Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Ρήξη φτωχών - πλουσίων για το κλίμα

Διαρροή σχεδίου συμφωνίας Δανίας - ΗΠΑ - Βρετανίας, που συνιστά καταστροφή στα αναπτυσσόμενα κράτη

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. Τα ακανθώδη προβλήματα, που φράζουν το δρόμο προς μια δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία για τη μείωση των ρύπων, έγιναν εμφανή κατά την τρίτη ημέρα των συνομιλιών της Κοπεγχάγης, προσγειώνοντας τους συνέδρους στην πραγματικότητα. Ενδεικτική της «θύελλας», που έως τώρα μαινόταν σε παρασκηνιακό επίπεδο, ήταν η διαρροή σχεδίου συμφωνίας, που φέρονται να εκπόνησαν από κοινού η Δανία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία, και που σύμφωνα με τις καταγγελίες των αναπτυσσόμενων κρατών συνιστά την απόλυτη καταστροφή για τα φτωχά έθνη.

Περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης, επίσης, αναμένεται λόγω των σχεδίων Ρεπουμπλικανών βουλευτών των ΗΠΑ να μεταβούν στην Κοπεγχάγη την ερχόμενη εβδομάδα με στόχο να εμποδίσουν ενδεχόμενη «ολέθρια για τα αμερικανικά συμφέροντα» δέσμευση του Μπαράκ Ομπάμα. Διφορούμενες, πάντως, ήταν οι χθεσινές δηλώσεις του κορυφαίου Αμερικανού διαπραγματευτή Τοντ Στερν, ο οποίος διαβεβαίωσε μεν ότι η Ουάσιγκτον προτίθεται να συμβάλει σ’ ένα ταμείο για τον Τρίτο Κόσμο, αλλά σημείωσε ότι δεν σκοπεύει να προσφέρει «αποζημιώσεις» για την έως τώρα βιομηχανική μόλυνση.


Λογικά βήματα προς την κατεύθυνση της ρύθμισης των εκπομπών ρύπων υποσχέθηκε ενώπιον των συνέδρων η κ. Λίζα Τσάκσον, πρόεδρος της αμερικανικής υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος, ΕΡΑ, που έλυσε τα χέρια του Μπαράκ Ομπάμα τη Δευτέρα, διακηρύσσοντας ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου πράγματι βλάπτει τη δημόσια υγεία και απαιτεί μέτρα. Ωστόσο, το θετικό κλίμα που δημιούργησε αυτή η ανακοίνωση διαταράχθηκε αισθητά εξαιτίας της διαρροής του αποκαλούμενου «δανικού σχεδίου» συμφωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο παρακάμπτει το μοναδικό έως τώρα επίτευγμα των παγκόσμιων συνομιλιών για το κλίμα –το Πρωτόκολλο του Κιότο– και αναθέτει τον οικονομικό έλεγχο της κλιματικής αλλαγής στην Παγκόσμια Τράπεζα. Οι διαμαρτυρίες των αντιπροσωπειών των αναπτυσσόμενων κρατών μπορούν να εστιαστούν σε τέσσερα σημεία. Πρώτον, το σχέδιο ζητάει από τις χώρες αυτές να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα ποσοστά μείωσης των ρύπων, που δεν προέβλεπε η αρχική συμφωνία. Δεύτερον, θα διχάσει περαιτέρω τις φτωχές χώρες, με τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας αναπτυσσόμενων κρατών, των αποκαλούμενων «πιο τρωτών». Τρίτον, θα αποδυναμώσει το ρόλο του ΟΗΕ σε ό, τι αφορά τους οικονομικούς χειρισμούς του προβλήματος. Τέταρτον, δεν επιτρέπει στις φτωχές χώρες να εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα άνω του 1,44 τόνου ετησίως έως το 2050, ενώ στις πλούσιες χώρες επιτρέπει 2,67 τόνους. Ευρωπαίος αξιωματούχος, πάντως, επισήμανε ότι το σχέδιο δεν έχει καμία ισχύ, πρόκειται «απλά για ένα χαρτί».Την ελπίδα πως ο πρόεδρος Ομπάμα θα φέρει στην Κοπεγχάγη μια σαφή πρόταση, εξέφρασε ο επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας, τονίζοντας ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να μειώσει κατά το ήμισυ τους ρύπους έως το 2050 εάν ο βιομηχανικός κόσμος ικανοποιήσει τα αιτήματα των φτωχών χωρών. Για την άρση του αδιεξόδου σε ό, τι αφορά τους οικονομικούς χειρισμούς, η Βρετανία, η Αυστραλία, το Μεξικό και η Νορβηγία προτείνουν τη σύσταση ενός «πράσινου ταμείου». Ετήσια οικονομική βοήθεια ύψους 143 εκατομμυρίων δολαρίων ζήτησε η αντιπροσωπεία της Μποτσουάνας, ενώ στη Ρώμη 50 ακτιβιστές της Greenpeace διαμαρτυρήθηκαν σκαρφαλώνοντας στο Κολοσσαίο.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.