Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Κλιμάκωση της βίας στο Αφγανιστάν από την άνοιξη


Κλιμάκωση της βίας στο Αφγανιστάν προβλέπει για την άνοιξη και το καλοκαίρι ο στρατηγός Πετρέους.

Η βία στο Αφγανιστάν και οι διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης Καρζάι θα κλιμακωθούν στο άμεσο μέλλον, εκτίμησε ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, καλώντας τους Αμερικανούς βουλευτές να μην σπεύσουν να κρίνουν τη νέα στρατηγική του προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα για διάστημα ενός χρόνου.

Οι δηλώσεις του στρατηγού Πετρέους, που είναι επικεφαλής της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης, έγιναν καθώς ο υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς επισκεπτόταν τους Αμερικανούς διοικητές στο Αφγανιστάν, υποσχόμενος την αποστολή άλλων 30.000 στρατιωτών που θα ενισχύσουν τις προσπάθειες εξουδετέρωσης των Ταλιμπάν.

«Έχουμε όλα τα κομμάτια που συντίθενται για να έχουμε επιτυχή έκβαση», δήλωσε ο Ρόμπερτ Γκέιτς στην Καμπούλ.

Την ίδια ώρα, στην Ουάσινγκτον, ο στρατηγός Πετρέους εξέφραζε την εκτίμηση ότι τα βίαια επεισόδια θα γίνουν περισσότερα στη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Απέδωσε δε την εκτίμηση αυτή και στο γεγονός ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις η προσπάθεια του προέδρου Χαμίντ Καρζάι για πάταξη της διαφθοράς.

«Γι αυτό θα είναι σημαντικό να μην σπεύσουμε να κρίνουμε την επιτυχία ή την αποτυχία της στρατηγικής στο Αφγανιστάν μέχρι τον επόμενο Δεκέμβριο», ανέφερε ο στρατηγός Πετρέους, μιλώντας σε επιτροπή της Γερουσίας. Εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στα σχέδια του προέδρου Ομπάμα και χαρακτήρισε «απαραίτητη και εφικτή» την επιτυχή έκβαση του πολέμου στο Αφγανιστάν.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.