Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Τρίτη ημέρα ταραχών στην Τουρκία μετά την απαγόρευση του DTP



Εκκληση υπέρ της εθνικής ενότητας απηύθυνε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα η λαϊκή αναταραχή, που ξέσπασε μετά την απαγόρευση, στις 11 Δεκεμβρίου, του κουρδικού Κόμματος για μια Δημοκρατική Κοινωνία (DTP) από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, με την κατηγορία της διασύνδεσης με το ΡΚΚ και της υπονόμευσης της εθνικής ενότητας.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία εκφράζονται φόβοι για το μέλλον της δημοκρατικής αντιπροσώπευσης σημαντικού τμήματος Τούρκων ψηφοφόρων -δηλαδή των Κούρδων- «προϋπόθεση απαραίτητη για την επιτυχία του δημοκρατικού ανοίγματος». Προφανώς η Κομισιόν αναφέρεται στην απόφαση και των 19 βουλευτών του DTP να απόσχουν από την τουρκική Εθνοσυνέλευση. Η Επιτροπή εξέφρασε εκ παραλλήλου τη λύπη της, επειδή το κουρδικό κόμμα αρνήθηκε επιμόνως να λάβει αποστάσεις από το ΡΚΚ και να καταδικάσει την τρομοκρατία.

Ανήσυχη εμφανίστηκε την Παρασκευή και η σουηδική προεδρία της Ε.Ε., η οποία καταδίκασε τη βία και την τρομοκρατία, επισημαίνοντας όμως ότι η απαγόρευση πολιτικών κομμάτων αποτελεί μέσο, το οποίο πρέπει να εφαρμόζεται με τη μεγαλύτερη δυνατή συγκράτηση.

«Θα τα ξεπεράσουμε όλα τα προβλήματα εφόσον το έθνος μας παραμείνει ενωμένο και αλληλέγγυο», διακήρυξε χθες ο κ. Ερντογάν, εμπνευστής μαζί με τον πρόεδρο Γκιουλ της κυβερνητικής Δημοκρατικής Πρωτοβουλίας για την προσέγγιση με τους Κούρδους και τη διευθέτηση του Κουρδικού. Εντύπωση προκάλεσε, ωστόσο, το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου που έλαβε την απόφαση για το DTP είναι ο Χασίμ Κιλίτς, ο οποίος προΐστατο του Δικαστηρίου τον Ιούλιο του 2008, όταν το κυβερνών ΑΚΡ διεσώθη από την απαγόρευση, σε πείσμα των κατηγοριών του γενικού εισαγγελέα Αβδουραχμάν Γιαλτσίνκαγια, του ιδίου που συνέταξε το κατηγορητήριο κατά του DTP.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης την Παρασκευή, ταραχές ξέσπασαν στο Ντιγιαρμπακίρ, τη Γιουκσέκοβα, το Χακίρι και τη Μερσίνα στη νοτιοανατολική Τουρκία, αλλά και στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα. Χθες στο Ντιγιαρμπακίρ η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει διαδήλωση 10.000 ανθρώπων.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.