Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

Το Ιράν στους δρόμους για τον θάνατο του Μονταζερί


Ο μεγάλος Aγιατολάχ Χοσεΐν Αλί Μονταζερί

Αναμένονται νέες μεγαλύτερες διαδηλώσεις
Νευρικότητα στην κυβέρνηση

The Guardian


Εκατοντάδες χιλιάδες Ιρανοί συνέρρευσαν τη Δευτέρα στην πόλη Κομ και παρακολούθησαν την κηδεία του μεταρρυθμιστή κληρικού Μεγάλου Αγιατολάχ Χοσεΐν Αλί Μονταζερί, φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα. Παρά την ισχυρή παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας, η νεκρώσιμη ακολουθία εξελίχθηκε σε μαζική διαδήλωση κατά της αμφιλεγόμενης επανεκλογής του Μαχμούτ Αχμεντινετζάντ στην προεδρία της χώρας.

Στην τελετή παρέστησαν και οι δύο ηγετικές φυσιογνωμίες της ιρανικής αντιπολίτευσης, ο Μιρχοσεΐν Μουσαβί και ο Μαχντί Καρουμπί, οι οποίοι είχαν χαρακτηρίσει τη Δευτέρα, ημέρα εθνικού πένθους. Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, ενώ λήψεις με ερασιτεχνικές κάμερες που μεταδόθηκαν στην ιστοσελίδα youtube.com, έδειξαν ότι το πλήθος των παρευρισκόμενων ήταν πολύ μεγάλο. Ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο μάλιστα για ένα εκατομμύριο διαδηλωτές.

Το βρετανικό δίκτυο BBC ανακοίνωσε ότι έγινε επίθεση στην ιστοσελίδα που διατηρεί στην περσική γλώσσα, ενώ το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ανακοίνωσε ότι απαγορεύτηκε η κυκλοφορία μεγάλης εφημερίδας των μεταρρυθμιστών την ημέρα της κηδείας. Ελάχιστες ήταν οι αναφορές στα γεγονότα από την κρατική ιρανική τηλεόραση.



Ο Μονταζερί, ο οποίος είχε παραγκωνιστεί από τη θεοκρατική ιεραρχία του Ιράν, λόγω των πολιτικών του απόψεων, θεωρήθηκε πνευματικός ηγέτης της αντιπολίτευσης, αφού χαρακτήρισε τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου «προϊόν νοθείας» και δήλωσε ότι η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που ακολούθησαν δεν συμβαδίζουν με τα ισλαμικά ήθη.

Ο Μονταζερί υπήρξε ηγετική φυσιογνωμία της ισλαμικής επανάστασης και θεωρείτο διάδοχος του Αγιατολάχ Χομεϊνί. Οταν όμως άσκησε κριτική στις μαζικές εκτελέσεις διαφωνούντων, το 1988, παραμερίστηκε και πέρασε έξι χρόνια σε κατ' οίκον περιορισμό.

Αν και σπανίως έφευγε από το σπίτι του, οι δημόσιες τοποθετήσεις του είχαν πάντοτε βαρύνουσα σημασία και ήταν επικριτικές απέναντι στο καθεστώς. Είχε μάλιστα επανειλημμένως αμφισβητήσει την εξουσία του Αγιατολάχ Χαμενεΐ. Από το περασμένο καλοκαίρι, είχε συχνές επαφές με τον Μουσαβί και τον Καρουμπί. Απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών, λόγω καρδιολογικών και άλλων προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε.

Η είδηση του θανάτου του ξεσήκωσε τους φοιτητές στα πανεπιστήμια της Τεχεράνης, ενώ, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η χρονική συγκυρία του γεγονότος είναι η χειρότερη δυνατή για το καθεστώς. Την προσεχή Κυριακή αναμένονται διαδηλώσεις, με αφορμή τόσο τη συμπλήρωση επτά ημερών από τον θάνατο του Μονταζερί, αλλά και τη γιορτή της Ασούρα, η οποία, στο σιιτικό Ισλάμ, θεωρείται συμβολική του αγώνα ενάντια στην τυραννία.

Η νευρικότητα της κυβέρνησης της Τεχεράνης είναι εμφανής στις αντιφατικές δηλώσεις που έγιναν για τον θάνατο του Μονταζερί. Ο Χαμεϊνί από την πλευρά του «ευχήθηκε να τον συγχωρέσει ο Θεός».

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.