Κυριακή 30 Μαΐου 2010

«Δημογραφική έκρηξη στη Μέση Ανατολή και περιφρούρηση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ»




Ενδιαφέρουσα ημερίδα από το ΚΥΚΕΜ


Στις 19 Μαίου το Κυπριακό Κέντρο Μελετών (ΚΥΚΕΜ), σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, διοργάνωσε στο ξενοδοχείο «Σαν Χωλ» στη Λάρνακα επιστημονική ημερίδα με θέμα «Δημογραφική έκρηξη στη Μέση Ανατολή και περιφρούρηση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ». Η Ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κου Λουκά, ο οποίος τόνισε στην εισαγωγική του ομιλία τη σημασία που δίδει το υπουργείο στο καυτό θέμα της λαθρομετανάστευσης καθώς επίσης και στη νέα πολιτική της ΕΕ για την περιφρούρηση των εξωτερικών της συνόρων (FRONTEX).

Πολύ ενδιαφέρουσες ήταν και οι εισηγήσεις και οι απόψεις που κατετέθησαν από τους ομιλητές. Ο διευθυντής του ΚΥΚΕΜ, Χρήστος Ιακώβου ανέπτυξε το θέμα: «Η δημογραφική έκρηξη στη Μέλη Ανατολή και οι μακροστρατηγικές της συνέπειες στην περιοχή». Ο κος Ιακώβου παρέθεσε τις δημογραφικές τάσεις της Μέσης Ανατολής μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα και συνέδεσε τις τάσεις αυτές με το φαινόμενο της διασποράς της πολιτικής συνείδησης, την αντιπαράθεση για τις πηγές νερού και το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης. Η διευθύντρια του τμήματος αρχείου πληθυσμού και μετανάστευσης, Άννυ Σιακαλλή, τόνισε τις αυξητικές τάσεις της μετανάστευσης και λαθρομετανάστευσης στην Κύπρο επισημαίνοντας τις επακόλουθες σταδιακές δημογραφικές αλλοιώσεις που επιφέρουν στην Κύπρο. Τέλος ο διοικητής της υπηρεσίας αλλοδαπών, Αιμίλιος Λάμπρου, παρέθεσε στατιστικά στοιχεία για τη λαθρομετανάστευση και τις αιτήσεις ασύλου για τα έτη 2005-2010, στα κριτήρια επιλογής της Κύπρου ως χώρας τελικού προορισμού, και στη δράση της αστυνομίας σε σχέση με το θέμα της παράνομης εργοδότησης και καταπολέμησης των κυκλωμάτων διακίνησης λαθρομεταναστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.