Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

O Φαγιάντ ανησυχεί τη Φατάχ



Reuters

ΡΑΜΑΛΑ. Τον άμεσο ανασχηματισμό της παλαιστινιακής κυβέρνησης στη Δυτική Οχθη απαιτεί από τον φιλοδυτικό πρωθυπουργό της περιοχής, Σαλάμ Φαγιάντ, η κεντρική επιτροπή της Φατάχ. Η πίεση στον κ. Φαγιάντ θεωρείται ενδεικτική της έντονης ανησυχίας που προκαλεί στην παράταξη της οποίας ηγείται ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, η διαρκώς αυξανόμενη δημοτικότητα του σπουδαγμένου στις ΗΠΑ τεχνοκράτη.

Ανώτατα στελέχη της Φατάχ θεωρούν ότι ο κ. Φαγιάντ, ο οποίος δεν είναι μέλος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, προσβλέπει στη διεκδίκηση του προεδρικού θώκου από τον κ. Αμπάς και προειδοποιούν ότι οι εξουσίες του πρέπει να περιοριστούν. Εξ ου και η κεντρική επιτροπή της Φατάχ έχει, μεταξύ άλλων, θέσει ζήτημα τοποθέτησης ανθρώπου της εμπιστοσύνης του κόμματος στο αξίωμα του υπουργού Οικονομικών.



Μολονότι, πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που χαρακτηρίζουν τον κ. Φαγιάντ «πιόνι των ΗΠΑ», οι περισσότεροι παραδέχονται ότι κατόρθωσε να περιορίσει αισθητά τη διαφθορά στον δημόσιο τομέα και να πατάξει την εγκληματικότητα.

Είπαν «όχι» στον Τσόμσκι


Την ίδια στιγμή, αίσθηση έχει προκαλέσει η απόφαση του Ισραηλινού υπουργείου Εσωτερικών να απαγορεύσει την είσοδο του διακεκριμένου καθηγητή Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας, Νόαμ Τσόμσκι. Ο εβραϊκής καταγωγής διανοούμενος είχε προγραμματίσει διάλεξη στο παλαιστινιακό Πανεπιστήμιο της Μπιρ Ζέιτ στα περίχωρα της Ραμάλα. Στο συνοριακό φυλάκιο μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας, Ισραηλινός αξιωματούχος φέρεται να εξήγησε στον κ. Τσόμσκι ότι ο λόγος που δεν του επιτρέπεται η είσοδος σχετίζεται με την επιλογή του Πανεπιστημίου της Μπιρ Ζέιτ και τη θεματολογία της διάλεξής του.

«Με ρώτησε γιατί προγραμμάτισα τη διάλεξη στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο και όχι σε κάποιο του Ισραήλ και στη συνέχεια με ενημέρωσε ότι όσα υποστηρίζω δεν είναι αρεστά στην κυβέρνησή του», δήλωσε ο κ. Τσόμσκι στην εφημερίδα «Χάαρετς». «Δυσκολεύομαι να θυμηθώ ανάλογο περιστατικό όπου απαγορεύτηκε η είσοδος ατόμου σε κάποιο κράτος μόνο και μόνο επειδή επέλεξε να δώσει διάλεξη σε μη αποδεκτό εκπαιδευτικό ίδρυμα», συνέχισε. «Ενδεχομένως στα σταλινικά καθεστώτα», κατέληξε ο κ. Τσόμσκι.


http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.