Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Οδομαχίες σε εξέλιξη στην Μπανγκόκ




Εκκληση ηγέτη των Κόκκινων για κατάπαυση του πυρός

A.P., AFP, Reuters


ΜΠΑΝΓΚΟΚ. Εξακολούθησαν χθες οι οδομαχίες στην Μπανγκόκ, ανάμεσα στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές του Ενιαίου Δημοκρατικού Μετώπου κατά της Δικτατορίας, τους Κόκκινους και τις δυνάμεις του ταϊλανδικού στρατού. Παρότι εξέπνευσε το απόγευμα η διορία που έδωσε η ταϊλανδική κυβέρνηση στους Κόκκινους να εγκαταλείψουν την περιοχή που έχουν καταλάβει στο κέντρο της πόλης, παρέμεναν εκεί πέντε χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές.

Ωστόσο, ελπίδες για εκεχειρία γεννήθηκαν τις βραδινές ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του ηγέτη των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, Ναταβούτ Σαϊκούα, και του συμβούλου του πρωθυπουργού, Κόρμπσακ Σαμπαβάζου. Ο κυβερνητικός διαπραγματευτής δεσμεύτηκε στην κήρυξη κατάπαυσης του πυρός εφόσον όλοι οι διαδηλωτές που μάχονται με τον στρατό σε διάφορα σημεία της πόλης επιστρέψουν στο αυτοσχέδιο στρατόπεδό τους στην Ρατσαπρασόνγκ, το οποίο ωστόσο είναι περικυκλωμένο από δυναμεις του στρατού.


Σε επιφυλακή νοσοκομεία

Πάντως, τα νοσοκομεία της περιοχής βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και ετοιμάζονται να υποδεχθούν εκατοντάδες τραυματίες σε περίπτωση που τεθεί σε εφαρμογή η τελευταία φάση των επιχειρήσεων του στρατού, η εκκένωση του προαναφερθέντος στρατοπέδου των Κόκκινων.

Ο αυτοεξόριστος πρώην πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Τακσίν Σιναουάτρα, εξάλλου, απηύθυνε έκκληση τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους διαδηλωτές -που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι οπαδοί του- να καθήσουν το ταχύτερο δυνατό στο τραπέζι των συνομιλιών ώστε να βρουν μια κοινώς αποδεκτή λύση προτού η χώρα βρεθεί ολοκληρωτικά στην άβυσσο. «Βρίσκομαι δίπλα στους συμπατριώτες μου αυτή την τρομερή ώρα. Δεν θα μπορούσα να δω τις εικόνες των τελευταίων ημερών ούτε στους πιο φρικτούς εφιάλτες μου. Δεν έχω άλλη επιλογή από το να υποδείξω την ανάγκη να κάνουν όλοι ένα βήμα πίσω και να ξεκινήσουν έναν έντιμο και ειλικρινή διάλογο», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Οι Κόκκινοι, πάντως, ζήτησαν την Κυριακή διαμεσολάβηση του ΟΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, που απορρίφθηκε από την κυβέρνηση. Χθες, εξάλλου, υπέκυψε στα τραύματά του και ο στρατηγός Κατίγια, ο Κόκκινος Στρατηγός όπως ονομαζόταν, που την Πέμπτη το απόγευμα δέχθηκε βολή ελεύθερου σκοπευτή ενώ συνομιλούσε με Δυτικούς δημοσιογράφους. Ο βαρύτατος τραυματισμός του πυροδότησε τη δεύτερη φάση «εχθροπραξιών» στην Πόλη των Αγγέλων, όπως ονομάζεται η Μπανγκόκ, που είχε ως αποτελεσμα τον θάνατο 37 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Χθες μικρό αεροσκάφος πραγματοποιούσε πτήσεις πάνω από το «στρατόπεδο» των Κόκκινων στο κέντρο της Μπανγκόκ πετώντας φυλλάδια με τα οποία η κυβέρνηση καλούσε τους πέντε χιλιάδες συγκεντρωμένους εκεί να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους προκειμένου να μην ασκηθούν εναντίον τους ποινικές διώξεις.

Τέλος, χθες εκατοντάδες στρατιώτες και οπλισμένοι αστυνομικοί κατέλαβαν την περιοχή Σουκουμβίτ, ακριβή συνοικία της Μπανγκόκ. Με οδοφράγματα οι άνδρες του στρατού και της αστυνομίας έκοψαν την κυκλοφορία προς το σημείο που έχουν στρατοπεδεύσει οι Κόκκινοι. Ηδη πολλοί κάτοικοι εγκαταλείπουν την πόλη από φόβο επέκτασης των επεισοδίων, ενώ παρατηρούνται ουρές σε καταστήματα πώλησης τροφίμων.

Tέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι 22 επαρχίες της Ταϊλάνδης έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του ενδεχομένου επέκτασης των επεισοδίων και εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.