Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Αναντίστοιχα με τις αξίες της γαλλικής δημοκρατίας μπούργκα και νικάμπ



Α. Ρ., AFP


ΠΑΡΙΣΙ. Ψήφισμα που θα καταγγέλλει την μπούργκα και το νικάμπ ως ενδύματα αναντίστοιχα με τις αξίες της γαλλικής δημοκρατίας επρόκειτο να περάσει χθες η γαλλική Εθνοσυνέλευση. Το ψήφισμα ανοίγει τον δρόμο για την έγκριση αντίστοιχης νομοθεσίας τον Ιούλιο – αν και χθες, το Συμβούλιο της Ευρώπης προειδοποίησε ότι η πλήρης απαγόρευση της ισλαμικής ενδυμασίας αποτελεί προσβολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Γαλλία παίρνει τη σκυτάλη από το Βέλγιο και την Ελβετία στην κήρυξη πολέμου εναντίον των ορατών σημαδιών του Ισλάμ στην Ευρώπη. «Το Κοινοβούλιο θεωρεί απαραίτητο να τεθούν σε ισχύ όλα τα μέσα για να προστατευθούν οι γυναίκες που υποβάλλονται σε βία και πιέσεις, και πιο συγκεκριμένα υποχρεώνονται να καλύπτουν πλήρως το πρόσωπο και το σώμα τους», αναφέρει το ψήφισμα.


Ενώ το ψήφισμα αναμενόταν να περάσει με συναίνεση όλων των μεγάλων κομμάτων, το σχέδιο νόμου αντιμετωπίζει διαφωνίες από την πλευρά του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί προειδοποίησε ότι η πλήρης απαγόρευση της μπούργκας και του νικάμπ (η μπούργκα καλύπτει και τα μάτια με δικτυωτό πέπλο, το νικάμπ καλύπτει όλο το πρόσωπο και το κεφάλι πλην των ματιών) «δεν θα είναι εφικτή, κινδυνεύει να αποτελέσει στίγμα και κυρίως θα είναι αναποτελεσματική επειδή δεν μπορεί να εφαρμοστεί». Η αντιπολίτευση ζητάει να περιοριστεί η απαγόρευση στις δημόσιες υπηρεσίες και στους κρατικούς θεσμούς. Στη Γαλλία ζουν 5 - 6 εκατομμύρια μουσουλμάνοι, αλλά μπούργκα φορούν μόλις 2.000 γυναίκες – συν τις βαθύπλουτες τουρίστριες από τις χώρες του Περσικού Κόλπου που απαντώνται συχνά να ψωνίζουν στα καταστήματα πολυτελείας των παρισινών λεωφόρων.

Η μερική απαγόρευση που προτείνουν οι σοσιαλιστές, σε σχέση με την πλήρη απαγόρευση, που προτείνει η συντηρητική κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί, θα είχε περισσότερες πιθανότητες να περάσει τα δικαστικά εμπόδια που ήδη διαφαίνονται. Κορυφαίοι νομικοί κύκλοι της Γαλλίας έχουν προειδοποιήσει ότι ο νόμος θα είναι πιθανότατα αντισυνταγματικός. Παράλληλα, επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, του ανώτατου οργάνου που ασχολείται με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη, δήλωσε την αντίθεσή της με την απαγόρευση. Το ζήτημα θα συζητηθεί στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης τον ερχόμενο μήνα.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.