Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Ναυτικές ασκήσεις από τη Νότια Κορέα



Πολεμικός πυρετός επικρατεί στην κορεατική χερσόνησο

Α.Ρ., Reuters


ΣΕΟΥΛ. Με «άμεσα στρατιωτικά πλήγματα» σε περίπτωση που τα νοτιοκορεατικά πλοία εισέλθουν στα ύδατα που ο Βορράς θεωρεί δικά του, απείλησε χθες η Πιονγιάνγκ, ενώ η διακοπή της γραμμής άμεσης επικοινωνίας μεταξύ των στρατών των δύο χωρών αυξάνει τον κίνδυνο παρεξηγήσεων ή και θερμού επεισοδίου. Το νοτιοκορεατικό ναυτικό πραγματοποίησε χθες μεγάλης κλίμακας ναυτικές ασκήσεις, μακριά από τις γκρίζες ζώνες, ενώ ετοιμάζει κοινές ασκήσεις με τις αμερικανικές δυνάμεις τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τα νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης, η κοινή διοίκηση των αμερικανικών και νοτιοκορεατικών δυνάμεων ανέβασε τα επίπεδα συναγερμού από τη βαθμίδα 3 στη βαθμίδα 2. Τα επίπεδα ύψιστου συναγερμού κωδικοποιούνται ως βαθμίδα 1. Η αύξηση σημαίνει εντεινόμενες περιπολίες αμερικανικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών τύπου U2 πάνω από τη Βόρεια Κορέα και μεγαλύτερη δραστηριοποίηση αμερικανικών δορυφόρων. Πάντως, ο στρατός της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σημάδια ασυνήθιστων δραστηριοτήτων στις βορειοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις, διαψεύδοντας προηγούμενες πληροφορίες, προερχόμενες από οργανώσεις Βορειοκορεατών αντιφρονούντων, σύμφωνα με τις οποίες ο βορειοκορεατικός στρατός είχε τεθεί σε επιφυλακή.


«Δεν νομίζω ότι ενδιαφέρονται πραγματικά να πολεμήσουν», είπε ο αναλυτής του Ιντερνάσιοναλ Κράισις Γκρουπ, Ντάνιελ Πίνκστον. «Ενας ολοκληρωτικός πόλεμος, είμαι βέβαιος ότι θα φέρει την απόλυτη καταστροφή της Βόρειας Κορέας. Η χώρα τους θα πάψει να υπάρχει».

Η Βόρεια Κορέα δήλωσε επίσης ότι δεν εγγυάται την ασφάλεια των Νοτιοκορεατών που διασχίζουν τα σύνορα για να εργαστούν στο βιομηχανικό πάρκο της Καεσόνγκ, και ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να εμποδίσει εντελώς την πρόσβαση των Νοτιοκορεατών στις εγκαταστάσεις αυτές.

«Λειτουργεί» η Καεσόνγκ

Oμως, παρά τις εκατέρωθεν δηλώσεις περί διακοπής των εμπορικών σχέσεων, το βιομηχανικό πάρκο της Καεσόνγκ, που αντιπροσωπεύει το 56% του διμερούς εμπορίου, παραμένει σε λειτουργία. Η Βόρεια Κορέα απέλασε μόνο τους κυβερνητικούς υπαλλήλους της Νότιας Κορέας που στελέχωναν το γραφείο συνδέσμου μεταξύ των δύο χωρών, στην Καεσόνγκ. Μετά τον πόλεμο της Κορέας (1950-1953) οι δύο χώρες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.