Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Ντε Σότο: Η ΕΕ να άρει την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων




Today’s Zaman
(17/5/2010)




Σε αποκλειστική του συνέντευξη στην εφημερίδα, ο Ντε Σότο υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της προς τους Τ/κ, βοηθώντας έτσι στην επίτευξη λύσης, αφού θεωρεί ότι η τήρηση των δεσμεύσεων της Ε.Ε. θα οδηγούσε την Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη. Εκτιμά, επίσης, ότι ένας από τους λόγους που οι Ε/κ απέρριψαν το σχέδιο Ανάν πριν έξι χρόνια ήταν η αίσθησή τους ότι βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση από τους Τ/κ, διότι ήταν επικείμενη η ένταξή τους στην Ε.Ε., ενώ ένας άλλος λόγος απόρριψης ήταν το γεγονός ότι οι Ε/κ δεν μελέτησαν το σχέδιο το ίδιο ενδελεχώς όπως έκαναν οι Τ/κ.



Σχολιάζοντας την μέχρι πρότινος πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Χριστόφια – Ταλάτ, ο Ντε Σότο δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στην προοπτική λύσης δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, που συνιστά ένα συμβιβασμό, ακριβώς επειδή η λύση αυτή δεν ήταν η επιθυμία καμίας εκ των δύο πλευρών. Σημειώνοντας ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει για τους όρους των συνομιλιών, υπογράμμισε: «Υπάρχει πλέον μια νέα βάση. Διαπίστωσα ότι και ο Έρογλου έχει συμφωνήσει να συνεχίσει από τη βάση αυτή. Επιδιώκουν μια διζωνική δικοινοτική ομόσπονδη λύση, το προϊόν της οποίας θα είναι ένα κράτος με ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα και κυριαρχία, όπως προέβλεπε και το σχέδιο Ανάν» .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.