Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Nέο δόγμα ασφαλείας από Ομπάμα



AFP, Reuters

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για τα επόμενα χρόνια παρουσίασε χθες στο Κογκρέσο ο πρόεδρος της χώρας, Μπαράκ Ομπάμα. Πρόκειται για γενική έκθεση ενημέρωσης προς τους νομοθέτες, την οποία οφείλουν να συντάσσουν οι αμερικανικές κυβερνήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η έκθεση του κ. Ομπάμα διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με αυτήν του προκατόχου του, Τζορτζ Μπους, καθώς υιοθετεί χαμηλότερους τόνους και χαρακτηρίζεται από τους αναλυτές ρεαλιστική. Η κυβέρνηση υπογραμμίζει την ανάγκη συνεργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών με άλλες ανατέλλουσες δυνάμεις (Κίνα, Βραζιλία, Ινδία, κ.ά.), αφού «η Αμερική δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος όλων των παγκόσμιων απειλών μόνη της, στον 21ο αιώνα».


Με άλλα λόγια, σημειώνεται, η μοναδική υπερδύναμη του πλανήτη θα πρέπει να συμβιβαστεί και να συνεργαστεί με μελλοντικούς ανταγωνιστές της. Εξάλλου, η απόσταση που χωρίζει τις στρατιωτικές δυνατότητες των ΗΠΑ από τους πιθανούς αντιπάλους της θεωρείται απολύτως ασφαλής, σύμφωνα πάντα με τους συντάκτες της έκθεσης. Πρόκειται για ξεκάθαρη αλλαγή στάσης σε σχέση με τον κ. Μπους, ο οποίος στη δική του έκθεση ανέφερε ρητώς ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν να ανατείλει ποτέ ανταγωνιστής τους στο διεθνές στερέωμα.

Ωστόσο, και ο κ. Ομπάμα σημειώνει ότι παρακολουθεί με προσοχή το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων της Κίνας. Επιπλέον, δεν δίνει τόσο μεγάλη έμφαση στην απειλή της τρομοκρατίας, την οποία αποφεύγει να χαρακτηρίσει «ισλαμική», αλλά σε ζητήματα όπως η διασπορά πυρηνικών όπλων, το περιβάλλον και η οικονομική κρίση. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά σύμβουλος του προέδρου, «η τρομοκρατία δεν αποτελεί απειλή. Απειλή είναι ο εξτρεμισμός γενικότερα. Η τρομοκρατία είναι απλώς το μέσο εκδήλωσής του».

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.