Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Ο Μουμπάρακ έφυγε, το πολιτικό τοπίο στην Αίγυπτο παραμένει θολό

A.P., Reuters, AFP

ΚΑΪΡΟ. Θολό παραμένει το πολιτικό τοπίο στην Αίγυπτο στον απόηχο της αποκαθήλωσης του Χόσνι Μουμπάρακ, καθώς ο στρατός κατέστησε σαφές χθες με εμφατικό τρόπο πως όχι μόνο δεν προτίθεται να μεταβιβάσει άμεσα την εξουσία, αλλά και ότι θα διοικεί τη χώρα με διατάγματα για το επόμενο, τουλάχιστον, εξάμηνο. Χθες και ενώ εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας μισθολογικές αυξήσεις, ο στρατός κάλεσε τα συνδικάτα να συμβάλουν στην αναβίωση της οικονομίας. Μολονότι το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, το οποίο έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της Αιγύπτου, απέφυγε να κηρύξει τις απεργίες παράνομες, εντούτοις υπογράμμισε ότι «οι πολίτες οφείλουν να αντιληφθούν πως τέτοιου είδους δράσεις έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και στην ασφάλεια».


Νωρίτερα, στρατιώτες είχαν υποχρεώσει τις τελευταίες εκατοντάδες των διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου να αποχωρήσουν. Κάποια στιγμή προκλήθηκε ένταση όταν μικρή ομάδα διαδηλωτών αρνήθηκε να υπακούσει, πλην όμως η κατάσταση εκτονώθηκε με την αποχώρηση όλων των εναπομεινάντων συγκεντρωμένων. Σε μια αναπάντεχη εξέλιξη, εκατοντάδες αστυνομικοί «έσπασαν» τις γραμμές των στρατιωτών και διείσδυσαν στην πλατεία φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ανάγκης εξυγίανσης των σωμάτων ασφαλείας.

Οι αντιδράσεις στο ανακοινωθέν της Κυριακής με το οποίο κατέστη σαφές ότι «το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο θα διαχειριστεί τις υποθέσεις της χώρας για έξι μήνες ή μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών» ήταν ανάμεικτες. «Οι πολίτες πρέπει να έχουν λόγο στη μεταβατική διακυβέρνηση», σχολίασε ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκ των διοργανωτών των διαδηλώσεων στην πλατεία Ταχρίρ Μαμχούντ Νασάρ τόνισε ότι «η επανάσταση θα τελειώσει μόνο όταν ικανοποιηθούν όλα τα λαϊκά αιτήματα». Εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι διατηρήθηκε το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο που διόρισε ο Μουμπάρακ και προανήγγειλε νέα μεγάλη «πορεία νίκης» την Παρασκευή προκειμένου «να τιμηθούν οι ήρωες της επανάστασης». Ο δημοφιλέστερος εξ αυτών πιστεύει ότι ο στρατός θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του. «Η στρατιωτική ηγεσία μάς ξεκαθάρισε ότι δεν έχει πρόθεση παραμονής στην εξουσία και ότι το μέλλον της χώρας θα καθοριστεί από μια πολιτική ηγεσία», αναφέρει με προσωπικό του μήνυμα στο Twitter o Ουαέλ Γόνιμ. Σύμφωνα με το νεαρό στέλεχος της Google Inc, «οι στρατιωτικοί θα δημοσιοποιήσουν τις προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος εντός δεκαημέρου και εν συνεχεία θα διοργανώσουν δημοψήφισμα προκειμένου να αποφασίσουν οι πολίτες επ’ αυτών».

Στο μεταξύ, και ενώ εφημερίδα του Καΐρου αναφέρει ότι η κατάσταση της υγείας του πρώην, πλέον, προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ παρουσιάζει ραγδαία επιδείνωση, η ισραηλινή κυβέρνηση υποδέχτηκε με ικανοποίηση τη δέσμευση των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων ότι προτίθενται να τιμήσουν τις διεθνείς συμφωνίες των προηγούμενων κυβερνήσεων. Παρ’ όλα αυτά, ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, εξέφρασε ανησυχία «διότι το Ιράν προσπαθεί πάντα να πατήσει πόδι σε περιοχές όπου επικρατεί αστάθεια».

Συγκρούσεις με ένα νεκρό στο Μπαχρέιν

ΜΠΑΧΡΕΪΝ. Συγκρούσεις με έναν νεκρό και είκοσι τουλάχιστον τραυματίες ξέσπασαν χθες μεταξύ αστυνομίας και σιιτών διαδηλωτών στα χωριά Νεουιντράτ και Ντιράζ στο Μπαχρέιν, ενόψει μεγάλης διαδήλωσης στην πρωτεύουσα της χώρας, Μανάμα, που είχε προγραμματίσει για χθες το βράδυ η αντιπολίτευση υπό το σύνθημα «Ημέρα Οργής στο Μπαχρέιν». Η αντιπολίτευση αξιοποίησε και εδώ τα σύγχρονα μέσα, όπως τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης για να καλέσει τον λαό στη διαδήλωση.

Το κρατίδιο του Κόλπου -αν και κατά πλειοψηφία σιιτικό- διοικείται από τη σουνιτική δυναστεία Αλ Χαλίφα. Στο μεταξύ, το Μπαχρέιν δεν έχει την τύχη γειτονικών εμιράτων, καθώς δεν διαθέτει αξιοσημείωτα αποθέματα ορυκτού πλούτου.

Σε μία προσπάθεια να προλάβει επανάληψη των γεγονότων της Τυνησίας, ο βασιλιάς Χαμάντ μπιν Ισα αλ Χαλίφα δεσμεύθηκε την περασμένη εβδομάδα να προσφέρει οικονομική βοήθεια ύψους 2.000 ευρώ σε κάθε οικογένεια του βασιλείου των 525.000 κατοίκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.