Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Η αντιπολίτευση κατηγορεί για «φίμωμα» τον Ερντογάν

Αποκαλώντας τους «αποτυχημένους» απάντησε ο Ταγίπ Ερντογάν σε όσους τον επέκριναν χθες για τις προχθεσινές 163 συλλήψεις ανώτερων αξιωματικών, αποστράτων και εν ενεργεία, που κατηγορούνται για εμπλοκή στο σχέδιο «Βαριοπούλα».

Στην όλο και μεγαλύτερη επιρροή που ασκεί η τουρκική κυβέρνηση στη Δικαιοσύνη και σε προσπάθεια να «φιμώσει» τους αντιπάλους της απέδωσαν το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) και το κουρδικό Κόμμα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία (BDP) το κύμα συλλήψεων. «Κανείς δεν πρέπει να εμπλέκει την κυβέρνηση σε τέτοιου είδους υποθέσεις», είπε οργισμένος ο κ. Ερντογάν στη διάρκεια της καθιερωμένης εβδομαδιαίας ομιλίας του προς την κοινοβουλευτική του ομάδα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός προέβλεψε ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα εξέλθουν νικήτριες από τη δοκιμασία, εφόσον όλα συντελούνται σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, ενώ ο υπουργός Αμυνας Βετσντί Γκιονούλ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο αποστράτευσης των υποδίκων πριν από τη λήξη της δίκης για τη «Βαριοπούλα».

Αμφίρροπο υποστηρικτή στο πρόσωπο του ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί βρήκε η κυβέρνηση, καθώς αυτός στηλίτευσε όλους τους υποκινητές πραξικοπημάτων, αναγορεύοντας υπέρτατο ρυθμιστή της Δημοκρατίας και του νόμου την Εθνοσυνέλευση και ύστατο κριτή οιασδήποτε κυβερνητικής αλλαγής την κάλπη. Και αυτός, όμως, απεφάνθη ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να φιμώσει τους εχθρούς της.

Βολές δέχθηκε η κυβέρνηση, κυρίως από τους Τούρκους δημοσιογράφους, και για τη σύλληψη του δημοσιογράφου Σονέρ Γιαλτσίν και τριών ακόμη συναδέλφων του, με την κατηγορία της διασύνδεσης με την Εργκένεκον, επειδή στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα ODA TV αναρτούσε δημοσιεύματα υπέρ των πρωταγωνιστών της περιβόητης υπόθεσης. Δημοσιογραφικές ενώσεις και μεμονωμένοι δημοσιογράφοι διαμαρτυρήθηκαν χθες εντόνως, εκφράζοντας φόβους για «κυνήγι μαγισσών» εναντίον δημοσιογράφων, με το επιχείρημα ότι ο Σονέρ τιμωρήθηκε μόνο και μόνο επειδή επέκρινε συνεχώς την κυβερνητική πολιτική.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_16/02/2011_432788

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.