Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Eκτελέσεις ηγετών θέλουν στο Ιράν

Ιρανοί βουλευτές ζήτησαν τον απαγχονισμό των αντιπολιτευόμενων Μουσαβί και Καρουμπί

AFP, Reuters


ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Τον απαγχονισμό των ηγετών της αντιπολίτευσης, Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί και Μαχντί Καρουμπί, επειδή «έπεσαν στην παγίδα της Αμερικής» και «επιχειρούν να μεταφέρουν στο Ιράν» μια εξέγερση ανάλογη αυτής της Αιγύπτου, ζήτησαν χθες Ιρανοί βουλευτές, εξαπολύοντας σφοδρή φραστική επίθεση κατά των «εχθρών του θεού», σε μια θυελλώδη συνεδρίαση, μία ημέρα μετά τις συμπλοκές διαδηλωτών και αστυνομίας στις απαγορευμένες και αιματηρές συγκεντρώσεις της Δευτέρας. «Οι Μουσαβί και Καρουμπί πρέπει να εκτελεστούν! Θάνατος στους Μουσαβί, Καρουμπί και Χαταμί», κραύγαζαν μέλη της Βουλής, ενώ η αρμόδια για την εθνική ασφάλεια κοινοβουλευτική επιτροπή παρουσίαζε την αναφορά του υπουργείου Εσωτερικών για τις απώλειες της προηγούμενης ημέρας.

Σύμφωνα με αυτήν, «υπάρχουν τραυματίες μεταξύ των λαϊκών επαναστατικών δυνάμεων από πυρά, ενώ δύο άτομα έγιναν μάρτυρες». Την ύπαρξη δύο νεκρών επιβεβαίωσαν ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης, μιλώντας για τουλάχιστον 1.500 συλλήψεις και δεκάδες τραυματίες.

Παρά την πρόσφατη δήλωση ικανοποίησης του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος διέκρινε «ισλαμική αφύπνιση» πίσω από τα γεγονότα της Τυνησίας και της Αιγύπτου, το Ιράν βιώνει με τη σειρά του το ξέσπασμα της λαϊκής οργής, κατά τα πρότυπα των μετεκλογικών διαδηλώσεων του Ιουνίου του 2009 και σύμφωνα με το πνεύμα του αντικαθεστωτικού κύματος που σαρώνει τον αραβικό κόσμο.

Δηλώσεις Κλίντον

Τη «σαφή και άμεση υποστήριξή της προς τις φιλοδοξίες του λαού που ξεχύθηκε στους δρόμους του Ιράν» εξέφρασε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον. «Αυτό που συμβαίνει σήμερα αποτελεί απόδειξη της τόλμης του λαού και καταδίκη της υποκρισίας του ιρανικού καθεστώτος», είπε. Στη δε ομιλία της για την εξωτερική πολιτική στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον, η υπουργός υπογράμμισε ότι οι περιορισμοί κατά του Ιντερνετ δεν πρόκειται να συγκρατήσουν τη λαϊκή βούληση για δημοκρατική μεταρρύθμιση στη Μέση Ανατολή και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Τις «βιαιότητες που διαπράχθηκαν κατά των διαδηλωτών στο Ιράν» καταδίκασε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Επικαλούμενο τον αρχηγό της αστυνομίας, Αχμέντ Ρέζα Ραντάν, το ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA υποστήριξε ότι μέλη της ένοπλης αντιπολίτευσης των Μουτζαχεντίν Χαλκ άνοιξαν πυρ κατά της αστυνομίας και των διαδηλωτών. Το κίνημα που εδρεύει στη Γαλλία απέρριψε την κατηγορία ως κατασκευασμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.