Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Προειδοποίηση του Ισραήλ για ιρανικά πλοία στη Μεσόγειο


Ο υπουργός Εξωτερικών Λίμπερμαν δηλώνει ότι δύο ιρανικά πολεμικά θα περάσουν από τη διώρυγα του Σουέζ κατευθυνόμενα στη Συρία, υπονοώντας ότι θα υπάρξει ισραηλινή «αντίδραση».

Δύο ιρανικά πολεμικά πλοία σχεδιάζουν να περάσουν από τη Διώρυγα του Σουέζ καθ’ οδόν προς τη Συρία σήμερα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας την κίνηση, ως την πιο πρόσφατη «πρόκληση» από την Τεχεράνη, ενώ υπαινίχθηκε ότι θα υπάρξει ισραηλινή απάντηση.

Το Ισραήλ βλέπει μια σημαντική απειλή στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και ζητεί την εξάλειψή του, αλλά η γεωγραφική απόσταση της χώρας αυτής το αποτρέπει ως σήμερα από μια ανοιχτή σύγκρουση. Η Συρία είναι ένας από τους εχθρικούς γείτονες του Ισραήλ και σύμμαχος της Τεχεράνης.

«Απόψε, δύο πολεμικά πλοία του Ιράν πρόκειται να διέλθουν από τη Διώρυγα του Σουέζ προς τη Μεσόγειο Θάλασσα και να φθάσουν στη Συρία, κάτι ότι δεν έχει συμβεί εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν σε ομιλία του στην Ιερουσαλήμ, η οποία διανεμήθηκε από το γραφείο του.

«Προς λύπη μου, η διεθνής κοινότητα δεν δείχνει ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των επαναλαμβανόμενων ιρανικών προκλήσεων. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κατανοήσει ότι το Ισραήλ δεν μπορεί για πάντα να αγνοεί αυτές τις προκλήσεις», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών.

Παρακολουθούν τα ιρανικά πλοία οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν τα δύο ιρανικά πλοία που βρίσκονται στην Ερυθρά Θάλασσα και τα οποία φέρεται ότι σχεδιάζουν να περάσουν τη Διώρυγα του Σουέζ, γεγόνος που το Ισραήλ θεωρεί προκλητικό.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόλι δεν θέλησε να πει αν πρόκειται για πολεμικά πλοία και δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τον προορισμό τους.

«Υπάρχουν αναφορές ότι υπάρχουν δύο πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα», δήλωσε. «Το τί κάνουν, πού πάνε, το παρακολουθούμε με περιέργεια».

«Πάντα παρακολουθούμε ό,τι κάνει το Ιράν», πρόσθεσε ο Κρόλι, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνι δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει ενημερωθεί για την παρουσία των ιρανικών πλοίων.

Εξάλλου ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο, το USS Enterprise, διέσχισε την Τρίτη τη Διώρυγα του Σουέζ και βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Ερυθρά Θάλασσα με κατεύθυνση τον αραβικό κόλπο, όπως δήλωσε χθες Τετάρτη το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό.

Το αεροπλανοφόρο συνοδέυουν το καταδρομικό Leyte Gulf και το σκάφος ανεφοδιασμού Arctic.

Το Enterprise αναμένεται να προχωρήσει σε «επιχειρήσεις ναυτικής ασφάλειας και να προσφέρει την υποστήριξή του στις επιχειρήσεις 'Αναλλοίωτη Ελευθερία' του Αφγανιστάν και 'Νέα Αυγή' του Ιράκ», όπως διευκρίνισε το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό σε ανακοίνωσή του.

Αν και στην περιοχή αυτή βρίσκεται πάντα τουλάχιστον ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο, η αμερικανική παρουσία μοιάζει να ενισχύεται τις τελευταίες εβδομάδες: δύο ακόμη αμερικανικά αεροπλανοφόρα, το Carl Vinson και το Abraham Lincoln, βρίσκονται στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με την εταιρεία στρατηγικών αναλύσεων Stratfor.


Επίθεση του Ισραήλ στα πυρηνικά προγράμματα Ιράν και Συρίας

Εν τω μεταξύ, ένα βίντεο, που μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια της βραδιάς αποχαιρετισμού του απερχόμενου Αρχηγού του ισραηλινού γενικού Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, αφήνει να εννοηθεί ότι το Ισραήλ επιτέθηκε στα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν και της Συρίας, γράφει σήμερα η εφημερίδα Haaretz.

Το βίντεο παρουσιάζει μια σύνοψη των υπηρεσιών του στρατηγού Γκάμπι Ασκενάζι, ο οποίος πρόσφατα αποχώρησε από το αξίωμα του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου (2007-2011). Αναφέρεται στο βομβαρδισμό ενός μυστικού πυρηνικού αντιδραστήρα στη Συρία, το 2007, και στις ζημιές που προκλήθηκαν στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα από τον ιό των ηλεκτρονικών υπολογιστών Stuxnet. Η ευθύνη για την καταστροφή του ύποπτου συριακού πυρηνικού αντιδραστήρα στο Αλ Kibar το Σεπτέμβριο του 2007 και η ανάπτυξη του ιού των υπολογιστών Stuxnet, που είχε ως στόχο να σαμποτάρει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δεν είχε ποτέ αναληφθεί από το Ισραήλ. Όταν ρωτήθηκε, ο εκπρόσωπος του στρατού αρνήθηκε να σχολιάσει.

Αν και οι δύο πράξεις παρουσιάζονται σε αυτό το βίντεο, κανένα επίσημο σχόλιο δεν συνοδεύει τις εικόνες, διευκρινίζει η Haaretz, σε άρθρο της που δημοσιεύθηκε μόνο στην έκδοσή της στα εβραϊκά. Η Haaretz κυκλοφορεί επίσης μια έκδοση στα αγγλικά.

Σύμφωνα με μια αμερικανική διπλωματική διακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Wikileaks, ισραηλινά μαχητικά αεροπλάνα κατέστρεψαν τον συριακό πυρηνικό αντιδραστήρα στις 6 του Σεπτεμβρίου του 2007, μόλις λίγες εβδομάδες πριν αρχίσει να λειτουργεί.

Το ισραηλινό βίντεο αναφέρεται επίσης στον ιό Stuxnet, ο οποίος προφανώς σταμάτησε το ένα πέμπτο των ιρανικών συσκευών φυγοκέντρισης το Νοέμβριο και καθυστέρησε την ικανότητα του Ιράν να κατασκευάσει τα πρώτα πυρηνικά όπλα του, σύμφωνα με ειδικούς του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.