Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Τουρκικός Τύπος

Hurriyet

Περί ηλεκτροδότησης ελληνικών νησιών από τουρκικές εταιρείες


Σε μονόστηλο των εσωτερικών σελίδων και με τον τίτλο « Ο Ερντογάν το είχε πει κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα» αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» σχετικά με το ότι ο π/θ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα είχε φέρει στην επικαιρότητα το θέμα της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος από τις τουρκικές εταιρείες. Στο δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» αναφέρεται ότι η Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ Μπιρμπίλη δεν προσεγγίζει θετικά στο θέμα. Σε δεύτερο μονόστηλο που γίνεται αναφορά σε αποσπάσματα του «Ελεύθερου Τύπου» χρησιμοποιείται ο τίτλος «Ανησυχία στη Ελλάδα για το ότι θα μπει στα νησιά τουρκικό ρεύμα».


Milliyet

Αντιδράσεις για δηλώσεις Πρέσβη ΗΠΑ


Tους ισχυρούς κραδασμούς που προκάλεσαν στην Άγκυρα οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα Francis J. Ricciardone περί ελευθερίας του τύπου και τις αντιδράσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Bulent Αrinc, του αντιπροέδρου του ΑΚΡ Huseyin Celik και του Υπουργού Επικρατείας και επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Egemen Bagis, προβάλλει ο σημερινός τουρκικός τύπος, ενώ σε πρωτοσέλιδο τίτλο η Milliyet προειδοποιεί τον Ricciardone να μην υπερβαίνει τις αρμοδιότητές του. Ο Τύπος αναφέρει ότι ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ Huseyin Celik υπογράμμισε ότι οι πρέσβεις των ξένων χωρών στην Τουρκία δεν θα πρέπει να αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και να προσπαθούν να καθορίσουν την εσωτερική πολιτική της. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Celik υπογράμμισε ότι υπάρχουν όρια για τους πρέσβεις.

CNN Turk

Συνάντηση Ερντογάν-Μέρκελ στη Γερμανία

Μετά τα όσα είχε δηλώσει η Καγκελάριος Μέρκελ κατά την επίσκεψη της στην Κύπρο, ότι η τουρκική πλευρά δεν ανταποκρίνεται στα βήματα της Ε/κ πλευράς στις διαπραγματεύσεις, ο π/θ Ερντογάν θα συναντηθεί μαζί της στο Ανόβερο στις 28 Φεβρουαρίου στην Έκθεση Υψηλής Τεχνολογίας CeBIT. O π/θ Ερντογάν την 1η Μαρτίου θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

Milliyet

Κλείσιμο αντιπροσωπειών Ισραήλ στην Τουρκία

Στις εσωτερικές σελίδες με τον τρίστηλο τίτλο «Το Ισραήλ έκλεισε δύο αντιπροσωπείες του στην Τουρκία» αναφέρει ότι το Ισραήλ έκλεισε προσωρινά την πρεσβεία του στη Άγκυρα και το Προξενείο του στην Κων/λη έπειτα από απειλές επιθέσεων. Η ισραηλινή κυβέρνηση έλαβε παρόμοια μέτρα το λιγότερο σε άλλες 3 χώρες. Αρμόδιος του Προξενείου που μίλησε στη Milliyet είπε πως οι αντιπροσωπείες του Ισραήλ σε Άγκυρα και Κων/λη είναι κλειστές από την Παρασκευή και δεν είναι γνωστό το πότε θα ανοίξουν.

Vatan

Πρόθεση ελληνικής κυβέρνησης για πώληση νησίδων και βραχονησίδων

Στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο «Για τα Ίμια παλαιότερα θα έκαναν πόλεμο και τώρα πωλούν 598 νησίδες» αναφέρει ότι η Ελλάδα που παλαιότερα ήταν έτοιμη να κηρύξει τον πόλεμο στην Τουρκία για την ιδιοκτησία των βραχονησίδων Ίμια, σήμερα- όπως αναφέρει η ελληνική ε/φ «Ελεύθερος Τύπος»- λόγω της σοβαρής οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει, η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να πωλήσει 598 νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο και στο Ιόνιο.

Hurriyet

Οι Ρωμιοί της Κων/λης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο

Μια ομάδα Ρωμιών από την Κων/λη, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι από την Ίμβρο και την Τένεδο, εξήγησαν στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς του Ελληνικού Κοινοβουλίου τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Τουρκία. Στην ενημέρωση που έγινε υπενθυμίστηκε ότι για πρώτη φορά από το 1950 μέχρι σήμερα εκπρόσωποι της ρωμαίικης μειονότητας ήρθαν σε επαφή με την Τουρκική Κυβέρνηση και μπόρεσαν να αναφέρουν τα προβλήματά τους. Η Επιτροπή των εκπροσώπων απαρτίζεται από τους Νίκο Ουζούνογλου, Πάρη Ασημάκη, Απόστολο Κερκινόγλου και το νομικό σύμβουλο του Πατριαρχείου, Κτιστάκη. Η Επιτροπή ανέφερε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Τουρκία και τα θετικά βήματα που γίνονται. Επίσης υπενθύμισε ότι έγιναν βήματα προς τη κατεύθυνση της ρύθμισης και πάλι των σχολικών βιβλίων, όμως υπογράμμισαν ως σημαντικότερο βήμα την μεταβίβαση της ιδιοκτησίας του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο Πατριαρχείο.

Zaman

Διπλωματική κρίση προκαλεί η επίσκεψή του Σαρκοζύ στην Τουρκία

Αναφέρει ότι η απόφαση του Γάλλου Προέδρου να περιορίσει το πρόγραμμα επαφών του, που τελικά θα διαρκέσει μόνο πέντε ώρες, μετέτρεψε την ιστορική ευκαιρία της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου στην Τουρκία την 25η Φεβρουαρίου σε μια διπλωματική κρίση. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι το περασμένο διάστημα ο Γάλλος Πρόεδρος πραγματοποίησε τετραήμερο επίσημο ταξίδι στην Κίνα και τριήμερο στη Ινδία, προσθέτοντας ότι έπειτα από αυτά τα ταξίδια ο πρόεδρος Σαρκοζύ επιμένει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα των επαφών του σε 5 ώρες. Σημειώνει επίσης ότι παρά τις προσπάθειες του τουρκικού ΥΠΕΞ να επιμηκύνει το πρόγραμμα του, οι Γάλλοι αξιωματούχοι επέμειναν στη συντόμευση της επίσκεψης λόγω φορτωμένου προγράμματος του Γάλλου προέδρου με αποτέλεσμα οι Τούρκοι διπλωμάτες να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην οργάνωση της συνάντησης του Γάλλου Προέδρου με τον Τούρκο Πρόεδρο Γκιουλ, τον π/θ Ερντογάν κα τον ΥΠΕΞ Νταβούτογλου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Η εφημερίδα επίσης αναφέρει ότι ο Γάλλος πρόεδρος επισκέπτεται την Τουρκία ως επικεφαλής των G-20, με συνέπεια οι διμερείς σχέσεις και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας να μην αναμένεται να αποτελέσουν τα πρώτα θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων, διότι προτεραιότητα θα είναι οι εξελίξεις στον αραβικό κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.