Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Τουρκικός Τύπος

Zaman
Γιατί η Τουρκία ενδιαφέρεται για το Κυπριακό

Με αφορμή την τελευταία κρίση στις σχέσεις Τουρκίας και ΤΚ, ο συντάκτης αναφέρει ότι τρεις είναι οι παράγοντες για τους οποίους η Τουρκία ενδιαφέρεται για το Κυπριακό: α) Στρατηγικοί λόγοι β)Υποχρεώσεις που απορρέουν από την θέση της ως εγγυήτριας Δύναμης και γ) Ενδιαφέρον για τους ομοεθνείς ΤΚ. Το λάθος στην τουρκική εξωτερική κατά τον Yurdusev, είναι η σειρά προτεραιότητας που θέτει στους τρεις αυτούς παράγοντες η Τουρκία. Στην πραγματικότητα ο πρώτος παράγοντας θα έπρεπε να είναι αυτός που η Τουρκία συνηθίζει να θέτει τελευταίο: Το ενδιαφέρον της για την ασφάλεια και τα δικαιώματα των ΤΚ. Αν το κάνει αυτό θα αντικρούσει όλους αυτούς που την κατηγορούν ως δύναμη κατοχής. Τέλος, ο συντάκτης αμφισβητεί και την ίδια την ύπαρξη των τουρκικών «στρατηγικών» συμφερόντων στην Κύπρο.


Zaman

Ο εξαιρετικά επικίνδυνος χορός μας στην Κύπρο

Ο συντάκτης υποστηρίζει ότι κύριο αίτιο για το αδιέξοδο στο νησί είναι ο εθνικισμός εκατέρωθεν και εξετάζει το κυπριακό σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και την τουρκική θέση ότι αν η Τουρκία θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ ΕΕ και Κύπρου θα επιλέξει τη δεύτερη. Αναφέρει ότι ο στρατός στην Τουρκία έχει αρχίσει να παραγκωνίζεται αλλά η κατάσταση αυτή δεν έχει γίνει οριστική. Συμπληρώνει ότι μια μιλιταριστική Τουρκία θα αποτελέσει καταστροφή για το Κυπριακό. Καταλήγει προτείνοντας «αν οι δύο πλευρές της Κύπρου μπορούν να επανενωθούν, ας επανενωθούν. Αν δεν μπορούν, πρέπει να υπάρχουν δύο πραγματικά κράτη που θα μπορούσαν τουλάχιστον να ενωθούν στο μέλλον».

Hürriyet
Διαφωνίες μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ
Υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τη χρονική στιγμή των συνομιλιών για τις θεωρήσεις εισόδου μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις επί του θέματος των δύο πλευρών έχουν σχεδόν σταματήσει και ότι η Τουρκία πιέζει την ΕΕ. Πριν λίγο καιρό οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για την επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών, η οποία θα πρέπει να κυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ύστερα να υπογραφεί από την Τουρκία και την Επιτροπή. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η υπογραφή θα αργήσει και πιέζει την ΕΕ να απευθύνει ένα ισχυρό μήνυμα σχετικά με την έναρξη των συνομιλιών για τις θεωρήσεις εισόδου κάτι που οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας.

Radikal
Εκλογές Ιουνίου στην Τουρκία
Η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία συμπίπτει με εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στη Λιβύη, χώρα με ισχυρότατους δεσμούς με την Τουρκία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΑΚΡ βρίσκεται μπροστά με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα κόμματα. Όλα τα κόμματα όμως καταβάλλουν προσπάθειες να επιτύχουν επιμέρους στόχους: Το εθνικιστικό ΜΗΡ έχει ως πρωταρχικό στόχο την υπέρβαση του εκλογικού ορίου του 10%, στόχο, τον οποίο θέλει να του στερήσει το ΑΚΡ. Το φιλοκουρδικό BDP, θα βασίσει την προεκλογική του εκστρατεία στο θέμα της χρήσης της κουρδικής γλώσσας και του σχεδίου για «δημοκρατική αυτονομία». Το κόμμα φιλοδοξεί να αυξήσει τις έδρες του στην εθνοσυνέλευση. Το CHP για πρώτη φορά παρουσιάζει ένα πλήρες πρόγραμμα. Το κόμμα θα μπορούσε να σημειώσει μια σοβαρή πρόοδο χάρη στην τελευταία συνάντηση στο Van με θέμα τη χάραξη στρατηγικής για το κουρδικό. Αν το κόμμα επιτύχει ένα ποσοστό γύρω στο 30% θα πρόκειται για ένα σοβαρό επίτευγμα, υποστηρίζει ο συντάκτης. Τέλος, ο στόχος του ΠΘ Erdoğan, που είναι δύσκολο να επιτευχθεί είναι να αγγίξει το κόμμα του το 50 %.

Milliyet


ΕΕ- Ελευθερία Τύπου στην Τουρκία
Σε δηλώσεις της η Νatasha Butler, εκπρόσωπος Τύπου του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Stefan Füle, επέστησε την προσοχή στις μηνύσεις εναντίον δημοσιογράφων και στις κατηγορίες για άσκηση πολιτικής πίεσης στα ΜΜΕ στην Τουρκία, αναφέρει η Milliyet. Η Butler προσέθεσε ότι η ΕΕ παρακολουθεί τις εξελίξεις από κοντά. Τέλος ανέφερε ότι το ζήτημα τίθεται σε κάθε συνάντηση των εκπροσώπων της ΕΕ με τούρκους αξιωματούχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.