Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Κατηγορίες κατά Τούρκων δημοσιογράφων

Hμερομηνία: 19-02-11
Τρεις ακόμη στην υπόθεση Εργκένεκον

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Κατηγορίες για συμμετοχή σε «τρομοκρατική οργάνωση», «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης» και «υποκίνηση μίσους» απήγγειλαν χθες οι τουρκικές αρχές εναντίον του επιφανούς δημοσιογράφου, Σονέρ Γιαλτσίν, ιδιοκτήτη του ιστοτόπου OdaTV και των δύο συναδέλφων του, οι οποίοι συνελήφθησαν την Πέμπτη το βράδυ, ως οι τελευταίοι αποκαλυφθέντες κρίκοι στην αλυσίδα της υπόθεσης Εργκένεκον. Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε την απόφαση, ενώ οι ΗΠΑ επιχείρησαν να εκτονώσουν την ένταση που προκάλεσαν τα επικριτικά σχόλια του νέου Αμερικανού πρέσβη, Φράνσις Ριτσαρντόνε, σχετικά με την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία.

Ο Σονέρ Γιαλτσίν, 45 ετών, συγγραφέας πολλών βιβλίων και σφοδρός επικριτής της κυβέρνησης Ερντογάν, όπως και οι δύο συνάδελφοί του, εργαζόμενοι στον OdaTV προσήχθησαν ενώπιον του δικαστηρίου, αφού ανακρίθηκαν από τους εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση Εργκένεκον - της συνωμοσίας που φέρεται να εξυφάνθηκε με στόχο την πολιτική αποσταθεροποίηση και την ανατροπή της κυβέρνησης από τον στρατό. Αλλος ένας συλληφθείς, επίσης δημοσιογράφος, αφέθηκε ελεύθερος μετά την ανακριτική διαδικασία. Μεταξύ των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν ο Σονέρ Γιαλτσίν και οι δύο συνάδελφοί, του, οι οποίοι κατέληξαν με τη σειρά τους στη φυλακή, είναι η απόκτηση και δημοσιοποίηση απόρρητων κρατικών εγγράφων.

Περίπου 400 άτομα, περιλαμβανομένων δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών και απόστρατων αξιωματικών δικάζονται ήδη για την υπόθεση Εργκένεκον, οι έρευνες για την οποία διευρύνονται διαρκώς με τη σύλληψη περισσότερων υπόπτων, χωρίς να διακρίνεται προοπτική οριστικής διαλεύκανσης. Οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη, κ. Ριτσαρντόνε που προκάλεσαν τις διαμαρτυρίες της Αγκυρας, είχαν ως εξής: «Από τη μία πλευρά, υπάρχει μια κρατική πολιτική υποστήριξης του ελεύθερου Τύπου. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν δημοσιογράφοι, οι οποίοι κρατούνται. Προσπαθούμε να βγάλουμε νόημα από όλα αυτά»...

Στη συνέχεια ακολούθησαν προειδοποιήσεις Τούρκων αξιωματούχων προς τις ΗΠΑ να μην αναμειγνύονται στις τουρκικές εσωτερικές υποθέσεις, με τον υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου να διαμαρτύρεται ότι «δεν είναι δίκαιο» ένας πρεσβευτής να προβαίνει σε σχόλια για μια συνεχιζόμενη έρευνα. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κ. Π. Τζ. Κρόουλι διεμήνυσε ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει τις θέσεις του κ. Ριτσαρντόνε. «Είναι αλήθεια ότι συνεχίζουμε να έχουμε ανησυχίες για τις τάσεις, σχετικά με τη μεταχείριση δημοσιογράφων στην Τουρκία», δήλωσε. «Θέσαμε το θέμα στην τουρκική κυβέρνηση και παρακολουθούμε την υπόθεση πολύ στενά». Αργότερα, όμως, ο κ. Ριτσαρντόνε διευκρίνισε ότι ουδέποτε έθεσε θέμα ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία. «Οι παρατηρήσεις μου δεν αφορούσαν μια συγκεκριμένη υπόθεση, έκανα μια γενικότερη θεώρηση. Δεν γνώριζα τις λεπτομέρειες»... «Η Τουρκία είναι μια παράξενη χώρα».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_19/02/2011_433255

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.