Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Η Frontex αποστέλλει δύναμη νότια της Ιταλίας

AFP, A.P., Reuters

ΡΩΜΗ. Η ροή μεταναστών από την Τυνησία προς το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα έχει σταματήσει από το βράδυ της Κυριακής, εξαιτίας της κακοκαιρίας αλλά και της ανάπτυξης του τυνησιακού στρατού στα λιμάνια αναχώρησης. Παράλληλα, η ευρωπαϊκή δύναμη προστασίας των συνόρων, Frontex, ανακοίνωσε χθες ότι αποστέλλει δύναμη 50 ατόμων στην περιοχή.

Από τους 5.337 Τυνήσιους που έφθασαν στη Λαμπεντούζα την τελευταία εβδομάδα, οι 2.000 παρέμεναν ώς χθες στο νησί, περιμένοντας τη μεταφορά τους σε στρατόπεδο υποδοχής μεταναστών στη Σικελία. Μερικοί από τους επίδοξους μετανάστες πραγματοποίησαν χθες πορεία στη Λαμπεντούζα, ευχαριστώντας τους ντόπιους για τη φιλοξενία και την τροφή που τους προσέφεραν. «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους Ιταλούς και τους κατοίκους της Λαμπεντούζα γιατί προσέφεραν στέγη και φαγητό σε 5.000 άτομα και ήταν πολύ καλοί μαζί μας», είπε ο 32χρονος Ζαουχίρ Κερμιτί από την Κέραλα. Ο δήμαρχος της Λαμπεντούζα Μπερναρντίνο Ρουμπέις είπε ότι οι μετανάστες έχουν συμπεριφερθεί με σεβασμό και ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας προς Τρίτη, οι ιταλικές αρχές εντόπισαν σκάφος με 32 μετανάστες στα ανοιχτά της Σικελίας, εικάζοντας ότι προέλευση ήταν η Αίγυπτος. «Ο θεσμικός σεισμός που συντελέστηκε στην Αίγυπτο θα προκαλέσει σημαντικές ροές μεταναστών», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι αδιάφορη, πρέπει να πάρει μια ισχυρή και αποφασιστική πολιτική απόφαση». Ο Μαρόνι ζήτησε 100 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. για να αντιμετωπίσει την κατάσταση εντός των προσεχών τριών μηνών. Τη Δευτέρα, η Ε.Ε. ανακοίνωσε πακέτο βοήθειας 258 εκατ. ευρώ προς την Τυνησία, εκ των οποίων τα 17 εκατ. ευρώ επρόκειτο να χορηγηθούν άμεσα, με την ελπίδα ότι θα καταλήξουν στις τσέπες αυτών που τα χρειάζονται περισσότερο, αποτρέποντάς τους από το ριψοκίνδυνο και συχνά μάταιο ταξίδι προς την Ευρώπη. Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ευρώπη «δεν μπορεί να δεχθεί όσους θέλουν να φθάσουν στο έδαφός της αλλά πρέπει να βοηθήσει τις χώρες τους να αναπτυχθούν».

Χθες το απόγευμα, από το Βερολίνο, ο Ιλκα Λαϊτίνεν, επικεφαλής της Frontex, ανακοίνωσε ότι η ευρωπαϊκή συνοριακή υπηρεσία θα παρέμβει στα νότια θαλάσσια σύνορα της Ιταλίας εντός των επόμενων ημερών. «Είναι θέμα ημερών» είπε, προσθέτοντας ότι η αποστολή θα έχει δυναμικότητα 30 ώς 50 ανδρών και θα περιλαμβάνει «κάποια σκάφη και ένα-δύο αεροπλάνα». Επίσης, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, που είχαν τεθεί λόγω της κρίσης, σταδιακά αίρονται και οι ξένοι τουρίστες ετοιμάζονται να επιστρέψουν στη χώρα, υπάρχουν ελπίδες ότι η αναζωογόνηση του τουριστικού κλάδου της Τυνησίας θα δημιουργήσει και πάλι θέσεις εργασίας.

Στη συνάντηση της Δευτέρας στην Τύνιδα μεταξύ του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Φρατίνι και του Τυνήσιου υπηρεσιακού πρωθυπουργού Γκανούσι, συμφωνήθηκε να χορηγήσει η Ιταλία στην Τυνησία «δίκτυο ραντάρ και ταχύπλοα που θα τα χρησιμοποιούν Τυνήσιοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.