The New York Times
Διαισθανόμενοι την απειλή της αυξανόμενης δύναμης των ισλαμιστών, οι Αιγύπτιοι στρατηγοί απευθύνθηκαν στους ανώτατους δικαστικούς της χώρας. Ζήτησαν τη συμβουλή τους ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να συντηρήσουν πίσω από ένα δημοκρατικό προκάλυμμα την πολιτική ισχύ του στρατού. Η εξασφάλιση αυτονομίας και νέας πολιτικής δύναμης του στρατού έχει καταστεί κεντρική επιδίωξη της στρατιωτικής μεταβατικής κυβέρνησης. Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί το νέο διάταγμα των στρατηγών που τους καθιστά όχι μόνο υπεύθυνους για τον προϋπολογισμό της χώρας, αλλά και ύπατη νομοθετική αρχή. Επιπλέον, δόθηκε στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, απομεινάρι της εποχής Μουμπάρακ, το δικαίωμα να ακυρώνει μελλοντικές συνταγματικές αποφάσεις και διατάξεις.
Η δικαστής Ταχάνι ελ Γκεμπάλι, αντιπρόεδρος του δικαστηρίου και ένθερμη αντίπαλος των ισλαμιστών, υποστηρίζει την πολιτική ισχύ των στρατηγών. Σε δήλωσή της, την πρώτη δικαστικού μετά τη διάλυση της Βουλής, τόνισε ότι οι στρατηγοί δεν σκόπευαν να παραδώσουν την εξουσία σε κανέναν χωρίς να επιβλέψουν τη δημιουργία νέου Συντάγματος. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η μεταβατική κυβέρνηση δεν είχε δεσμευθεί σε χρονοδιάγραμμα αλλά είχε σκοπό τη θέσπιση δημοκρατικού υπόβαθρου. Δήλωσε, τέλος, ότι θα ήταν λάθος να συντελεστεί η κυβερνητική αλλαγή χωρίς καθαρή εικόνα για το ποιος θα αναλάβει την εξουσία και υπό ποιες συνθήκες. Η Γκεμπάλι είχε δηλώσει την αντίθεσή της στη διεξαγωγή εκλογών πριν από τη θέσπιση Συντάγματος. Υποστήριζε μάλιστα ότι οι εκλογές θα ενίσχυαν τον πολιτικό χώρο του Ισλάμ, ειδικά τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, εξέλιξη αρνητική για τη δημοκρατία.
Το δημοψήφισμα μετά την πτώση της κυβέρνησης Μουμπάρακ υποτίθεται ότι είχε στόχο την ταχύτατη μετάβαση της εξουσίας σε μια εκλεγμένη κυβέρνηση που θα ψήφιζε το νέο Σύνταγμα. Η επιλογή των στρατηγών να αγνοήσουν το δημοψήφισμα και να προχωρήσουν στη θέσπιση νόμων, υπηρετώντας τους σκοπούς τους, οδήγησε σε διαδηλώσεις και συγκρούσεις που αφήσαν πίσω τους πάνω από πενήντα νεκρούς.
Ο Ανουάρ ελ Σαντάτ, ανιψιός του δολοφονημένου προέδρου, εκτίμησε ότι οι στρατηγοί ξέρουν ότι σταδιακά χάνουν τη δύναμή τους. Συνέχισε λέγοντας ότι «θέλουν τη δημιουργία κοσμικού κράτους, όχι θρησκευτικού. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θεωρούν ότι πρέπει το Σύνταγμα να δημιουργηθεί ανεξάρτητα από κομματικούς στόχους και μονοπώλια εξουσίας».
Οι κινήσεις των στρατηγών, σύμφωνα με συνεργάτες και επικριτές τους, φανερώνουν πρόθεση να ακολουθήσουν τα χνάρια των στρατηγών της Τουρκίας και το σύστημα που υιοθετήσαν μετά το πραξικόπημα του 1981. Σύμφωνα με έναν αναλυτή, ο στρατός δεν θέλει να κυβερνήσει αλλά να είναι μια αυτόνομη διαχειριστική δύναμη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.