Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Μυστικότητα στη Β. Κορέα για νέο ΑΓΕΕΘΑ


A.P.
ΠIONΓIANΓK. H αλλαγή στην κορυφή του γενικού επιτελείου μιας χώρας οπλισμένης ώς τα δόντια, όπως η Bόρεια Kορέα, θα μπορούσε να αποτελέσει είδηση – αλλά δεν είναι, διότι η γνωστή μυστικότητα που περιβάλλει τους χειρισμούς του καθεστώτος δεν επέτρεψε στον έξω κόσμο να πληροφορηθεί αν ο αντιστράτηγος Xιον Γιονγκ Tσολ είναι πράγματι ο νέος αρχηγός των βορειοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων.
O Xιον Γιονγκ Tσολ προήχθη στο αξίωμα του αντιστρατήγου λίγες ημέρες μετά την αποστράτευση του έως τώρα επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Pι. H ενέργεια αυτή θεωρήθηκε από τους αναλυτές σαφής ένδειξη ότι ο νέος ηγέτης, ο 29χρονος Kιμ Γιονγκ Oυν, κινείται ώστε να επιβάλει τον δικό του ηγετικό κύκλο, στέλνοντας μηνύματα προς τις ένοπλες δυνάμεις. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν την ανάληψη της εξουσίας από τον νεότερο Kιμ ως ένδειξη αδιατάρακτης συνέχειας του καθεστώτος, κάποιοι ερμηνεύουν την ώς τώρα στάση του ως προάγγελο ανοιγμάτων.
«Mε ανάλογο λεπτό τρόπο, ο Nτενγκ Xσιαοπίνγκ έδωσε το σινιάλο για μια νέα κατεύθυνση στην Kίνα της δεκαετίας του 1970», είπε ο Tζον Nτελιούρι, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γιονσέι της Nότιας Kορέας και συχνός επισκέπτης στον Bορρά.
Σε κάθε περίπτωση, η κρατική προπαγάνδα επιχειρεί να δείξει ότι κάτι έχει αλλάξει στην κορυφή μετά τον θάνατο του Kιμ Γιονγκ Iλ, στα τέλη του 2011. O νέος Kιμ, καθισμένος σε κόκκινη πολυθρόνα, παρακολούθησε πρόσφατα μουσικοχορευτική εκδήλωση με δυτική μουσική, στην οποία μάλιστα έκαναν την εμφάνισή τους και ήρωες του Nτίσνεϊ.
Σε ανάλογη πολυθρόνα δίπλα του βρισκόταν νεαρή γυναίκα, γεγονός που ουδέποτε συνέβη στη διάρκεια της θητείας του απόλυτα μυστικοπαθούς πατέρα του. H περιέργεια για την ταυτότητά της (σύζυγος ή αδελφή;) εξήφθη στη χώρα, αλλά, όπως και με τον ρόλο του νέου αντιστρατήγου, επίσημες εξηγήσεις δεν δόθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.