Ο ηγέτης της κατηγόρησε τη Μόσχα ότι ευθύνεται για τα δεινά της Συρίας
Reuters, AFP
Ενώ οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους εντείνουν τις πιέσεις για ενεργή ανάμειξη του ΟΗΕ στις προσπάθειες αλλαγής καθεστώτος στη Συρία, Μόσχα και Πεκίνο, οι δύο ισχυρότεροι σύμμαχοι της Δαμασκού, ενισχύουν τις διπλωματικές τους παρεμβάσεις με στόχο την ειρηνική επίλυση της κρίσης.
Με εμφανή επιδίωξη να ρίξει γέφυρες προς τη συριακή αντιπολίτευση, η ρωσική κυβέρνηση υποδέχθηκε χθες στη Μόσχα τον νέο ηγέτη της, Αμπντουλμπάσετ Σέιντα, επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου. Οπως τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, στόχος της Μόσχας ήταν να διαπιστώσει κατά πόσον η πολυδιασπασμένη συριακή αντιπολίτευση είναι σε θέση να ενωθεί πάνω σε μια κοινή πλατφόρμα, που θα επιτρέψει τον πολιτικό διάλογο με την κυβέρνηση Ασαντ. Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ είχε δηλώσει ότι η Ρωσία θα επεδίωκε «να μετακινήσει τη συριακή αντιπολίτευση προς ρεαλιστικές, εποικοδομητικές θέσεις ώστε να διευκολυνθεί ο τερματισμός της αιματοχυσίας».
Ο Σέιντα δήλωσε ότι δεν διέκρινε κάποια αλλαγή στη στάση της Μόσχας έναντι του καθεστώτος Ασαντ. Δεν δίστασε μάλιστα να κατηγορήσει ευθέως, σε συνέντευξη Τύπου, τους οικοδεσπότες του, ότι ευθύνονται για τα δεινά που υφίστανται οι ομοεθνείς του εξαιτίας του ρωσικού βέτο που εμποδίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει αποτελεσματικά μέτρα έναντι του συριακού καθεστώτος.
«Αυτό που συμβαίνει στη Συρία δεν είναι μια αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, αλλά μια πραγματική επανάσταση, σαν εκείνη που ανέτρεψε το προηγούμενο καθεστώς στη Ρωσία και άνοιξε τον δρόμο στον εκδημοκρατισμό», δήλωσε ο Σύρος αντικαθεστωτικός.
Την ώρα που η συριακή αντιπολίτευση είχε συνομιλίες στο Κρεμλίνο, η Ρωσία καθιστούσε απολύτως σαφή τα ζωτικά της συμφέροντα στη Συρία με μια απολύτως διαφανή στον συμβολισμό της χειρονομία: Ρωσικός στόλος έντεκα πολεμικών πλοίων με επικεφαλής το αντιτορπιλικό «Σμετλίβι» κατέπλευσε στη ρωσική ναυτική βάση, στην Ταρσό, στις νότιες ακτές της Συρίας. Πρόκειται για την ισχυρότερη επίδειξη στρατιωτικής ισχύος της Ρωσίας στην περιοχή μετά την έναρξη της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος Ασαντ, τον Μάρτιο του 2011. Νωρίτερα, η Ρωσία είχε καταθέσει σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας με στόχο την παράταση της ειρηνευτικής αποστολής που έχουν αναλάβει 298 άοπλοι παρατηρητές του ΟΗΕ στη Συρία και η οποία εκπνέει στις 20 Ιουλίου.
Χθες το βράδυ, ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν επρόκειτο να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις πρόσφατες, σημαντικές επαφές που είχε στην περιοχή ως ειδικός μεσολαβητής του διεθνούς οργανισμού για το συριακό. Προερχόμενος από τη Βαγδάτη και την Τεχεράνη, ο Κόφι Ανάν επιμένει στη θέση του ότι είναι αναγκαία η συμμετοχή του Ιράν στην ειρηνευτική διαδικασία - θέση, η οποία δεν ενθουσιάζει καθόλου την Ουάσιγκτον.
Το βάρος της στην πλευρά του Κόφι Ανάν έριξε χθες και η Κίνα, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν από την ειρηνευτική διαδικασία «περιφερειακές χώρες, ιδίως εκείνες που ασκούν επιρροή στη μια ή την άλλη εμπλεκόμενη συριακή πλευρά». Αυτό δήλωσε στο Πεκίνο ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Λιου Γουεϊμίν, υπονοώντας σαφώς το Ιράν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας οφείλει να λάβει απόφαση για το συριακό βάσει του άρθρου 7 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο επιτρέπει την επιβολή σκληρών μέτρων, από τις οικονομικές κυρώσεις μέχρι την ανάληψη κάποιας μορφής στρατιωτικής δράσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.