Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Συρία: Διεθνείς πιέσεις για πολιτική μετάβαση ζητά ο Ανάν, συνεχίζονται οι μάχες

«Η κλιμάκωση της συγκέντρωσης στρατού στο Χαλέπι και τη γύρω περιοχή, αποτελούν ένδειξη ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία της διεθνούς κοινότητας», επεσήμανε ο Κόφι Ανάν, ενώ συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στο Χαλέπι της Συρίας. Για μεταφορά χημικών όπλων κάνει λόγο το περιοδικό Spiegel.


Το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο (CNS), η κυριότερη οργάνωση της συριακής αντιπολίτευσης, ζήτησε σήμερα να συγκληθεί επειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εμποδίσει τις σφαγές αμάχων που, όπως υποστηρίζει, ετοιμάζεται να διαπράξει το συριακό καθεστώς στο Χαλέπι.
Στην ανακοίνωση την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο το CNS τονίζει ότι «το συριακό καθεστώς περικυκλώνει το Χαλέπι με άρματα και χιλιάδες άνδρες και ετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση στην πόλη και να διαπράξει σφαγές». Για το λόγο αυτό καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να συνεδριάσει κατεπειγόντως και να συζητήσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί το Χαλέπι, τη Δαμασκό και τη Χομς «και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τους πολίτες».
Το CNS ζητά επίσης από τις φιλικές χώρες «να επιβάλουν ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού και να δημιουργήσουν ασφαλείς ζώνες για τους περίπου 2 εκατομμύρια εκτοπισμένους».
Σφοδρές μάχες στο Χαλέπι
Σφοδρές μάχες μαίνονται από το πρωί στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, όπου οι αντάρτες οχυρωμένοι σε ορισμένες συνοικίες προβάλλουν μεγάλη αντίσταση στις επιχειρήσεις του στρατού, αναφέρουν ακτιβιστές.
Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν το πρωί σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την επομένη μιας ημέρας βίαιων επεισοδίων με 168 νεκρούς -94 αμάχους, 33 αντάρτες και 41 στρατιώτες, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
«Βίαιες συγκρούσεις σημειώνονταν το πρωί της Κυριακής, κυρίως στις συνοικίες Μπαμπ αλ-Τζαντίντ, Ζάχρα και Αρκούμπα», ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο, διευκρινίζοντας ότι «εκρήξεις ακούγονταν την ώρα που πολεμικά αεροσκάφη πετούσαν πάνω από την πόλη».
Οι μάχες είχαν σταματήσει χθες, Σάββατο, το απόγευμα στο Χαλέπι μετά την έφοδο του συριακού στρατού νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ο οποίος με την υποστήριξη ελικοπτέρων βομβάρδισε συνοικίες που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών σε αυτή την πόλη των 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων.
Το νέο αυτό μέτωπο άνοιξε 20 Ιουλίου και η έφοδος άρχισε μετά την άφιξη των στρατιωτικών ενισχύσεων στην πόλη.
Ανησυχία Ανάν
Στην ίδια ώρα, ο Κόφι Ανάν εξέφρασε τις ανησυχίες του για μια «επικείμενη μάχη» στη Συριανή πόλη Χαλέπι, κάνοντας έκκληση για περιορισμό των συγκρούσεων, ενώ τόνισε ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις πρέπει να ασκήσουν πιέσεις και στις δύο πλευρές ώστε να υπάρξει μια πολιτική μετάβαση.
«Μου προκαλούν ανησυχία οι αναφορές που έρχονται για συγκέντρωση στρατευμάτων και βαρέων όπλων γύρω από το Χαλέπι, με την προσμονή μιας επικείμενης μάχης στη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας» δήλωσε ο Ανάν.
«Η κλιμάκωση της συγκέντρωσης στρατού στο Χαλέπι και τη γύρω περιοχή, αποτελούν ένδειξη ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία της διεθνούς κοινότητας ώστε να πεισθούν οι δύο πλευρές ότι μόνο η πολιτική μετάβαση, η οποία θα οδηγήσει σε ένα πολιτικό συμβιβασμό, θα έχει ως αποτέλεσμα την εξομάλυνση της κρίσης και θα φέρει την ειρήνη στο λαό της Συρίας».
Εξοπλισμό για τους αντάρτες και δίκη του Άσαντ θέλει η αντιπολίτευση
O αρχηγός της συριακής αντιπολίτευσης κάλεσε τις «αδελφές» και «φίλες» χώρες να εξοπλίσουν τους αντάρτες και υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ πρέπει να δικαστεί για τη σφαγή των Σύρων, την ώρα που ο τακτικός στρατός συνεχίζει την επιχείρησή του στο Χαλέπι.
«Αναμένουμε από τους αδελφούς και τους φίλους μια στήριξη προς τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, μια ποιοτική στήριξη καθώς οι αντάρτες πολεμούν με παλιά όπλα», δήλωσε ο Αμπντελ Μπάσετ Σάιντα, ο πρόεδρος του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, της βασικής οργάνωσης της αντιπολίτευσης, σε συνέντευξη Τύπου στο Αμπού Ντάμπι.
«Χρειαζόμαστε όπλα που να μας επιτρέπουν να ακινητοποιούμε τα άρματα μάχης και να αναχαιτίζουμε μαχητικά αεροσκάφη» του τακτικού στρατού, πρόσθεσε ο Σάιντα προειδοποιώντας ότι «το καθεστώς σχεδίασε μεγάλη σφαγή» στο Χαλέπι της βορειοδυτικής Συρίας.
Ο Σάιντα προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχη Αμπντουλάχ Μπεν Ζάγιεντ αλ-Ναγιάν και τόνισε ότι καθιστά τις «αδελφές και φίλες χώρες υπεύθυνες» για τη σφαγή αυτή.
Όπως τόνισε, η εξέγερση χρειάζεται υποστήριξη για να υπάρξει «μια σημαντική αλλαγή» στην πορεία της που άρχισε το Μάρτιο του 2011 και να επιτρέψει στο συριακό λαό να διασφαλίσει την αυτοάμυνά του απέναντι στη μηχανή θανάτου του Ασαντ.
Η αντιπολίτευση χρειάζεται τουλάχιστον 145 εκατομμύρια δολάρια μηνιαίως για να διασφαλίζει βασικές ανάγκες, ενώ έλαβε 15 εκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους μήνες, πρόσθεσε ο αρχηγός της συριακής αντιπολίτευσης ευχαριστώντας τη Σαουδική Αραβία που συγκέντρωσε 72 εκατομμύρια δολάρια στη διάρκεια πενθήμερης εκστρατείας για τη συγκέντρωση βοήθειας προς το συριακό λαό.
Der Spiegel: Χημικά όπλα μετέφεραν οι δυνάμεις του Άσαντ
Οι συριακές αρχές μετέφεραν πυρομαχικά που περιείχαν φονικό αέριο νεύρων από την πόλη Χομς και από άλλα μέτωπα συγκρούσεων με τους αντάρτες, σύμφωνα με τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, αναφέρει σήμερα, Κυριακή, το περιοδικό Der Spiegel.
Το περιοδικό επικαλείται έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND) της Γερμανίας που αναφέρει ότι τμήμα του συριακού χημικού οπλοστασίου μεταφέρθηκε από στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στη Χομς -προπύργιο των ανταρτών- σε πιο ασφαλή τοποθεσία για φύλαξη.
Οι πληροφορίες της BND αναφέρουν ότι τα όπλα περιέχουν VX και σαρίν--δύο τύπους αερίου που προκαλούν παράλυση και τον θάνατο. Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός των ανταρτών ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το καθεστώς μεταφέρει χημικά όπλα στα αεροδρόμια.
Σύμφωνα με το περιοδικό, οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι σωματοφύλακες του προέδρου Άσαντ από την κοινότητα των Αλαουιτών έχουν λάβει θέσεις κοντά στους χώρους όπου τοποθετήθηκε το χημικό οπλοστάσιο.
Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι ο συριακός στρατός έχει στην κατοχή του περίπου 1.000 τόνους από αυτά τα χημικά. Μεγάλο μέρος του οπλοστασίου αυτού φυλάσσεται στη στρατιωτική βάση Σαφίρ, περίπου 20 χιλιόμετρα έξω από το Χαλέπι, όπου μαίνονται συγκρούσεις ανάμεσα στους αντικαθεστωτικούς και τις συριακές δυνάμεις.
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι το Ισραήλ θα επέμβει στρατιωτικά αν η σύμμαχος της Συρίας, η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, εξασφάλιζε αυτά τα όπλα.
Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση των μυστικών υπηρεσιών, δεν θεωρείται πιθανό η Χεζμπολάχ να έχει κάνει κάτι τέτοιο.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.