Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Νέα στοιχεία για τους Ρώσους κατασκόπους


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Νέα στοιχεία έφερε στο φως με χθεσινό της άρθρο η «Wall Street Journal», σύμφωνα με το οποίο το κύκλωμα Ρώσων κατασκόπων, που εξαρθρώθηκε στις ΗΠΑ πριν από δύο χρόνια, δεν ήταν ερασιτεχνικό -όπως αρχικά είχε παρουσιασθεί- αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματικό και έτοιμο να αρχίσει τη στρατολόγηση μικρών παιδιών από τη Ρωσία με στόχο την αποστολή τους στις ΗΠΑ ως Αμερικανοί πολίτες.
Την εποχή της σύλληψής τους, τα μέλη του κυκλώματος είχαν επτά παιδιά, τα περισσότερα γεννημένα στις ΗΠΑ, ηλικιών μεταξύ ενός και 17 ετών. Η ευειδής Αννα Τσάπμαν, που συγκέντρωσε πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας, δεν είχε παιδιά.
Οι συλληφθέντες ήταν μέλη της υπηρεσίας SVR, μία από τις διαδόχους της θρυλικής KGB, που είχε «τοποθετήσει» τους πράκτορές της σε θέσεις με πρόσβαση σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, όπως σε think tank της Ουάσιγκτον. Οι ψευδείς ταυτότητες των Ρώσων πρακτόρων, που στην ορολογία των μυστικών υπηρεσιών ονομάζονται «μύθοι», ήταν τόσο τελειοποιημένες που οι κάτοχοί τους μπόρεσαν να βρουν δουλειές και να εγγραφούν στα μητρώα των αμερικανικών πόλεων, όπου διέμεναν. ΟΙ πράκτορες παρέμειναν προσεκτικοί ώστε να μην αναζητήσουν δουλειά σε επιχειρήσεις με συμβόλαια για το Πεντάγωνο ή τη CIA, που υφίστανται ενδελεχείς ελέγχους ταυτότητας.
Η κατάληξη της πολύκροτης υπόθεσης θυμίζει μυθιστόρημα του «μετρ» του είδους Τζον Λε Καρέ, καθώς οι κατάσκοποι μετήχθησαν στον διάδρομο του αεροδρομίου της Βιέννης, όπου πραγματοποιήθηκε η «ανταλλαγή» τους έναντι τεσσάρων ατόμων, που είχαν συλληφθεί στη Ρωσία και είχαν κατηγορηθεί για κατασκοπεία υπέρ της Δύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.