Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Πολύνεκρες επιθέσεις στο Ιράκ

Πάνω από 107 νεκροί στις συνολικά 27 επιθέσεις που σημειώθηκαν τη Δευτέρα.
Τουλάχιστον 107 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 214 τραυματίστηκαν -268 σύμφωνα με νοσοκομειακές και αστυνομικές πηγές- από τις συνολικά 27 επιθέσεις που σημειώθηκαν σήμερα, Δευτέρα, σε 18 πόλεις στο Ιράκ, μεταξύ των οποίων και η Βαγδάτη, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ιρακινές αρχές για το νέο αυτό κύμα βίας το οποίο στρέφεται κυρίως κατά σιιτών.
Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 91 νεκρούς.
Νοσοκομειακές και αστυνομικές πηγές ανακοίνωσαν ότι οι τραυματίες ανέρχονται σε τουλάχιστον 268 σε διάφορες σιιτικές περιοχές της Βαγδάτης, στην σιιτική πόλη Τάτζι στο βορρά, στις πόλεις Κιρκούκ και Μοσούλη επίσης στο βορρά και σε πολλά άλλα μέρη.
Πρόκειται για τις πιο φονικές επιθέσεις που σημειώνονται στη χώρα από τις 10 Μαΐου του 2010, όταν 110 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, κυρίως από την έκρηξη παγιδευμένων αυτοκινήτων που βρίσκονταν στο χώρο στάθμευσης μιας κλωστοϋφαντουργίας στη νότια Βαγδάτη.
Σήμερα η πιο αιματηρή επίθεση σημειώθηκε στην πόλη Τάτζι, η οποία βρίσκεται 25 χιλιόμετρα βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας, όπου 42 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 40 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με δύο ιατρικές πηγές.
Πολλοί αστυνομικοί και στρατιώτες βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων.
Εξάλλου νωρίς σήμερα το πρωί ένοπλοι εισέβαλαν σε στρατιωτική βάση, κοντά στην πόλη Ντουλουίγια, η οποία βρίσκεται 90 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, και σκότωσαν 15 στρατιώτες, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Εσωτερικών και έναν υπολοχαγό.
Από το κύμα επιθέσεων δεν γλίτωσε η Βαγδάτη. Στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι, 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, ενώ άλλοι τρεις σκοτώθηκαν στη συνοικία Χουσεϊνίγια από παρόμοια επίθεση, σύμφωνα με πηγές της ασφάλειας και ιατρικές πηγές.
Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις σημερινές επιθέσεις. Ωστόσο η Αλ Κάιντα στο Ιράκ είχε ανακοινώσει χθες την πρόθεσή της να εντείνει τον αγώνα της στη χώρα.
Ανώτερος αξιωματούχος της ιρακινής ασφάλειας επέρριψε την ευθύνη για τις σημερινές επιθέσεις στην τοπική πτέρυγα της Αλ Κάιντα, η οποία απαρτίζεται από σουνίτες μαχητές που τάσσονται κατά της υπό σιιτική ηγεσία κυβέρνησης του Ιράκ, η οποία είναι φιλική με το σιιτικό Ιράν.
«Οι πρόσφατες επιθέσεις αποτελούν ένα σαφές μήνυμα ότι η Αλ Κάιντα στο Ιράκ είναι αποφασισμένη να πυροδοτήσει έναν αιματηρό διαδογματικό πόλεμο», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
«Με αυτό που συμβαίνει στη Συρία, οι επιθέσεις αυτές θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη σοβαρά ως μια πιθανή απειλή στη χώρα μας. Η Αλ Κάιντα προσπαθεί να σπρώξει το Ιράκ στο χείλος ενός πολέμου σιιτών-σουνιτών», σημείωσε ο αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας ότι οι εξτρεμιστές της ιρακινής Αλ Κάιντα «θέλουν να γίνουν τα πράγματα τόσο άσχημα όσο είναι στη Συρία».
Χθες τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν από εκρήξεις στη χώρα.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.