Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Αυστηρή προειδοποίηση του ΝΑΤΟ στον Ασαντ


AFP, Reuters
Εντονη προειδοποίηση προς τη Δαμασκό να αποφύγει «απαράδεκτες» ενέργειες όπως η πρόσφατη κατάρριψη τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους, που είχε παραβιάσει τον συριακό εναέριο χώρο, απηύθυνε χθες ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.
«Είναι αυτονόητο ότι η Τουρκία μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη της Συμμαχίας», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λουμπλιάνα ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. Σημείωσε ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική διέξοδος στη συριακή κρίση» και ότι «αυτό που απαιτείται είναι η πολιτική λύση».
Λίγο μακρύτερα, στη Λευκωσία, ο Δημήτρης Χριστόφιας απέρριπτε τις φήμες που είχαν διαρρεύσει ότι ρωσικά όπλα μεταφέρονται μέσω Κύπρου στη Συρία, με παραλήπτη το καθεστώς Ασαντ. «Δεν υπάρχει ίχνος αλήθειας», δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος, ο οποίος έχει σπουδάσει στη Ρωσία, χαρακτηρίζοντας «παραμύθια» τις σχετικές διαδόσεις.
Η Ρωσία, διά στόματος Σεργκέι Λαβρόφ, επιβεβαίωσε ότι δέχθηκε προτάσεις από Δυτικές χώρες να παράσχει πολιτικό άσυλο στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, τις οποίες ωστόσο απέρριψε. «Νομίζαμε ότι πρόκειται για αστείο και απαντήσαμε ανάλογα - γιατί δεν παίρνετε εσείς, οι Γερμανοί τον Ασαντ;», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Γκίντο Βεστερβέλε, στη Μόσχα. Η Ρωσία απέχει από την «Ομάδα Φίλων της Συρίας», που έχουν συγκροτήσει δυτικές και αραβικές χώρες, οι οποίες επιδιώκουν την ανατροπή του Ασαντ, αν και στηρίζει την ειρηνευτική πρωτοβουλία του πρώην γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.
Παρότι η ανακωχή, την οποία είχαν θεωρητικά αποδεχθεί οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία, αποτελεί κενό γράμμα, με τους νεκρούς από τις ένοπλες συγκρούσεις να κυμαίνονται γύρω στους εκατό ημερησίως, ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της αποστολής τους. Σε συνέντευξη Τύπου στη Δαμασκό, ο στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ εισηγήθηκε την αναδιάταξη των 300 άοπλων παρατηρητών σε οκτώ βάσεις, σε διάφορα σημεία του συριακού εδάφους, ώστε «να διευκολύνουν τον πολιτικό διάλογο» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν θεωρεί σκόπιμο τον εξοπλισμό των διεθνών παρατηρητών.
Εξάλλου, ο διαδικτυακός τόπος WikiLeaks άρχισε χθες να δίνει στη δημοσιότητα το υλικό που προέρχεται από 2,4 εκατ. συριακά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πολλά από τα οποία προέρχονται από κυβερνητικούς αξιωματούχους. Οπως δήλωσε στο Λονδίνο η εκπρόσωπος του WikiLeaks Σάρα Χάρισον, «το υλικό εκθέτει τη Συρία, αλλά εκθέτει εξίσου τους ξένους αντιπάλους του καθεστώτος». Μεταξύ άλλων, τα ντοκουμέντα αποκαλύπτουν, σύμφωνα με τη Χάρισον, «την απόσταση λόγων και έργων που χαρακτηρίζουν τη Δύση και δυτικές εταιρείες».
Τέλος, με συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» ο Μπασάρ αλ Ασαντ δήλωσε ότι «η πάλη εναντίον της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα» και ότι, αν δεν τον στήριζε ο συριακός λαός, θα είχε ήδη ανατραπεί, όπως συνέβη με τον Σάχη του Ιράν. Ο Σύρος ηγέτης απέδωσε την εξέγερση σε ισλαμιστές εξτρεμιστές που υποκινούνται από εχθρικές αραβικές και δυτικές χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.