Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Μεταρρυθμίσεις «με το μαλακό» από τον Αμπντάλα


Α.Ρ.
ΑΜΜΑΝ. Με λεπτές μεταρρυθμιστικές κινήσεις, που περιορίζουν την απόλυτη εξουσία του, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας επιχειρεί να αποτρέψει το επαναστατικό κύμα, που σαρώνει τον αραβικό κόσμο, να φθάσει και στη χώρα του. Η επικείμενη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών, περί τα τέλη του έτους, θα είναι ένα πρώτο τεστ αυτής της πολιτικής έναντι των ισλαμιστών, που διεκδικούν μεγαλύτερο πολιτικό ρόλο.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει ανακοινώσει ότι θα μποϊκοτάρει τις εκλογές, με το επιχείρημα ότι είναι ανεπαρκείς οι μεταρρυθμίσεις που έχει δρομολογήσει ο βασιλιάς και θα μπορούσαν να περιορίσουν την κυριαρχία των οπαδών του στο Κοινοβούλιο, προσδίδοντάς του, μια τρόπον τινά, μεγαλύτερη εξουσία. Το παλάτι διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να κάνει κάτι περισσότερο κι ότι οι εκλογές θα γίνουν έστω και χωρίς τη συμμετοχή της μεγαλύτερης παράταξης της αντιπολίτευσης.
Η Αδελφότητα απειλεί με περισσότερες διαδηλώσεις, διεκδικώντας μεγαλύτερες αλλαγές, οι οποίες θα της επέτρεπαν να πραγματοποιήσει τη φιλοδοξία της για τον σχηματισμό κυβέρνησης, σ’ αυτή τη φιλοαμερικανική χώρα, τη μία από τις δύο αραβικές χώρες που έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ. Κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον μπορεί να κλιμακώσει ένα ήπιο κίνημα διαμαρτυρίας σε μια χώρα όπου ο βασιλιάς χαίρει της παραδοσιακής υποστήριξης από τις ισχυρές φυλές των βεδουίνων.
Στις αρχές του μήνα, εκατοντάδες νεαροί, γενειοφόροι ακτιβιστές της Αδελφότητας, έκαναν πορεία στο κέντρο του Αμμάν, με αίτημα την αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Η επανάσταση κατευθύνεται προς το Αμμάν», φώναζαν, υψώνοντας τις γροθιές τους, κάτω από τον καυτό ήλιο και οι περαστικοί σταματούσαν για να τους παρακολουθήσουν. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, μόλις λίγες εκατοντάδες άνθρωποι μετέχουν στις διαδηλώσεις στο Αμμάν, οι κάτοικοι του οποίου είναι μείγμα φτωχών βεδουίνων και άλλων παλαιστινιακής καταγωγής, που θεωρητικά θα ήταν πιο επιρρεπείς στις εκκλήσεις τους για μεταρρυθμίσεις. Η συμμετοχή είναι ακόμη μικρότερη σε άλλες πόλεις, στη βόρεια και νότια Ιορδανία, όπου το φυλετικό στοιχείο είναι ισχυρότερο. Εμπνεόμενοι από τις επαναστάσεις στην Αίγυπτο και την Τυνησία, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι της Ιορδανίας «θεωρούν ότι έχει έρθει η ώρα να βγουν στο πολιτικό προσκήνιο», όπως επεσήμανε ο πολιτικός αναλυτής Λαμπίμπ Καμχαουί.
Ανήσυχος ότι μια ευρεία διάθεση για περισσότερη δημοκρατία θα μπορούσε να προκαλέσει κύμα λαϊκής διαμαρτυρίας, ο βασιλιάς και η κυβέρνησή του επιμένουν ότι θέλουν πράγματι να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις. Ο Αμπντάλα έχει καταστήσει τις βουλευτικές εκλογές -που αναμένονται στο τέλος του χρόνου, αν και δεν έχει οριστεί ημερομηνία- τον πυρήνα των προσπαθειών του, για την αποτροπή εξέγερσης παρόμοιας με εκείνες που ανέτρεψαν άλλους Αραβες ηγέτες.
Ο Ιορδανός βασιλιάς έχει προβεί σε πολλές αλλαγές, περιλαμβανομένης της τροποποίησης του ενός τρίτου του Συντάγματος. Οι αλλαγές δίνουν μεγαλύτερη εξουσία στο Κοινοβούλιο, όσον αφορά την επιλογή πρωθυπουργού και τον διορισμό των μελών του υπουργικού συμβουλίου, που κάποτε ανήκαν αποκλειστικά στη δικαιοδοσία του βασιλιά. Εν τούτοις, ο Αμπντάλα διατηρεί τον τελευταίο λόγο σ’ αυτές τις επιλογές. Εχει περιοριστεί επίσης το δικαίωμα της κυβέρνησης να διαλύει το Κοινοβούλιο και να εκδίδει προσωρινούς νόμους, όσο δεν υπάρχει Βουλή, αλλά αυτές οι αλλαγές θεωρούνται ανεπαρκείς. «Είναι σταγόνα στον ωκεανό» λέει ο Χαμζά Μανσούρ, ηγέτης του Ισλαμικού Μετώπου Δράσης, η πολιτική πτέρυγα της Αδελφότητας, που διεκδικεί αλλαγή του εκλογικού νόμου και ισχυρότερη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.