Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Ιράκ: Οι εξαγωγές πετρελαίου από το Κουρδιστάν είναι «παράνομες»

Το Ιράκ δήλωσε ότι οι εξαγωγές πετρελαίου από το ιρακινό Κουρδιστάν στην Τουρκία με βυτιοφόρα είναι «παράνομες» και προειδοποίησε την Άγκυρα ότι το εμπόριο αυτού του τύπου με την αυτόνομη περιοχή μπορεί να βλάψει τις σχέσεις της με την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης.
Η κουρδική αυτόνομη περιοχή του Ιράκ, η οποία συνορεύει με την Τουρκία, εμπλέκεται σε διαμάχη με την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση για τις εξαγωγές πετρελαίου και η ενεργειακή πολιτική έχει αναδειχθεί σε ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα.
Η Τουρκία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ξεκίνησε την εισαγωγή αργού πετρελαίου με πέντε με δέκα βυτιοφόρα καθημερινά από την βόρεια περιοχή του Ιράκ και ότι ο όγκος αυτός μπορεί να αυξηθεί σε 100 με 200 βυτιοφόρα την ημέρα.
"Η εξαγωγή πετρελαίου από το Κουρδιστάν προς την Τουρκία είναι παράνομη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης Αλι αλ Ντάμπαχ.
Ο ίδιος είπε ότι το πετρέλαιο είναι ιδιοκτησία όλων των ιρακινών και ότι οι όποιες εξαγωγές και η είσπραξη εσόδων θα πρέπει να διοργανώνονται από την κεντρική κυβέρνηση.
"Κάνοντας αυτό η Τουρκία συμμετέχει στο λαθρεμπόριο ιρακινού πετρελαίου και βάζει τον εαυτό της σε μια θέση που δεν επιθυμούμε από έναν γείτονα με τον οποίο έχουμε ευρεία και μεγάλα συμφέροντα. Αυτό το θέμα θα επηρεάσει τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, ειδικά τις οικονομικές, οι οποίες θα πληγούν», πρόσθεσε ο ίδιος.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.