Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Κατέρρευσε η κυβέρνηση της Βουλγαρίας


Εντεκα πολίτες τραυματίστηκαν στις μαζικές, πολυήμερες διαδηλώσεις κατά των υπέρογκων αυξήσεων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος

A.P., Reuters, AFP
ΣΟΦΙΑ. Κατέρρευσε χθες αιφινιδιαστικά υπό το βάρος των μαζικότερων ίσως διαδηλώσεων της τελευταίας εικοσαετίας η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Βουλγαρίας. Μιλώντας από το βήμα του Κοινοβουλίου στον απόηχο των σοβαρών επεισοδίων της Τρίτης στη Σόφια, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί πλέον να ηγείται μια κυβέρνησης «επί της θητείας της οποίας οι πολίτες υφίστανται ξυλοδαρμό από την αστυνομία». Eντεκα, συνολικά, διαδηλωτές μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι σε νοσοκομεία της Σόφιας ύστερα από σφοδρές συγκρούσεις με τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας στο κέντρο της βουλγαρικής πρωτεύουσας. Αφορμή για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, που διήρκεσαν οκτώ συνεχόμενες μέρες, αποτέλεσαν οι υπέρογκες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Σημειώνεται δε, ότι παρά την παραίτηση της κυβέρνησης Μπορίσοφ, οι διοργανωτές των διαδηλώσεων εμφανίζονταν χθες αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις κατά του συνόλου των «αντιλαϊκών», όπως τα χαρακτηρίζουν, μέτρων και της πολιτικής ελίτ που κυβερνά τη χώρα από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος.
«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε προκειμένου να ανταποκριθούμε στα αιτήματα των διαδηλωτών», δήλωσε χθες ο κ. Μπορίσοφ αναφερόμενος στην αποκαθήλωση του υπουργού Οικονομικών της χώρας, Συμεών Ντιάνκοφ. «Μου είναι αδύνατο να παραμείνω και να κοιτάζω απαθής τη ματωμένη Γέφυρα του Αετού (σ.σ. μεγάλη διασταύρωση στο κέντρο της Σόφιας)», πρόσθεσε. Ο κ. Μπορίσοφ ξεκαθάρισε ακόμη ότι το κεντροδεξιό κόμμα του GERB δεν θα συμμετάσχει σε κάποια προγραμματική ή προσωρινή κυβέρνηση έως τη διεξαγωγή των εκλογών.
Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Μπορίσοφ απείλησε να ανακαλέσει την άδεια διανομής ηλεκτροδότησης από την τσεχική εταιρεία CEZ, η οποία εξαγόρασε τα τελευταία χρόνια μετοχές οργανισμών κοινής ωφελείας της Βουλγαρίας, μεταξύ των οποίων και τον δημόσιο οργανισμό ηλεκτροδότησης. Η συγκεκριμένη κίνηση του κ. Μπορίσοφ, ο οποίος ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως σωματοφύλακας του τελευταίου κομμουνιστή ηγέτη της χώρας, Τεοντόρ Ζίβκοφ, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Τσέχου ομολόγου του, Πετρ Νέκας. Ο τελευταίος κατηγόρησε τη βουλγαρική κυβέρνηση για «εσκεμμένη πολιτικοποίηση» του ενεργειακού τομέα.
Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας επέβαλε χρηματικά πρόστιμα σε δύο ακόμη εταιρείες του ενεργειακού τομέα, την επίσης τσεχική Energy-Pro και την αυστριακή EVN, επειδή, όπως και η CEZ, παραβίασαν το πλαφόν.
Οι επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία έχουν προγραμματιστεί για τις 7 Ιουλίου, πλην όμως η πλειοψηφία των τοπικών πολιτικών αναλυτών εκτιμά ότι θα διεξαχθούν, εν τέλει, τον Απρίλιο. Αρκετοί εξ αυτών, μάλιστα, θεωρούν ότι υποβάλλοντας εγκαίρως παραίτηση, ο κ. Μπορίσοφ πιθανότατα απέτρεψε ένα βέβαιο πολιτικό θάνατο. «Hταν η μοναδική υπεύθυνη κίνηση που θα μπορούσε να κάνει», σχολίασε ο αναλυτής της διεθνούς εταιρείας ερευνών της κοινής γνώμης, Gallup, Κάντσο Στόιτσεφ. «Παράλληλα, ωστόσο, παρέχει στον κ. Μπορίσοφ την απαιτούμενη νομιμότητα να παραμείνει στο πολιτικό σκηνικό», πρόσθεσε.
Την άποψη αυτή, πάντως, κάθε άλλο παρά συμμερίζεται η αντιπολίτευση. «Η παραίτηση της κυβέρνησης είναι μια κίνηση πανικού και απελπισίας», δήλωσε ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Σεργκέι Στανίσεφ. «Ο κ. Μπορίσοφ έφερε τη χώρα στα πρόθυρα του εμφυλίου και αυτό είναι απαράδεκτο», συνέχισε ο κ. Στανίσεφ. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αρχηγός του εθνικιστικού «Ατάκα», Βόλεν Σιντέροφ, χαρακτήρισε «λογική εξέλιξη» την παραίτηση Μπορίσοφ και τάχθηκε υπέρ του σχηματισμού μιας μεταβατικής κυβέρνησης στην οποία δεν θα συμμετάσχει κανένα από τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει τη χώρα μέχρι στιγμής. Ο αρχηγός των Δημοκρατικών για μια Ισχυρή Βουλγαρία, Ιβάν Κοστόφ, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι μεγάλο μέρος των αντιμονοπωλιακών μέτρων που ανακοινώθηκαν στις αρχές της εβδομάδας στερούνται νομικής βάσης και είτε θα οδηγήσουν στη χρεοκοπία τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας είτε θα σύρουν τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Η κυβέρνηση Μπορίσοφ σχηματίστηκε στις 27 Ιουλίου 2009, θέτοντας ως πρωταρχικό της μέλημα την πάταξη της διαφθοράς και των μονοπωλίων. Μέχρι χθες, είχε επιβιώσει τεσσάρων προτάσεων μομφής και μιας ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.