Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Βουλγαρίας

Μετά τις πανεθνικές διαδηλώσεις κατά της λιτότητας και της υψηλής τιμής του ρεύματος.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ απέστειλε στο βουλγαρικό κοινοβούλιο επιστολή, με την οποία ανακοινώνει επίσημα την παραίτηση της κυβέρνησης της οποίας ηγείται.
"Θα εκτελέσουμε τα καθήκοντά μας έως την εκλογή νέας κυβέρνησης και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να διασφαλίσουμε μία συνέχεια» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή, την οποία διάβασε ενώπιον της ολομέλειας του βουλγαρικού κοινοβουλίου η πρόεδρος του σώματος Τσέτσκα Τσάτσεβα.
Πρώτο «βήμα» ύστερα από αυτή την εξέλιξη είναι η διεξαγωγή ψηφοφορίας αύριο, Πέμπτη, στη βουλή επί της παραίτησης της κυβέρνησης Μπορίσοφ.
Την πρόθεση της κυβέρνησής του να παραιτηθεί ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το πρωί ο κ. Μπορίσοφ, από το βήμα της βουλής, στην οποία επρόκειτο να διεξαχθεί ψηφοφορία σχετικά με την παραίτηση, προ ημερών, του υπουργού Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ.
Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός και όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου έδωσαν το «παρών» στη σημερινή συνεδρίαση, από την οποία απουσίαζαν τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του αριστερού Συνασπισμού για τη Βουλγαρία, που είχαν αποφασίσει να μποϊκοτάρουν τις εργασίες του κοινοβουλίου έως τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας.
Η κυβέρνηση παραιτήθηκε ύστερα από οχτώ συνεχείς ημέρες διαδηλώσεων, σε πολλές περιοχές της χώρας, κατά των υπέρογκων αυξήσεων στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και του τρόπου που κυβερνάται η χώρα από το 1989, ύστερα δηλαδή από την πτώση του προηγούμενου καθεστώτος.
"Το GERB δεν θα συμμετάσχει σε κάποια προγραμματική ή προσωρινή κυβέρνηση» ξεκαθάρισε ο κ. Μπορίσοφ και πρόσθεσε πως το κόμμα του δεν προτίθεται, επίσης, να συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση, υπό την οποία η αστυνομία θα δέρνει ανθρώπους και δεν θα υπάρχει πολιτικός διάλογος.
"Χθες, κάναμε ό,τι καλύτερο προκειμένου να 'απαντήσουμε' στα αιτήματα των διαδηλωτών. Από σήμερα, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο προκειμένου να βοηθήσουμε τους διαδηλωτές» υπογράμμισε ο κ. Μπορίσοφ.
"Το BSP (Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα), το MRF (Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών και ο Γαλάζιος Συνασπισμός χρησιμοποιούν τους διαδηλωτές ως δικαιολογία» πρόσθεσε.
"Δεν μπορώ να μείνω και να βλέπω ματωμένη τη Γέφυρα του Αετού (σ.σ. το σημείο στο κέντρο της Σόφιας, όπου χθες σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας). Κάθε ρανίδα αίματος είναι ένα στίγμα για εμάς. Ο λαός μού έδωσε την εξουσία και, σήμερα, τού την επιστρέφω. Ας αφήσουμε τους πολίτες να αποφασίσουν πώς θα κυβερνηθεί αυτή η χώρα εφεξής. Ας επιλέξει ο λαός: Στανίσεφ, Ντογκάν ή Κόστοφ» συμπλήρωσε ο κ. Μπορίσοφ.
Ευχαρίστησε δε την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του για τη στήριξη που παρείχε στην κυβέρνηση, όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και τους ανεξάρτητους βουλευτές που, όπως είπε, κατέστησαν δυνατή την υλοποίηση έργων που είναι σημαντικά για τη Βουλγαρία.
"Η παραίτηση του πρωθυπουργού αποτελεί αποσκίρτηση του κυβερνώντος κόμματος GERB από τα καθήκοντα και τις ευθύνες του» δήλωσε ο ηγέτης της βουλγαρικής κεντροδεξιάς Ιβάν Κόστοφ.
Μιλώντας από το βήμα της βουλγαρικής βουλής, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της παραίτησης της κυβέρνησης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, ο ηγέτης του κόμματος Δημοκράτες για Ισχυρή Βουλγαρία (DSB) και πρώην πρωθυπουργός σχολίασε πως με την κίνηση αυτή, το GERB συναινεί με τις απαιτήσεις της αντιπολίτευσης, του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (BSP) και του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (DPS).
Ο κ. Κόστοφ κατηγόρησε το GERB ότι εγκαταλείπει την εξουσία σε μία στιγμή που ζητήματα - κλειδιά, όπως η φτώχεια, που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στη Βουλγαρία, οι υψηλές τιμές ρεύματος, η καταποέμηση των διαφόρων καρτέλ και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας θα πρέπει να επιλυθούν.
"Ο Μπορίσοφ απλώς παρέδωσε τη διακυβέρνηση της χώρας στο BSP και το DPS» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κόστοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite.
Την εκτίμηση πως η βουλγαρική κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή από το να παραιτηθεί προκειμένου να «δαμάσει» τις μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, διατύπωσε η Μεγκλένα Κούνεβα, πρώην Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και ηγέτης του κόμματος Βουλγαρία για τους Πολίτες.
"Ο Μπόικο Μπορίσοφ επέλεξε τη μόνη διέξοδο από αυτή την κατάσταση. Τις τελευταίες εβδομάδες, χιλιάδες Βούλγαροι κατέβηκαν στους δρόμους για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, τη δυσφορία και το θυμό τους» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κούνεβα, λίγο μετά την ανακοίνωση της παραίτησης της βουλγαρικής κυβέρνησης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ.
"Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η παραίτηση δεν θα βελτιώσει τη φριχτή οικονομική κατάσταση του βουλγαρική λαού, που επιδεινώθηκε τα τελευταία τριάμιση χρόνια, αλλά ελπίζουμε πως θα ηρεμήσει η κατάσταση έτσι» σημείωσε η κ. Κούνεβα, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ιστοσελίδα του το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite.
Σύμφωνα με την ίδια, αυτό που έγινε είναι ένα «καλό μάθημα» για όσους αποφασίσουν να υποτιμήσουν την εξουσία της κοινωνίας των πολιτών.
"Η Βουλγαρία χρειάζεται προσωρινή κυβέρνηση» τόνισε η κ. Κούνεβα.
Την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη Βουλγαρία ζήτησε ο αρχηγός της κεντροδεξιάς Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων Μάρτιν Ντιμιτρόφ, μετά την ανακοίνωση της παραίτησης της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ.
"Ο (πρωθυπουργός) Μπόικο Μπορίσοφ και η κυβέρνησή του έχουν αφήσει τη χώρα σε κατάσταση καταστροφής» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντιμιτρόφ, όπως μεταδίδουν τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.
Ο κ. Ντιμιτρόφ, συμπρόεδρος του Γαλάζιου Συνασπισμού, εκτίμησε ακόμη πως η ένταση στη χώρα θα εκτονωθεί μετά την παραίτηση της κυβέρνησης.
Για «φυσιολογικό τέλος μιας θητείας που αποδείχθηκε παντελώς αποτυχημένη» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (MRF) Λιούτβι Μεστάν, κληθείς να σχολιάσει τις σημερινές πολιτικές εξελίξεις στη Βουλγαρία.
"Αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι να συνδυαστεί η παραίτηση αυτή με μία σαφή δέσμευση ότι ούτε το GERB ούτε κάποια άλλη πολιτική δύναμη θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Μεστάν.
Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι είναι ρεαλιστική η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 28 Απριλίου.
"Αναμφίβολα, μετά τις εκλογές, οι Βούλγαροι πολίτες θα θέσουν τις προϋποθέσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικών προτεραιοτήτων, μία εκ των οποίων θα είναι και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των μονοπωλίων» υπογράμμισε ο πρόεδρος του MRF.
"Λογική κίνηση» χαρακτήρισε την παραίτηση της κυβέρνησης Μπορίσοφ ο ηγέτης του κινήματος Ατάκα Βόλεν Σίντεροφ και σημείωσε ότι με αυτόν τον τρόπο ο Βούλγαρος πρωθυπουργός προσπαθεί να σώσει εαυτόν αλλά και το κόμμα του, το GERB, που σε διαφορετική περίπτωση θα έχανε κάθε στήριξη.
Σύμφωνα με τον κ. Σίντεροφ, προκειμένου να μην ολισθήσει η χώρα στο χάος και την αναρχία θα πρέπει να οριστεί προσωρινή κυβέρνηση, στην οποία, όπως είπε, δεν θα πρέπει να συμμετάσχει κανένα από τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει τη χώρα μέχρι στιγμής.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.