Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Επίθεση αυτοκτονίας στο βόρειο Μάλι


ΑΠΕ, A.P.
ΜΠΑΜΑΚΟ. Επτά, τουλάχιστον, μέλη φίλα προσκείμενης στις κυβερνητικές δυνάμεις παραστρατιωτικής οργάνωσης σκοτώθηκαν χθες στην Κιντάλ του βόρειου Μάλι όταν βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε σε φυλάκιο ελέγχου. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της οργάνωσης MIA, άνδρες της οποίας επάνδρωναν το φυλάκιο στα περίχωρα της πόλης, ο βομβιστής επέβαινε σε παγιδευμένο με εκρηκτικά ημιφορτηγό. Μέχρι αργά χθες το απόγευμα, καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης, πλην όμως θεωρείται δεδομένο ότι πρόκειται για χτύπημα των φανατικών ισλαμιστών. Η χθεσινή επίθεση είναι η δεύτερη που σημειώνεται στην ελεγχόμενη από τον γαλλικό στρατό και τις κυβερνητικές δυνάμεις πόλη σε διάστημα μιας εβδομάδας.
Την ίδια στιγμή, διπλωματικές πηγές επιβεβαίωναν ότι ο γαλλικός στρατός έχει εμπλακεί σε «εξαιρετικά βίαιες μάχες» στα όρη Αντράρ ντε Ιφογκάς του ΒΑ Μάλι. Ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Ζαν Ιβ λε Ντριάν, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η όποια συζήτηση περί αποχώρησης από το Μάλι είναι πρόωρη, παρά το γεγονός πως το κόστος των στρατιωτικών επιχειρήσεων έχει ήδη ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ. «Διανύουμε την περίοδο της κορύφωσης του πολέμου», υποστήριξε ο κ. Λε Ντριάν. «Συνεπώς δεν μπορούμε να μιλάμε για αποχώρηση όσο οι στρατιώτες μας καταδιώκουν τους εξτρεμιστές στα όρη Αντράρ ντε Ιφογκάς υπό δύσκολες συνθήκες», πρόσθεσε ο ίδιος. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει να αποσύρει τη δύναμη των 4.000 ανδρών της από το Μάλι μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα.
Στο μεταξύ, το αυστριακό Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες την αποστολή ολιγομελούς στρατιωτικής ομάδας στο Μάλι. Οι οκτώ στρατιώτες, που αναμένονται τις επόμενες ώρες στη χώρα, θα αναλάβουν να παράσχουν ιατρική βοήθεια και να συμβάλουν σε ενδεχόμενη εκκένωση περιοχών. Στην ανακοίνωση του αυστριακού υπουργείου Αμυνας διευκρινίζεται πως το ιατρικό προσωπικό θα ενταχθεί στη γερμανική αποστολή που μετέχει στην EUTM, δύναμη από την Ε.Ε. η οποία έχει αναλάβει την εκπαίδευση του στρατού του Μάλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.