Συμφωνία κυβερνητικής συνεργασίας στο Ισραήλ, χωρίς σαφείς δεσμεύσεις για το Παλαιστινιακό
Reuters, AFP
ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Στροφή του Μπέντζαμιν Νετανιάχου προς μια πιο εποικοδομητική πολιτική στο Παλαιστινιακό ή απλώς χρησιμοποίηση της Τζίπι Λίβνι σαν φύλλο συκής έναντι της διεθνούς κοινότητας; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που απασχολεί πολιτικούς ηγέτες και αναλυτές ύστερα από τη συμφωνία κυβερνητικής συνεργασίας του δεξιού μπλοκ Λικούντ-Ισραέλ Μπεϊτινού, υπό τον εντολοδόχο πρωθυπουργό του Ισραήλ, με το κεντρώο κόμμα Χατνούα (Κίνημα) της πρώην υπουργού Εξωτερικών.
Η συμφωνία συνεργασίας ανακοινώθηκε την Τρίτη, στο πλαίσιο των προσπαθειών του Νετανιάχου να σχηματίσει κυβέρνηση η οποία θα εξασφαλίσει τη «δεδηλωμένη» στη Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 22ας Ιανουαρίου. Βάσει της συμφωνίας, η Λίβνι θα αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης και θα διοριστεί επικεφαλής των Ισραηλινών διαπραγματευτών με την παλαιστινιακή πλευρά, με στόχο μια συνολική συμφωνία ειρήνης. Στην προεκλογική του εκστρατεία, το Κίνημα της Λίβνι άσκησε πολεμική στην πολιτική Νετανιάχου αναφορικά με το Παλαιστινιακό και έθεσε ως βασική προτεραιότητα την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών κατέρρευσαν τον Σεπτέμβριο του 2010 εξαιτίας της πολιτικής Νετανιάχου για επέκταση των ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Οχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία οδηγεί σε κατοχή ολοένα και μεγαλύτερου μέρους παλαιστινιακής γης από το Ισραήλ και δυσχεραίνει τα μέγιστα τη μελλοντική δημιουργία κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους. Ελπίδες για άρση του αδιεξόδου δημιούργησε η απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να επισκεφθεί τις προσεχείς εβδομάδες το Ισραήλ, τη Δυτική Οχθη και την Ιορδανία. Δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου αναφέρουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος έχει επικρίνει αυστηρά την πολιτική Νετανιάχου στο Παλαιστινιακό, πρόκειται να αφιχθεί στην περιοχή στις 20 Μαρτίου.
Επιφυλακτική ήταν η αντίδραση της παλαιστινιακής πλευράς στην αναγγελία της συνεργασίας Νετανιάχου-Λίβνι. «Ελπίζω ότι δεν πρόκειται για τακτική κίνηση του κ. Νετανιάχου ενόψει της επίσκεψης του προέδρου Ομπάμα», δήλωσε στη Ραμάλα ο Αμπντάλα Αμπντάλα, ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης Φατάχ, υπό τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, και πρώην πρεσβευτής των Παλαιστινίων στην Ελλάδα. «Η Λίβνι έχει πείρα στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αλλά το σημαντικό είναι τι είδους πολιτικές αποφάσεις θα υλοποιήσει, κι αυτό εξαρτάται από την κυβέρνηση του κ. Νετανιάχου», προσέθεσε ο Παλαιστίνιος διπλωμάτης. Η παλαιστινιακή πλευρά θέτει ως εκ των ων ουκ άνευ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το πάγωμα των ισραηλινών εποικισμών.
Απαισιοδοξία για τις προοπτικές της συγκυβέρνησης Νετανιάχου-Λίβνι εκφράζουν και σχολιαστές έγκυρων ισραηλινών εφημερίδων. «Ο Νετανιάχου θα τη χρησιμοποιήσει (τη Λίβνι) σαν φύλλο συκής για τη συνέχιση των εποικισμών, ως εκπρόσωπο δημοσίων σχέσεων στο εξωτερικό», έγραφε χθες στην εφημερίδα «Χάαρετς» ο Γιόσι Βέρτερ, για να προσθέσει: «Θα τη στέλνει συχνά στους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους, που τη συμπαθούν, για να τους εξηγεί πόσο δύσκολη είναι η ζωή μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό και πόσο αδιάλλακτοι είναι οι Παλαιστίνιοι».
Στο μεταξύ, το Ισραήλ αντιμετωπίζει έντονες διεθνείς πιέσεις για ακόμη ένα κρίσιμο πρόβλημα, την απεργία πείνας Παλαιστίνιων κρατουμένων, η οποία έχει ήδη προκαλέσει βίαιες διαδηλώσεις εναντίον των δυνάμεων κατοχής στη Δυτική Οχθη. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Νετανιάχου και του εξέφρασε τις ανησυχίες του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.