Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

ΟΗΕ: Τους 70.000 πλησιάζουν οι νεκροί στη Συρία

Τους 70.000 νεκρούς πλησιάζει «πιθανότατα» ο τραγικός απολογισμός της αιματηρής εμφύλιας σύρραξης που ταλανίζει τη Συρία κατά τους τελευταίους 23 μήνες, όπως εκτίμησε σήμερα, 12 Φεβρουαρίου, η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την «απραξία» που έχει επιδείξει στη διαχείριση της συριακής κρίσης.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, στις 2 Ιανουαρίου, η Ύπατη Αρμοστεία ανακοίνωσε πως ο αριθμός των θυμάτων του συριακού εμφυλίου έχει υπερβεί τις 60.000, γεγονός που σημαίνει ότι από την αρχή του 2013 περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην εμπόλεμη χώρα.
«Η έλλειψη ομοφωνίας για τη Συρία και η επακόλουθη απραξία έχει υπάρξει καταστροφική, και οι άμαχοι σε όλες τις πλευρές έχουν πληρώσει το τίμημα», σχολίασε χαρακτηριστικά η κ. Πιλάι. «Θα κριθούμε για την τραγωδία που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας».
Όπως σημείωσε η κ. Πιλάι, μία άμεση πρωτοβουλία που μπορεί να λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι να αναφέρει το ζήτημα της Συρίας στο Διεθνές Δικαστήριο για τη διερεύνηση ισχυρισμών περί εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
«Αυτό θα έστελνε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε αμφότερες την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση ότι θα υπάρξουν συνέπειες για τις πράξεις τους, και θα μπορούσε να έχει ένα πολύ σημαντικό προληπτικό αποτέλεσμα», κατέληξε η κ. Πιλάι.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.