Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Οι στόχοι της Ουάσιγκτον στη Συρία



Οι ευρύτερες γεωστρατηγικές επιδιώξεις των ΗΠΑ, οι δυσκολίες της στρατιωτικής επέμβασης και το χθεσινό «όχι» από τον Πούτιν
«Μικρής κλίμακας και επικεντρωμένη» επιχείρηση σχεδιάζουν οι ΗΠΑ στη Συρία, όπως δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν έχει λάβει τις τελικές του αποφάσεις. Την ίδια ώρα το Κρεμλίνο εξέφραζε διά στόματος του προέδρου Πούτιν την κατηγορηματική διαφωνία της Ρωσίας σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε «ανοησίες» τις κατηγορίες που θέλουν τη Δαμασκό να ευθύνεται για χρήση χημικών όπλων και υπογράμμισε ότι κάθε μονομερής επιχείρηση «όσο περιορισμένη και αν είναι», είναι «ανεπίτρεπτη». Από την πλευρά του, ο Μπασάρ αλ Ασαντ διεμήνυσε στις ΗΠΑ ότι οι συριακές ένοπλες δυνάμεις «περιμένουν τους εισβολείς».
Τα μηνύματα που λαμβάνει ο πρόεδρος Ομπάμα από το εσωτερικό και το εξωτερικό, περιπλέκουν την απόφαση για προσφυγή στα όπλα. «Γιατί το Κογκρέσο θα μπορούσε να απορρίψει στρατιωτική δράση στη Συρία» είναι ο τίτλος άρθρου της «Ουάσιγκτον Ποστ», το οποίο περιγράφει τις τεκτονικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί από την εποχή που το Κογκρέσο συναινούσε σε κάθε εξωτερική σοβαρή υπόθεση.
Δύο επιλογές
Είναι αβέβαιο αν ο Μπαράκ Ομπάμα θα θέσει το ζήτημα σε ψηφοφορία στο Κογκρέσο ή αν θα κινηθεί κάνοντας χρήση των εξουσιών που απέσπασε ο Τζορτζ Μπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001.
Η δέσμευση του προέδρου ότι «δεν θα υπάρξουν χερσαίες δυνάμεις, θα υπάρχει ημερομηνία λήξης και η Αμερική δεν θα αναλάβει την ευθύνη για τον εμφύλιο που διεξάγεται εδώ και καιρό» στόχευε στο να αποτινάξει τις ζωντανές στο αμερικανικό κοινό εμπειρίες των επεμβάσεων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του reuters/ipsos πριν από την προχθεσινή ομιλία του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, το 53% των ερωτηθέντων Αμερικανών επιθυμεί να παραμείνουν οι ΗΠΑ έξω από τον εμφύλιο της Συρίας (αντί 60% την περασμένη εβδομάδα), ενώ μόλις 20% επιθυμεί την ανάληψη δράσης.
Η ομιλία Κέρι
Μεγάλο μέρος της επιχειρηματολογίας του Τζον Κέρι επικεντρώθηκε στην προάσπιση του ρόλου των ΗΠΑ και στη διαφύλαξη των συμφερόντων των συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή. «Εχει σημασία για το Ισραήλ. Εχει σημασία για τους στενούς μας φίλους, την Ιορδανία, την Τουρκία και τον Λίβανο», είπε ο ίδιος, και «σχετίζεται ευθέως με την αξιοπιστία μας και με το αν οι χώρες συνεχίζουν να πιστεύουν τις Ηνωμένες Πολιτείες όταν λένε κάτι». Αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του σε Βρετανία, Αίγυπτο, Γερμανία, Ολλανδία και Σαουδική Αραβία.
Από τη δημόσια ομιλία του Τζον Κέρι απουσίαζε, όμως, κάθε αναφορά στη Βρετανία, η Βουλή της οποίας λίγες ώρες νωρίτερα είχε απορρίψει τη συμμετοχή στις επιχειρήσεις - εκτός αν θεωρείται συγκεκαλυμμένη αναφορά στη Βρετανία η επαινετική αναφορά στη Γαλλία ως τον «παλαιότερο σύμμαχο» των ΗΠΑ.
Η Γαλλία υποστηρίζει «θερμώς» την προοπτική στρατιωτικής επέμβασης, ενώ η Τουρκία εμφανίζεται δυσαρεστημένη με το γεγονός ότι η ανατροπή του Μπασάρ αλ Ασαντ δεν περιλαμβάνεται στους ρητούς στόχους των ΗΠΑ. «Μια περιορισμένη επιχείρηση δεν θα μπορούσε να είναι ικανοποιητική για εμάς» δήλωνε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Μια επέμβαση θα έπρεπε να γίνει κατά το υπόδειγμα του Κοσόβου. Επέμβαση μιας ή δύο ημερών δεν αρκεί. Ο στόχος είναι να εξαναγκαστεί το καθεστώς να εγκαταλείψει την εξουσία».
Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ που μετέβησαν στη Δαμασκό προκειμένου να ελέγξουν τις συνθήκες της επίθεσης, πέρασαν τα σύνορα του Λιβάνου χθες το πρωί, ενώ το πόρισμά τους αναμένεται σε δύο τουλάχιστον εβδομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.