Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

ΗΠΑ: Περιορισμένης κλίμακας απάντηση στα χημικά

«Συζητάμε για κάτι πολύ ξεχωριστό και περιορισμένο και όχι για μια ανοιχτή σύγκρουση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ. Χωρίς να επιτευχθεί πρόοδος έληξε η συνάντηση του ΣΑ του ΟΗΕ. Η βρετανική κυβέρνηση βεβαίωσε, βάσει του πορίσματος των νομικών της συμβούλων, ότι θα της «επιτρέπεται» μια «στοχευμένη στρατιωτική επέμβαση» στην Συρία. Το Ισραήλ δεν εμπλέκεται, αλλά θα απαντήσει αν απειληθεί, δήλωσε ο πρόεδρος Πέρες. Λύση μέσω ΟΗΕ επιθυμούν ο Βλαντιμίρ Πούτιν και η Άγκελα Μέρκελ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν μια περιορισμένης κλίμακας «απάντηση» στη χρήση χημικών όπλων εκ μέρους της Συρίας και όχι μια επέμβαση όπως εκείνη στο Ιράκ, υποστήριξε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, απορρίπτοντας οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ των ενεργειών του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και εκείνων του προκατόχου του, Τζορτζ Μπους, που είχε δικαιολογήσει την εισβολή με τον ισχυρισμό ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής, τα οποία δεν βρέθηκαν ποτέ.
"Συζητάμε για κάτι πολύ ξεχωριστό και περιορισμένο» και όχι για μια ανοιχτή σύγκρουση με στόχο την αλλαγή του καθεστώτος, είπε ο Έρνεστ κατά την ενημέρωση της δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον.
Ερωτώμενος για τη συμβολή άλλων κρατών και οργανισμών σε μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι πολλοί ηγέτες και οργανισμοί, όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος, έχουν εκφράσει τον αποτροπιασμό τους για τη χρήση χημικών όπλων εκ μέρους της Συρίας. «Η γνώμη των άλλων ηγετών στο θέμα αυτό μετράει», τόνισε.
Σημείωσε επίσης ότι όταν ο πρόεδρος Ομπάμα αποφασίσει ποιες είναι οι κατάλληλες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, τότε οι ΗΠΑ θα παράσχουν το δικό τους νομικό έρεισμα, εφόσον χρειαστεί. «Εάν απαιτείται ένα νομικό έρεισμα για να στηριχθεί η απόφαση του προέδρου, θα το παρουσιάσουμε», πρόσθεσε.
Οι εκπρόσωποι των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας συνεδρίασαν απόψε για το θέμα της Συρίας, χωρίς ωστόσο να επιτύχουν κάποια σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες τους.
Η συνάντηση αυτή, που διήρκησε μόλις 45 λεπτά, έγινε κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας. Κανείς από τους πρεσβευτές των πέντε χωρών -Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Κίνα- δεν έκανε δηλώσεις μετά τη λήξη της συνεδρίασης.
Το αντικείμενο των συνομιλιών είναι το βρετανικό σχέδιο απόφασης με το οποίο θα δίνεται η έγκριση για μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία με το αιτιολογικό ότι η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έκανε χρήση χημικών όπλων εναντίον του πληθυσμού της χώρας.
Οι εκπρόσωποι της Βρετανίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία κατά τη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη για να εξετάσουν το σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο θα εγκρίνονταν «όλες οι απαραίτητες ενέργειες» εναντίον της Συρίας.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε το κοινοβούλιο της χώρας του να υποστηρίξει μια πρόταση της κυβέρνησης υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, στην εναρκτήρια ομιλία του ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων η οποία συγκλήθηκε εκτάκτως για το θέμα αυτό.
Οι Βρετανοί βουλευτές κλήθηκαν για να συζητήσουν μια «απάντηση σε μια από τις πιο ειδεχθείς χρήσεις χημικών όπλων τον τελευταίο αιώνα», υπογράμμισε ο Κάμερον, απορρίπτοντας οποιαδήποτε σύγκριση με την έναρξη της εισβολής στο Ιράκ το 2003.
«Το θέμα δεν είναι να συνταχθούμε με μία πλευρά, να εισβάλλουμε, να αλλάξουμε το καθεστώς, ούτε καν να συνεργαστούμε πιο στενά με την αντιπολίτευση», πρόσθεσε ο βρετανός πρωθυπουργός. «Το θέμα είναι η ευρεία χρήση χημικών όπλων και η απάντησή μας σε ένα έγκλημα πολέμου, τίποτε άλλο».
Εξάλλου, όταν ρωτήθηκε αν η Βρετανία θα πιέσει να αναληφθεί στρατιωτική δράση εναντίον της Συρία αν υπάρξει αντίθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Κάμερον υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «αδιανόητο».
«Θα ήταν αδιανόητο να προχωρήσουμε, αν υπήρχε ισχυρή αντίθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας», είπε χαρακτηριστικά.
Πάντως ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ευθύνεται για την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό, παραδεχόμενος όμως ότι «δεν υπάρχει 100% βεβαιότητα».
«Δεν υπάρχει 100% βεβαιότητα όσον αφορά την ευθύνη» για την επίθεση με χημικά, όμως «πρέπει να πάρετε μια απόφαση», δήλωσε ο Κάμερον απευθυνόμενος στους Βρετανούς βουλευτές.
«Αλλά δεν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία ότι η συριακή κυβέρνηση διαθέτει και χρησιμοποίησε χημικά όπλα», συνέχισε ο Κάμερον. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ανέφερε πως «οι αποδείξεις ότι το συριακό καθεστώς χρησιμοποίησε αυτά τα όπλα τις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Αυγούστου βρίσκονται μπροστά στα μάτια μας», επικαλούμενος «τουλάχιστον» 95 βίντεο, μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων και πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Πάντως η βρετανική αντιπολίτευση των Εργατικών αποφάσισε σήμερα το απόγευμα να ψηφίσει κατά της πρότασης της κυβέρνησης για επέμβαση στη Συρία.
«Έχουμε αυξανόμενες αμφιβολίες όσον αφορά την αδιαφανή φύση της πρότασης της κυβέρνησης», που «δεν αναφέρει τίποτε» για την αναγκαιότητα να υπάρχουν «πειστικές αποδείξεις» για την εμπλοκή του καθεστώτος Άσαντ στην επίθεση.
Οι Εργατικοί, που μετρούν 257 βουλευτές σε σύνολο 650 στη Βουλή των Κοινοτήτων, ανάγκασαν χθες Τετάρτη βράδυ την κυβέρνηση να αλλάξει την τελευταία στιγμή την πρότασή της, ανακοινώνοντας ότι δεν την θα υπερψηφίσουν αν προβλέπεται στρατιωτική επέμβαση πριν γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της έρευνας του ΟΗΕ για την επίθεση της 21ης Αυγούστου.
Η κυβερνητική πρόταση που θα ψηφιστεί σήμερα το βράδυ στη Βουλή των Κοινοτήτων καταδικάζει «τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία στις 21 Αυγούστου 2013 από το καθεστώς» και «συμφωνεί να δοθεί από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας μια απάντηση ανθρωπιστική, ισχυρή, η οποία θα προβλέπει, αν κριθεί απαραίτητο, στρατιωτική δράση που θα είναι νόμιμη, προσήκουσα και με στόχο να σωθούν ανθρώπινες ζωές εμποδίζοντας κάθε μελλοντική χρήση χημικών όπλων στη Συρία».
Όμως για να περάσει η Βρετανία από αυτή την κατ’ αρχήν συμφωνία, αν υιοθετηθεί, στην έναρξη μιας στρατιωτικής επέμβασης, η πρόταση προβλέπει ότι θα πρέπει να γίνει μια δεύτερη ψηφοφορία, μόλις γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της έρευνας του ΟΗΕ για την επίθεση της 21ης Αυγούστου.
Η κυβέρνηση της Βρετανίας δημοσιοποίησε το πόρισμα των νομικών της συμβούλων το οποίο έλαβε σήμερα και το οποίο, σύμφωνα με την ίδια, δείχνει ότι της επιτρέπεται να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Συρίας ακόμη κι αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποκλείσει μια τέτοια δράση.
Η βρετανική κυβέρνηση δημοσιοποίησε επίσης υλικό των υπηρεσιών πληροφοριών για την επίθεση με χημικά όπλα που έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Συρία, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πραγματοποιήθηκε μια επίθεση αυτού του είδους, όπως και ότι είναι «πολύ πιθανό» πως η συριακή κυβέρνηση κρύβεται πίσω από αυτήν και ότι υπάρχουν «ορισμένες» πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι αυτό συνέβη.
Εκπρόσωπος της βρετανικής πρωθυπουργίας διευκρίνισε ότι «θα εξακολουθεί να επιτρέπεται» στο Λονδίνο να πραγματοποιήσει «μια στοχευμένη στρατιωτική επέμβαση» στην Συρία «βάσει του δόγματος της επέμβασης για ανθρωπιστικούς λόγους» ακόμη και στην περίπτωση που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μπλοκάρει μια τέτοια δράση.
«Η θέση της κυβέρνησης όσον αφορά την νομιμότητα οποιασδήποτε δράσης δείχνει σαφώς ότι αν η δράση αποκλειστεί στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα εξακολουθήσει πάντα να επιτρέπεται στην Βρετανία, βάσει του δόγματος της επέμβασης για ανθρωπιστικούς λόγους, να πάρει έκτακτα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης μιας στοχευμένης στρατιωτικής επέμβασης προκειμένου να ελαφρύνει τα βάσανα των ανθρώπων στην Συρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, η οποία δημοσιοποίησε σήμερα τα πορίσματα των νομικών της συμβούλων όσον αφορά μια πιθανή επέμβαση.
«Αν μπλοκαριστεί η δράση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θα εξακολουθήσει να επιτρέπεται στην Βρετανία βάσει του διεθνούς δικαίου να λάβει έκτακτα μέτρα προκειμένου να ελαττώσει την κλίμακα της υπερβολικής ανθρωπιστικής καταστροφής στην Συρία», αναφέρεται επίσης σε αντίγραφο της νομικής θέσης της βρετανικής κυβέρνησης.
Υπό τις συνθήκες αυτές, προστίθεται στο αντίγραφο αυτό, «μια στρατιωτική επέμβαση για να πληγούν συγκεκριμένοι στόχοι με σκοπό την αποτροπή και την διακοπή περαιτέρω επιθέσεων αυτού του είδους θα ήταν απαραίτητη και αρμόζουσα και ως εκ τούτου νομικά αιτιολογημένη».
"Επίσης έχουμε ένα περιορισμένο αλλά αυξανόμενο σώμα από πληροφορίες οι οποίες υποστηρίζουν την κρίση ότι το καθεστώς ήταν υπεύθυνο για τις επιθέσεις και ότι αυτές έγιναν για να βοηθήσουν στο να απαλλαγούν στρατηγικά μέρη της Δαμασκού από την Αντιπολίτευση», επισημαίνεται επίσης στο κείμενο.
Οι βασικοί υπουργοί της Βρετανίας, οι οποίοι συνεδρίασαν σήμερα το πρωί μαζί με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, «συμφώνησαν ότι είναι θεμελιωδώς προς το δικό μας εθνικό συμφέρον να ενεργούμε για να γίνεται σεβαστή η Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα, η οποία έχει υπογραφεί εδώ και καιρό, και να δείχνουμε ότι αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται εν πλήρη ατιμωρησία», πρόσθεσε επίσης ο εκπρόσωπος της βρετανικής πρωθυπουργίας.
Ο Καναδάς λέει «όχι» σε στρατιωτική επέμβαση
Ο Καναδάς δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Συρίας, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, Στίβεν Χάρπερ.
Ο Καναδάς «στηρίζει» μια ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση των Αμερικανών και των συμμάχων τους εναντίον του συριακού καθεστώτος μετά την επίθεση με χημικά που φέρεται να έγινε την περασμένη εβδομάδα στα προάστια της Δαμασκού. Ωστόσο, μολονότι είναι πεπεισμένη ότι είναι αναγκαία μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Συρίας, η κυβέρνηση της χώρας δεν σχεδιάζει να μετάσχει σε μια τέτοια αποστολή, είπε ο Χάρπερ.
Στις επιχειρήσεις της Δύσης εναντίον του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι στη Λιβύη, το 2011, ο Καναδάς, χώρα-μέλος του NATO, συμμετείχε με βομβαρδιστικά αεροσκάφη.
Πέρες: το Ισραήλ δεν εμπλέκεται, αλλά θα απαντήσει αν απειληθεί
Ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες υπογράμμισε σήμερα πως η χώρα του δεν εμπλέκεται καθ' οιονδήποτε τρόπο στα τεκταινόμενα στη Συρία, αλλά προειδοποίησε πως σε περίπτωση που απειληθεί, το εβραϊκό κράτος θα απαντήσει «με όλες τις δυνάμεις του».
«Το Ισραήλ δεν έχει και ούτε θα εμπλακεί ποτέ στις μάχες στη Συρία, αλλά εάν κάποιος επιχειρήσει να μας πλήξει, τότε εμείς θα απαντήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας», προειδοποίησε στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της χώρας.
«Το Ισραήλ διαθέτει έναν ισχυρό, σύγχρονο και δυναμικό στρατό κι ένα σύστημα αμύνης προηγμένο όσο ποτέ άλλοτε», πρόσθεσε ο Πέρες, επισημαίνοντας πως για τον ίδιο η κατάσταση στη Συρία δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο, «τοπικό γεγονός», αλλά ένα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
Και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διαβεβαίωσε τον πληθυσμό ότι «ουδείς λόγος υφίσταται για να μεταβάλλει τις καθημερινές του συνήθειες», ιδίως μετά την χθεσινή έγκριση από το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας της ανάκλησης «σε περίσταση ανάγκης» χιλίων εφέδρων στα βόρεια της χώρας.
Επίσης κι ο ισραηλινός Τύπος σήμερα εμφανίζεται καθησυχαστικός, παροτρύνοντας τους αναγνώστες του να δείξουν ψυχραιμία. «Keep calm and carry on» («Παραμείνετε ψύχραιμοι και συνεχίστε») τιτλοφόρησε σήμερα το πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Ποστ της Ιερουσαλήμ, η οποία στις εσωτερικές της σελίδες επικαλείται αξιωματικούς των ένοπλων δυνάμεων που δηλώνουν «αρκετά πεπεισμένοι» ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν θα αποτολμούσε να εξαπολύσει επιθέσεις κατά του Ισραήλ. «Το να το πράξει θα σηματοδοτούσε πιθανόν τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του καθεστώτος του», έγραψε.
Άλλα μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν στις σκηνές συνωστισμού μπροστά από τα κέντρα διανομής για μάσκες αερίων σε όλη τη χώρα.
Λύση στη συριακή κρίση μέσω του ΟΗΕ επιθυμούν Πούτιν και Μέρκελ
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ συμφώνησαν σήμερα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να εξετάσει την έκθεση των επιθεωρητών του οργανισμού για την καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων σε μια επίθεση κοντά στη Δαμασκό, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Στη διάρκεια της συνομιλίας αυτής, «υπογραμμίστηκε η σημασία της εξέτασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας της έκθεσης των επιθεωρητών του ΟΗΕ για την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία», σημείωσε το γραφείο Τύπου της ρωσικής προεδρίας.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Μέρκελ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο να επιδιώξει να δοθεί μια γρήγορη, διεθνής αντίδραση στη συριακή κρίση μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Η καγκελάριος ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο να χρησιμοποιήσει τις διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για μια γρήγορη, ομόφωνη, διεθνή απάντηση», επεσήμανε στην ανακοίνωσή της η γερμανική καγκελαρία, προσθέτοντας ότι και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η συριακή κρίση μπορεί να επιλυθεί πολιτικά.
Επαφές και κινήσεις των ΗΠΑ
Επίσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, με την οποία συζήτησε το θέμα της Συρίας, καθώς η Ουάσινγκτον επιδιώκει να βρει συμμάχους και να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση ενόψει μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επιχείρησης σε απάντηση για τη ρίψη χημικών όπλων από το καθεστώς της Δαμασκού.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ απέφυγε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τη συζήτηση που είχαν οι δύο ηγέτες. Την Τετάρτη ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι για την επίθεση της 21ης Αυγούστου που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους ευθύνεται η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία από μια έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών που θα δείξουν το γιατί η Ουάσινγκτον είναι βέβαιη ότι η συριακή κυβέρνηση ευθύνεται για τη χρήση χημικών στα προάστια της Δαμασκού.
Τις τελευταίες ημέρες ο Ομπάμα έχει πολλαπλασιάσει τις επαφές του με ξένους ηγέτες και έχει μιλήσει τηλεφωνικά δύο φορές με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον. Επικοινώνησε επίσης με τον πρόεδρο της Γαλλίας και με τους πρωθυπουργούς της Αυστραλίας και του Καναδά.
Ο Έρνεστ σημείωσε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα αποφασίσει το πώς θα αντιδράσει η Ουάσινγκτον στο θέμα της Συρίας, αφού λάβει υπόψη του τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ είναι μεταξύ των ανώτερων αξιωματούχων που συμμετέχουν σήμερα σε μια ενημέρωση των μελών του Κογκρέσου σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, όπως δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μια πηγή στο Κογκρέσο.
Η σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας Σούζαν Ράις και ο διευθυντής των Υπηρεσιών Ασφαλείας Τζέιμς Κλάπερ θα συμμετάσχουν επίσης στην ενημέρωση, που θα γίνει μέσω βιντεοσύνδεσης σήμερα (01:00 ώρα Ελλάδας ξημερώματα Παρασκευής), σύμφωνα με την ίδια πηγή, που έχει λάβει σχετική ενημέρωση από τον Λευκό Οίκο.
Οι ΗΠΑ αποστέλλουν ένα επιπλέον αντιτορπιλικό απέναντι από τις συριακές ακτές, ανεβάζοντας προσωρινά σε 5 τον συνολικό αριθμό των πολεμικών πλοίων που είναι εξοπλισμένα με πυραύλους cruise στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Αμερικανός αξιωματούχος της άμυνας.
"Το USS Stout βρίσκεται στην Μεσόγειο και κατευθύνεται προς τα ανατολικά», δήλωσε ο αξιωματούχος. Το πολεμικό αυτό πλοίο αναμενόταν να πάρει την σκυτάλη εκεί από το USS Mahan, αλλά τα δύο πλοία αναμένεται να πλέουν μαζί, όπως και με άλλα τρία αντιτορπιλικά, για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα ανοιχτά των συριακών ακτών, σύμφωνα με τον ίδιο.
Σήμερα τέσσερα αντιτορπιλικά —το Mahan, το Ramage, το Barry και το Gravely— βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο και είναι έτοιμα να εξαπολύσουν πυραύλους Tomahawk σε ένα ανταποδοτικό πλήγμα κατά του συριακού καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ μετά την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα της περασμένης εβδομάδας, αν δοθεί η σχετική εντολή από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.