Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013

Η συριακή κρίση στο επίκεντρο της συνόδου της G20

Η συριακή κρίση θα κυριαρχήσει στη σύνοδο της G20, εν μέσω ισχυρισμών για μεταφορά των χημικών όπλων σε κατοικημένες περιοχές. Ο ειδικός απεσταλμένος Λ.Μπραχίμι στη Ρωσία για να βοηθήσει στις ειρηνευτικές διαβουλεύσεις

Η κρίση στη Συρία θα κυριαρχήσει στη σύνοδο κορυφής της G20 η οποία αρχίζει σήμερα στη Ρωσία, εν μέσω ισχυρισμών των ανταρτών ότι το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ μετακίνησε χημικά όπλα σε κατοικημένες περιοχές ενόψει μιας ενδεχόμενης αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Οι ηγέτες της Ομάδας των 20 των ισχυρών κρατών του πλανήτη συναντώνται στην Αγία Πετρούπολη για την ετήσια σύνοδό τους, η οποία φέτος επισκιάζεται από τις διαφορές όσον αφορά μια στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ κατά του καθεστώτος Άσαντ.
Ο ειδικός απεσταλμένος του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ Λαχντάρ Μπραχίμι μεταβαίνει σήμερα στη Ρωσία για να βοηθήσει τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν στην προώθηση της διεξαγωγής της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Συρία, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.
Ο γενικός γραμματέας «ανακοίνωσε ότι ο ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία Λαχντάρ Μπραχίμι κατευθύνεται στη Ρωσία για να βοηθήσει, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στην Αγία Πετρούπολη, στις προσπάθειες για τη διεξαγωγή της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Συρία, της λεγόμενης Γενεύης 2.
Στην Αγία Πετρούπολη έφθασε νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι ο ίδιος και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε συμμερίζονται την άποψη ότι η χρήση χημικών όπλων στη Συρία ήταν μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου η οποία πρέπει να απαντηθεί.
Ο Ομπάμα και ο Άμπε συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Αγία Πετρούπολη καθώς η Ουάσινγκτον προσπαθεί να συγκεντρώσει διεθνή υποστήριξη για μια αμερικανική στρατιωτική επίθεση εναντίον συριακών στόχων.
"Προσβλέπω στη διεξαγωγή μιας εκτεταμένης συζήτησης σχετικά με την κατάσταση στη Συρία και ... την κοινή παραδοχή μας πως η χρήση χημικών όπλων στη Συρία δεν αποτελεί μόνο μια τραγωδία αλλά και μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου η οποία πρέπει να απαντηθεί», δήλωσε ο Ομπάμα προς δημοσιογράφους.
Ο Άμπε, ο οποίος έχει αποφύγει να μιλήσει δημόσια για τη στάση της Ιαπωνίας όσον αφορά την πίεση που ασκεί ο Ομπάμα για στρατιωτική δράση εναντίον της Δαμασκού, δήλωσε πως θέλει να συζητήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ τρόπους για να βελτιωθεί η κατάσταση στη Συρία.
Στη Συρία αντάρτες και δυτικοί διπλωμάτες αναφέρουν ότι το καθεστώς Άσαντ άρχισε τη μαζική μετατόπιση στρατιωτικών μονάδων και χημικών όπλων σε πόλεις και χωριά στο νότο της χώρας.
Η καθυστέρηση μιας αμερικανικής επιχείρησης δίνει στο καθεστώς Άσαντ χρόνο για να μετακινήσει και να κρύψει τις δυνάμεις του και τα χημικά του όπλα ανάμεσα στον πληθυσμό των αμάχων στο νότο», δήλωσε ο Αμπού Μοχάμεντ αλ Νάιμι, διοικητής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού των ανταρτών.
"Μόλις αρχίσει η επιχείρηση, όλες οι στρατιωτικές βάσεις, οι έδρες κυβερνητικών υπηρεσιών και οι αποθήκες θα είναι άδειες».
Το καθεστώς Άσαντ φέρεται να μετακίνησε περί τους 10.000 στρατιώτες και πολλές αυτοκινητοπομπές που πιστεύεται ότι περιέχουν χημικά όπλα τη Δευτέρα και την Τρίτη στις πόλεις αλ Σουάγεντ και Μπασρ αλ Σαμ στο νότο, όπου κατοικεί μεγάλος αριθμός μειονοτήτων, όπως χριστιανοί.
Δυτικοί διπλωμάτες στην Ιορδανία επιβεβαίωσαν ότι πρόσφατα μυστικές υπηρεσίες αποκάλυψαν έντονη δραστηριότητα σε γνωστές εγκαταστάσεις χημικών όπλων εντός της Συρίας την περασμένη εβδομάδα, οδηγώντας τους εμπειρογνώμονες στην εκτίμηση ότι η Συρία έχει μεταφέρει σε κατοικημένες περιοχές τα αποθέματα των χημικών όπλων που φέρεται να διαθέτει.
"Επί μακρόν ενημερωνόμαστε για την ακριβή τοποθεσία των εγκαταστάσεων του καθεστώτος με τα χημικά όπλα και τις παρακολουθούμε σε 24ωρη βάση», δήλωσε Αμερικανός διπλωμάτης στο Αμάν ζητώντας να μην κατονομαστεί.
"Ακόμη κι αν το καθεστώς έχει καταφέρει να τα μετακινήσει, εμείς θα είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε την τοποθεσία τους και να εγγυηθούμε την ασφάλειά τους».
Αν η Συρία μετατόπισε επιτυχώς τα αποθέματα χημικών όπλων που φέρεται να διαθέτει μέσα σε κατοικημένες περιοχές, δυτικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ πιθανόν να στείλουν κοινή αποστολή ιορδανικών και αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, οι οποίες τώρα έχουν τη βάση τους κοντά στη μεθόριο της νότιας Συρίας για να εγγυηθούν την ασφάλεια των όπλων αυτών, παρά να πραγματοποιήσουν πυραυλικές επιθέσεις.
Όσον αφορά άλλες εξελίξεις στη Συρία σήμερα, οι αντάρτες ισχυρίζονται ότι έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης Μααλούλα, βορειοανατολικά της Δαμασκού.
Βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα δείχνει έναν διοικητή των ανταρτών να μιλά στους άνδρες του στην περιοχή αυτή και να τους ζητεί να προστατεύσουν τις εκκλησίες και τους κατοίκους της πόλης. «Είμαστε εδώ γιατί το σημείο αυτό αποτελεί μείζονος σημασίας κόμβο που συνδέει περιοχές στην περιφέρεια Γούτα και όχι για να τραυματίσουμε ή να καταστρέψουμε εκκλησίες. Οι πολίτες είναι ο λαός μας», δήλωσε ο διοικητής Αμπου Ίμαντ.
Οι χριστιανοί αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού των 22,5 εκατομμυρίων Σύρων.
Χιλιάδες χριστιανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μετά την κρίση που ξέσπασε τον Μάρτιο του 2011 φοβούμενοι διώξεις από τους ένοπλους ισλαμιστές που πολεμούν για την απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία.
Πηγή: AΠE-MΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.