Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013

Επιτυχής η πρώτη πτήση του αεροσκάφους Dreamliner 787-9


Reuters, Bloomberg
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη πτήση του Dreamliner 787-9, του εξελιγμένου αεροσκάφους μεγάλων αποστάσεων της Boeing, δίνοντας τέλος σε μια μακρά ιστορία καθυστερήσεων και τεχνικών προβλημάτων. Ο δεδομένος τύπος αεροσκάφους πολιτικής αεροπορίας έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι κατά έξι μέτρα μακρύτερος από το αδελφό μοντέλο 787-8 και να μεταφέρει 40 επιβάτες επιπλέον. Επίσης, το Dreamliner 787-9 καλύπτει μεγαλύτερες αποστάσεις με αυτονομία από το 787-8. Αναμένεται ότι θα αρχίσει κανονικά να χρησιμοποιείται από τους διεθνείς αερομεταφορείς στα μέσα του 2014. Η πρώτη πτήση του εντάσσεται στα δρομολόγια της νεοζηλανδικής Air Νew Zealand. Μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί 84 αεροσκάφη τύπου Dreamliner 787-9 σε δεκατέσσερις αεροπορικές εταιρείες, ενώ η Boeing έχει ακόμα να εκτελέσει 852 παραγγελίες. Πέραν των καθυστερήσεων, οι οποίες αφορούσαν τη ναυπήγησή τους, και της υπέρβασης του προϋπολογισμού, το αποκορύφωμα των προβλημάτων των Dreamliner ήταν η απαγόρευση πτήσεων για όλα τα αεροσκάφη αυτού του τύπου στις αρχές του 2013. Η απόφαση αυτή είχε ληφθεί επειδή είχαν παρατηρηθεί επαναλαμβανόμενα περιστατικά αστοχίας των συστημάτων ελέγχου λόγω προβλήματος στην μπαταρία.
Εν τω μεταξύ, αφού το ζήτημα αντιμετωπίστηκε, ένα Dreamliner της Boeing βρέθηκε στο επίκεντρο και πάλι της προσοχής των αρμόδιων φορέων εναέριας ασφάλειας καθώς ξέσπασε φωτιά στο εν λόγω αεροσκάφος με αποτέλεσμα οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές να εκδώσουν πρόσθετη οδηγία, βάσει της οποίας απαιτούνται έλεγχοι στο σύστημα καλωδίωσης. Πάντως, μία ημέρα πριν από τη δοκιμαστική πτήση του Dreamliner 787-9, η ανταγωνίστρια της Boeing, η Bombardier, δοκίμασε το νέο αεροσκάφος της CS100 για μεσαίες αποστάσεις. Κατά την εταιρεία, είναι το πιο αθόρυβο του κόσμου, το λειτουργικό του κόστος 15% χαμηλότερο από τα ανάλογα στην κατηγορία του και η κατανάλωση καυσίμου 20% μειωμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.