Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Η Ε.Ε. έδωσε τα Δωδεκάνησα στην Τουρκία


Hürriyet 
(4/3/2009)

Της Ζεϊνέπ Γκιουρτζανλί, ο χάρτης του Αιγαίου, που ετοίμασε ο εκπρόσωπος της Ε.Ε., προκάλεσε διπλωματική κρίση και η Ελλάδα άφρισε.

Στην Τουρκία σχεδόν όλοι έχουν συνηθίσει με τους χάρτες, οι οποίοι παρουσιάζουν κατά καιρούς τα τουρκικά εδάφη ως εδάφη διαφόρων χωρών. Καμιά φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με χάρτες, οι οποίοι παρουσιάζουν την ανατολική Ανατολία ως Αρμενία και καμιά φορά τη ΝΑ περιοχή της χώρας ως «Κουρδιστάν».

Επί χρόνια, το μεγαλύτερο πρόβλημά μας με τη Συρία ήταν το ότι το Χατάι παρουσιαζόταν εντός των εδαφών της Συρίας. Όμως, αυτό που έγινε τώρα, δεν είχε γίνει ποτέ. 

Τα Δωδεκάνησα, τα οποία μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης [sic], παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά εντός των εδαφών της Τουρκίας. Η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι ότι ο χάρτης αυτός ετοιμάστηκε από την ίδια την Ε.Ε.. 

Ιδού, λοιπόν, οι λεπτομέρειες του «θέματος του χάρτη», που έγινε αιτία για μεγάλη κρίση εντός της Ε.Ε.. 

Η «κρίση του χάρτη», που μετατράπηκε σχεδόν σε μύθο στα διπλωματικά παρασκήνια της Άγκυρας, βιώθηκε στην καθιερωμένη συνάντηση των πρέσβεων των χωρών-μελών της Ε.Ε., που υπηρετούν στην Άγκυρα.

Οι πρέσβεις της Ε.Ε. στην Άγκυρα συναντώνται σχεδόν κάθε εβδομάδα για να αξιολογήσουν τα συμβαίνοντα στην Τουρκία, να τα σχολιάσουν και να τηρήσουν μια στάση από κοινού. Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου μηνός, ξεκίνησε με πολύ μεγάλη «δυσφορία». 

Οι πρέσβεις συζήτησαν για τις δημοτικές εκλογές, για τη συμφωνία Τουρκίας – ΔΝΤ, που έγινε ιστορία του φιδιού, και για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τουρκία, πρέσβης Πιερίνι, θέλησε να προβεί σε μια ενημέρωση προς τους συναδέλφους του σχετικά με τις εργασίες της Επιτροπής και διένειμε στους Ευρωπαίους πρέσβεις, που συμμετείχαν στη συνάντηση, φάκελο στον οποίο γινόταν αναφορά στα σχέδια της Ε.Ε. για την Τουρκία. 

Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα, Φώτης Ξύδας, που πήρε το φάκελο, από τη μια πλευρά άκουγε την παρουσίαση του Πιερίνι και από την άλλη εξέταζε το περιεχόμενο του φακέλου. 

Ο Έλληνας πρέσβης, που είδε και έναν χάρτη συνημμένο στο φάκελο, ξαφνικά άνοιξε τα μάτια του διάπλατα, διότι στο χάρτη της Τουρκίας, που ετοιμάστηκε με σκοπό να εξηγηθούν τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, τα Δωδεκάνησα παρουσιάζονταν εντός των συνόρων της Τουρκίας. 

Ενώ ο Πιερίνι συνέχιζε την παρουσίασή του, ο πρέσβης της Ελλάδας ξαφνικά είπε «ένα λεπτό» και διέκοψε τον Πιερίνι λέγοντας: «Μας δώσατε ένα χάρτη, που επισυνάψατε στο φάκελο, και στο χάρτη αυτό όλα τα νησιά στο Αιγαίο παρουσιάζονται με το ίδιο χρώμα που έχει και η Τουρκία».

Ο Ξύδας σήκωσε το χάρτη, έδειξε με το δάκτυλό του τη Λέσβο και πρόσθεσε: «Εγώ γεννήθηκα σε αυτό το νησί, το οποίο εσείς παρουσιάζετε εντός των τουρκικών εδαφών. Όμως, εγώ δεν νομίζω ότι είμαι Τούρκος πολίτης…».

Μετά τη στάση αυτή του πρέσβη της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πιερίνι ζήτησε από τους συναδέλφους του πίσω τους φακέλους. Ζήτησε συγνώμη, αφαίρεσε τους χάρτες από τους φακέλους και, στη συνέχεια, τους έδωσε πίσω. 

Όμως, ο Έλληνας πρέσβης δεν επέστρεψε παρά την επιμονή του Πιερίνι το φάκελο με το χάρτη, που του δόθηκε αρχικά, και λέγοντας «κάποια μέρα ίσως να χρειαστεί», τον έβαλε στην τσάντα του. 

Τώρα, όλες οι συζητήσεις μεταξύ των πρέσβεων της Ε.Ε. περιστρέφονται στο τι θα κάνει ο πρέσβης της Ελλάδας το χάρτη, τον οποίο κράτησε. 

Εάν τις προσεχείς ημέρες επικρατήσει στις Βρυξέλλες «θύελλα διαμαρτυρίας» μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το θέμα, να μην εκπλαγείτε.

1 σχόλιο:

  1. Μακαρι να αντιδρουν αμεσα και αποτελεσματικα ολοι οσοι εχουν ρολους και υποχρεωση υπερασπισης της αξιοπρεπειας ( και καποια ωρα της ακεραιοτητας ? )της χωρας μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.