Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΥ



Η ελληνική εξωτερική πολιτική όσον αφόρα τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο χαρακτηρίζεται από την πολιτική του κατευνασμού (appeasement) η οποία από το 1975 μέχρι σήμερα απέτυχε να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο αλλά αντίθετα ενθάρρυνε τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας. 

Η Ελλάδα κάνει συνεχώς υποχωρήσεις ενώ η Τουρκια δεν ανταποκρίνεται ούτε και ανταποδίδει. 

Ο κεμαλισμός έχει ενσωματώσει στο τούρκικο πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο το όραμα μιας εθνικά αμιγούς Τουρκίας που δεν διστάζει να ενεργεί μονομερώς παραβλέποντας συνθήκες και συμφωνίες

Η Τουρκία δεν συνεισέφερε ποτέ ειλικρινά στην σταθερότητα των σχέσεων της με την Ελλάδα γεγονός που αποδεικνύεται από τις δεκάδες ενέργειες αμφισβήτησης περιοχών της ελληνικής επικράτειας και περιφρόνησης σχεδόν όλων των συνθηκών και συμφωνιών που κατά καιρούς υπέγραψε με την Ελλάδα 

Πρόσφατα με την αεροναυτική άσκηση Ηγεμών 2009 στην οποία συμμετέχουν οι ΗΠΑ η Μεγάλη Βρετανία και η Ολλανδία αμφισβητεί το καθεστώς έρευνας και διάσωσης στέλνοντας χάρτες της άσκησης στις συμμετέχουσες χώρες οι όποιοι ταυτίζουν τον τουρκικό τομέα έρευνας και διάσωσης με ελληνική περιοχή ανατολικά του 25ου παράλληλου.  

Τριάντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται από τότε εφαρμόζεται η πολιτική του κατευνασμού. Μια πολιτική που έχει κοστίσει ακριβά στην χώρα μας σε απώλεια στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δισεκατομμυρίων ευρώ σε περίοδο ειρήνης. Συμφωνα με στοιχεια του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας ογδόντα οκτώ(88) πιλότοι έχασαν την ζωή τους και εκατόν εξήντα τέσσερα(164) μαχητικά και άλλων τύπων αεροσκάφη έχουν χαθεί στην προσπάθεια υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο. Το οικονομικό κόστος των 164 απολεσθέντων αεροσκαφων ανέρχεται στα 7.3 δις ευρώ ενώ 15 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. ανέρχεται το κόστος των καυσίμων αναχαιτίσεων.

Μπορεί ο ακήρυκτος πόλεμος στο Αιγαίο να λαμβάνει χώρα περισσότερο στον αέρα αλλά και στη θάλασσα τα πράγματα δεν είναι καλύτερα Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού για να διατηρεί τις μονάδες του σε επιχειρησιακή ετοιμότητα προγραμματίζει μεγάλο αριθμό ασκήσεων το κόστος των οποίων ανέρχεται στα 6.5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

 Η ανάλυση των ανωτέρω στοιχείων πρέπει να προβληματίσει σοβαρά την πολιτικοστρατιωτική ηγεσία ώστε να τολμήσει να δοκιμάσει μια νέα ρεαλιστική εξωτερική πολιτική στο Αιγαίο πρωτίστως για να αποφύγει την απώλεια στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων της και δευτερευόντως την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ σε περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.  

 

Χρήστος. Κουτσογιαννόπουλος

Ταξίαρχος(ε.α)- Διεθνολόγος 

Πρώην Δντης Διεθνών Σχέσεων ΥΠΕΘΑ

2 σχόλια:

  1. Αν το δούμε ευρύτερα ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η εγκατάλειψη των νησιών του Αιγαίου απο την παντελή ανυπαρξία περιφερειακής πολιτικής.
    Λυπάμαι που το λέω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μέσα σε αυτά τα 34 χρόνια ποιές ήταν οι αντίστοιχες απώλειες τςν τούρκων? Κάποιος που ξέρει μπορεί να μας πει για να μπορέσουμε να συγκρίνουμε?

    Ευχαριστώ
    Chris

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.