Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Ο Ερντογάν προσδιόρισε νέα στρατηγική για την Ε.Ε


Hürriyet 
(3/3/2009)

Του Mehmet Ali Birand 

Ο Π/Θ Ερντογάν προγραμματίζει, μετά τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών, να θέσει και πάλι στην ημερήσια διάταξή του το θέμα της Ε.Ε.. Στοχεύει, επίσης, να ενεργοποιήσει και τα σχέδιά του για την πραγματοποίηση αλλαγών στο Σύνταγμα. Ο Ερντογάν, όσον αφορά την πορεία που οδηγεί προς την Ε.Ε., σκοπεύει να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις, αξιοποιώντας τις εξελίξεις που θα εξασφαλισθούν σε δύο άλλους τομείς. Ένας εξ αυτών είναι η ενέργεια και ο άλλος η ενεργός θέση της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή.

Το σχέδιο Nabucco αύξησε μονομιάς τη σημασία της Τουρκίας στην Ε.Ε., της οποίας μια από τις προτεραιότητες είναι η εξασφάλιση του φυσικού αερίου από διαφορετικές πηγές, ώστε να μην είναι καταδικασμένες οι χώρες της Ε.Ε. να εξαρτώνται από τη Ρωσία. Η διένεξη μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας, αλλά και η στάση την οποία τηρεί η Μόσχα, φοβίζουν την Ε.Ε.. Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο το σχέδιο Nabucco επανήλθε ξαφνικά στο προσκήνιο. 

Η υλοποίηση του σχεδίου Nabucco εξαρτάται από μια συμφωνία με την Τουρκία. Πάντως, τα παζαρέματα πάνω στο θέμα αυτό συνεχίζονται. 

Ο άλλος παράγοντας είναι ο ρόλος, που διαδραματίζει η Τουρκία στη Μέση Ανατολή. Με επικεφαλής τη Γαλλία, οι χώρες της Ε.Ε. ανακάλυψαν το βάρος που έχει η Άγκυρα στις σχέσεις με το Ιράν, τη Συρία, τη Χαμάς και τη Χεζμπολλάχ. Τα βλέμματα, τώρα, στρέφονται πολύ συχνά προς την τουρκική πρωτεύουσα. 

Ο Π/Θ Ερντογάν υπολογίζει ότι, εάν εξασφαλιστεί πρόοδος στα δύο αυτά θέματα, θα επιταχυνθεί παράλληλα και η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας. Εγώ, όμως, – σημειώνει ο αρθρογράφος – δεν είμαι και πολύ σίγουρος για το αποτέλεσμα της αξιολόγησης αυτής. Ωστόσο, δεν θέλω να αποθαρρύνω τον Τούρκο Π/Θ, διότι ίσως γνωρίζει κάτι περισσότερο.

Στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό της Τουρκίας, που χαρακτηρίζεται από μια ενδιαφέρουσα κινητικότητα, μέχρι τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών δεν αναμένεται κάτι το αξιόλογο. Για το λόγο αυτό, η κατάσταση δεν είναι διόλου ευχάριστη.

Ο Eğemen Bağış ζητεί από την τσεχική προεδρία το άνοιγμα τριών κεφαλαίων και όχι δύο. Το δηλώνει ευθαρσώς αναμένοντας μια καλή χειρονομία από την Ε.Ε.. Όμως, ακόμη και το άνοιγμα έστω και δύο κεφαλαίων βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Ο λόγος είναι ότι η τσεχική προεδρία λήγει τον Ιούνιο και στο εσωτερικό της Τουρκίας δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί ούτε καν τα αναγκαία βήματα όσον αφορά το θέμα των «κριτηρίων ανοίγματος» των κεφαλαίων, που πρόκειται να ανοίξουν. 

Η αναμονή των εκλογών του Μαρτίου σημαίνει ότι οι τεχνικές προετοιμασίες στην Τουρκία θα καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο. Και αν ακόμη αρχίσουν τον Απρίλιο, εκείνο το οποίο φαίνεται είναι ότι πολύ δύσκολα θα προφθάσουν να ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούνιο. 

Έτσι θα έχει λήξει και τσεχική προεδρία χωρίς το άνοιγμα κανενός κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.