Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Ευρωπαϊκές πλάτες στην ένοχη CIA


Της Βάλιας Καϊμάκη

Οι παράνομες πτήσεις της CIA, η απαγωγή ατόμων και ο βασανισμός τους είναι υπόθεση που δεν έχει κλείσει για τη Γηραιά Ήπειρο. Οκτώ χρόνια από την αμερικανική αντιτρομοκρατική υστερία, η αλήθεια δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί πλήρως.
Το Ευρωκοινοβούλιο συνεχίζει την προσπάθεια που ξεκίνησε το 2006 με τη σύσταση Προσωρινής Επιτροπής, αλλά σκοντάφτει σε απρόθυμες κυβερνήσεις. Άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά, ενώ ερωτηματικό παραμένει η ύπαρξη παράνομων κέντρων κράτησης σε ευρωπαϊκό έδαφος. 

Στις 18 Φεβρουαρίου, με 334 ψήφους υπέρ (Σοσιαλιστές, ομάδα των Φιλελευθέρων, Πράσινοι και Ενωτική Αριστερά), 247 κατά και 86 αποχές, το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα το οποίο καταλογίζει μερίδιο ηθικής ευθύνης στα κράτη-μέλη για τη μεταγωγή και την κράτηση των εγκλείστων στο Γκουαντάναμο και δηλώνει την πρόθεσή του να...συνεχίσει η Προσωρινή Επιτροπή το έργο της. Συμπληρώνοντας την έκθεση-καταπέλτη που εγκρίθηκε πριν από ένα χρόνο, όπου καταδεικνύεται ότι «αρκετά κράτη-μέλη ενεπλάκησαν, συνεργαζόμενα ενεργητικά ή παθητικά με τις αμερικανικές αρχές» σε παράνομες δραστηριότητες, η Προσωρινή Επιτροπή είχε και νέες «πληροφορίες που διέρρευσαν όσον αφορά τη συγκατάνευση ορισμένων κυβερνήσεων στα αμερικανικά αιτήματα για υπερπτήσεις, καθώς και κυβερνητικά στοιχεία περί μυστικών φυλακών». 

Με διάφορα προσχήματα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είτε αρνήθηκαν να συνδράμουν την έρευνα, είτε απέρριψαν τις κατηγορίες ή αντέταξαν ελάχιστα αξιόπιστες διαψεύσεις. Κυρίως, η Πολωνία και η Ρουμανία, που συγκεντρώνουν ισχυρότατες υποψίες ότι φιλοξενούν ή φιλοξένησαν σε μυστικές φυλακές στο έδαφός τους κρατούμενους που συνελήφθησαν παράνομα από τη CIA σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Οπως και το Κόσοβο, όπου η ύπαρξη μυστικών φυλακών είναι βέβαιη. Το νεότερο μέλος της ευρωπαϊκής ηπείρου λειτούργησε -και πιθανόν λειτουργεί ακόμα- ως αμερικανικό έδαφος. 

Όμως, και η Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ε.Ε. αδρανούν. Στις 3 Φεβρουαρίου ο επίτροπος, Ζακ Μπαρό, ανέφερε στο Ευρωκοινοβούλιο ότι έχει αναλάβει σειρά δράσεων για την υλοποίηση των συστάσεων του Κοινοβουλίου, μεταξύ των οποίων αποστολή... επιστολής (!) στις αρχές της Πολωνίας και της Ρουμανίας, ζητώντας να αποκαλύψουν όλη την αλήθεια σχετικά με την εικαζόμενη ύπαρξη μυστικών φυλακών στο έδαφός τους. Ένα χρόνο μετά την έκθεση που έφερνε στο φως μία από τις πιο μελανές σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας και ο επίτροπος... θα στείλει επιστολή! 

Όσο για τα πρόσφατα εκτελεστικά διατάγματα που ενέκρινε στις ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα, οι ευρωβουλευτές τα κρίνουν θετικά, ωστόσο διατηρούν επιφυλάξεις. Εξακολουθούν, άλλωστε, να υπάρχουν ορισμένες ασάφειες ως προς την περιορισμένη διατήρηση προγραμμάτων παράδοσης και εγκαταστάσεων μυστικής κράτησης. Και τα διατάγματα αυτά δεν λύνουν, βεβαίως, το ζήτημα του τερματισμού της χρήσης βασανιστηρίων, καθώς και το κλείσιμο μυστικών φυλακών στο εξωτερικό. 

Ένα ψήφισμα δεν έχει νομική ισχύ. Ωστόσο, καμία ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη, για να αποδοθούν επιτέλους ευθύνες σ' εκείνους που, ερήμην των πολιτών, ενήργησαν ως υπηρέτες της Ουάσιγκτον, καταστρατηγώντας κάθε ευρωπαϊκή και διεθνή συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.