Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Συνεργασία Τουρκίας – Συρίας για το νερό


Zaman 
(20/3/2009)


Σε συμφωνία, που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του 5ου Παγκόσμιου Φόρουμ Υδάτων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, δρομολογήθηκε η κατασκευή ενός φράγματος στον ποταμό Ορόντη (φυσικό σύνορο μεταξύ Τουρκίας και Συρίας), στο οποίο θα δοθεί το όνομα «Φράγμα Φιλίας Asi». Για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής, λειτουργούσε από το 1982 μέχρι το 1992, μεταξύ Τουρκίας, Συρίας και Ιράκ, Κοινή Τεχνική Επιτροπή [JTC], οι εργασίες της οποίες επαναλήφθηκαν από το 2007, με συνάντηση των αρμοδίων Υπουργών από τις τρεις χώρες στην Αττάλεια. Μεταξύ Τουρκίας και Συρίας αναφύονταν κατά καιρούς διακρατικά προβλήματα, που οφείλονταν στη διαχείριση, επάρκεια ή ανεπάρκεια των υδάτινων πόρων της περιοχής.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της τουρκικής κρατικής εταιρείας διαχείρισης υδάτινων πόρων DSI, η Τουρκία συνεισφέρει στο 89% [31 δις κ.μ.] της ροής του Ευφράτη, ο οποίος έχει συνολική ετήσια ροή 35 δις κ.μ., ενώ η Συρία συνεισφέρει το υπόλοιπο 11%. Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά τον ρου του Τίγρη, η Τουρκία συνεισφέρει στο 52% της συνολικής του ροής, ενώ το Ιράκ συμπληρώνει το υπόλοιπο. Η συνολική ετήσια ροή υδάτων του Τίγρη ανέρχεται σε 49 δις. κ.μ.. 

Η Τουρκία συμβάλλει με νεώτερη τεχνολογία και τεχνογνωσία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της Συρίας που σχετίζονται με το νερό. Επιπλέον, η DSI διοργανώνει σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα για Σύριους και Ιρακινούς τεχνικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.