Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Το Ισραήλ θα ανεγείρει 1.600 κατοικίες για εποίκους



Νέο αγκάθι στις σχέσεις ΗΠΑ - Ισραήλ αναφύεται, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του Ισραηλινού υπουργού Εσωτερικών Ελί Γισάι ότι δόθηκε η τελική έγκριση για την ανέγερση 1.600 κατοικιών προοριζόμενων για εποίκους, στη συνοικία Ραμάτ Σλόμο της ανατολικής Ιερουσαλήμ. Το συγκεκριμένο κατασκευαστικό σχέδιο, για το οποίο η ισραηλινή κυβέρνηση επικαλείται στεγαστικά προβλήματα των εποίκων, λίγο έλειψε πέρυσι να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Τελ Αβίβ και Ουάσιγκτον στη διάρκεια επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ. Δεν είναι, όμως, μόνο οι 1.600 κατοικίες. Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, πέραν των κατοικιών αυτών, σχεδιάζεται η ανέγερση 2.625 στεγαστικών μονάδων ακόμη σε δύο άλλες περιοχές της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Η απόφαση του ισραηλινού υπουργείου Εσωτερικών συμπίπτει με αλληλουχία συγκυριών, κυρίως δε με το σχέδιο της Παλαιστινιακής Αρχής να προσφύγει στον ΟΗΕ και να ζητήσει την αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους βάσει των συνόρων του 1967 με ψηφοφορία στο Σ.Α. του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο. Η πρόθεση αυτή των Παλαιστινίων έχει φέρει σε δύσκολη θέση την Ουάσιγκτον, που προσπάθησε να τους μεταπείσει. Τώρα, τα κατασκευαστικά σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης δημιουργούν ακόμη μία αιτία δυσφορίας για την αμερικανική πλευρά.

Με ανακοίνωσή του χθες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκφράζει την αντίθεσή του και κάνει λόγο για «μονομερείς ενέργειες, που αντιβαίνουν στις προσπάθειες επανάληψης απευθείας διαπραγματεύσεων, αλλά και είναι αντίθετες με την αντίληψη περί μιας λογικής και αναγκαίας συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών».

Οπως, ωστόσο, επισημαίνουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, τους τελευταίους μήνες η Ουάσιγκτον υπήρξε εξαιρετικά σιωπηλή στο θέμα των εποικισμών και των στεγαστικών σχεδίων των Ισραηλινών. Εξάλλου, σημειώνουν, την ανέγερση 900 κατοικιών στη συνοικία Χαρ Χομά στην ανατολική Ιερουσαλήμ είχε ανακοινώσει το ισραηλινό υπουργείο Εσωτερικών πριν από ακριβώς μία εβδομάδα. Την πολιτική αυτή είχε καταδικάσει η υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. Κάθριν Αστον.

ΟΙ Παλαιστίνιοι όλων των πλευρών καταδίκασαν την απόφαση. Ο εκπρόσωπος του προέδρου Αμπάς χαρακτήρισε τους νέους εποικισμούς απόπειρα του Ισραήλ να δημιουργήσει τετελεσμένες καταστάσεις επί του εδάφους ενόψει τη ψηφοφορίας στον ΟΗΕ για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους και ζήτησε από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. να παρέμβουν.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_12/08/2011_452475

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.