Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Κυρώσεις από την ΕΕ κατά των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης για τη Συρία

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις κατά των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης σχετικά με συμμετοχή της στην αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Συρία.Η επίλεκτη δύναμη παρέχει «τεχνική βοήθεια, εξοπλισμό και υποστήριξη» στις υπηρεσίες ασφάλειας της Συρίας για την καταστολή των κινημάτων διαμαρτυρίας των πολιτών, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ακόμη, η απόφαση της ΕΕ αφορά και ανώτατους αξιωματικούς και συνεργάτες του αδελφού του προέδρου, Μαχέρ αλ Άσαντ, ο οποίος θεωρείται ότι ενορχηστρώνει την καταστολή.
Το Ιράν και η Συρία διατηρούν στενή συμμαχία με τη Συρία να είναι το κέντρο από το οποίο ιρανικά όπλα διοχετεύονται σε ομάδες όπως η Χεζμπολάχ.Τις τελευταίες εβδομάδες η Δύση έχει εντείνει την πίεση της κατά της Συρίας με αφορμή την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους.Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει κυρώσεις και απαγορεύσεις στην μετακίνηση δεκάδων βασικών αξιωματούχων της κυβέρνησης της Συρίας, μεταξύ τους και του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά και σε εταιρείες.

Πάντως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παρά τις επανειλημμένες συνεδριάσεις του δεν έχει καταφέρει να συμφωνήσει σε κυρώσεις αν και την Τρίτη κυκλοφόρησε ανάμεσα στα μέλη του ένα προσχέδιο που καλεί σε εμπάργκο όπλων κατά της Συρίας.Από την πλευρά της η Δαμασκός φαίνεται ότι αγνοεί εντελώς τις πιέσεις της Δύσης και επιμένει ότι οι διαδηλώσεις οφείλονται σε τρομοκρατικά στοιχεία τα οποία θα καταστείλει, επιμένοντας ότι είναι εσωτερικό ζήτημα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.