Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Συρία: Βομβαρδισμοί και επιδρομές στην Χάμα



Οι συριακές υπηρεσίες ασφαλείας σκότωσαν έναν άνθρωπο και τραυμάτισαν 20 ακόμα στην πόλη Χάμα, συνεχίζοντας την καταστολή των διαδηλώσεων με κεντρικό αίτημα τον εκδημοκρατισμό της χώρας, δήλωσαν ακτιβιστές που εδρεύουν στο Λίβανο.

«Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες και 20 άλλοι τραυματίστηκαν», είπε ο Όμαρ Ιντλίμπι στο Γερμανικό Πρακτορείο.

«Όλες οι επίγειες τηλεφωνικές συνδέσεις έχουν διακοπεί στη Χάμα, τα άρματα μάχης είναι σε κάθε δρόμο», πρόσθεσε. «Οι τραμπούκοι του καθεστώτος από νωρίς το πρωί κάνουν έρευνες σπίτι-σπίτι ψάχνοντας ακτιβιστές», συνέχισε ο Ιντλίμπι.

Ανέφερε ότι περίπου δέκα άνθρωποι συνελήφθησαν και πολίτες τους είδαν να τους πηγαίνουν με δεμένα τα μάτια και σπρωξιές στα λεωφορεία των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Άρματα μάχης και δεκάδες μικρά και μεγάλα λεωφορεία είναι σταθμευμένα στη γέφυρα αλ Χαντίντ στην ανατολική είσοδο της Χάμα. Περίπου 200 στρατιώτες πήγαν πεζή στις συνοικίες αλ Κούσουρ και Χαμντίγια. Ακούγεται ο ήχος πυρών σε όλη την πόλη», τόνισε ο Ιντλίμπι.

Νωρίτερα η μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της που δημοσιεύουν εφημερίδες του Λιβάνου ανέφερε ότι τουλάχιστον 88 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση στη Συρία στην διάρκεια των πέντε μηνών της ανελέητης καταστολής των διαδηλώσεων εναντίον του καθεστώτος.

«Οι θάνατοι κρατουμένων προσλαμβάνουν μαζικές διαστάσεις και μοιάζουν να αποτελούν συνέχεια της ίδιας βάρβαρης περιφρόνησης για την ανθρώπινη ζωή που βλέπουμε καθημερινά στους δρόμους της Συρίας», ανέφερε ο Νιλ Σάμοντς, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο, για τη Συρία.

«Οι μαρτυρίες περί βασανιστηρίων που έχουμε λάβει είναι φρικιαστικές. Πιστεύουμε ότι η συριακή κυβέρνηση συστηματικά βασανίζει το λαό της σε μαζική κλίμακα».

Κατά τον ίδιο, στη χώρα κατά πληροφορίες κρατούνται σήμερα ως και 15.000 πολίτες.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.