Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Ο νέος χάρτης των ερευνών πετρελαίου στην Ελλάδα



....ΑΟΖ.Ο νόμος προσδιορίζει ως υποθαλάσσιες περιοχές το βυθό και το υπέδαφος των εσωτερικών υδάτων, της αιγιαλίτιδας ζώνης, της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (αφ’ης κηρυχθεί) μέχρι την απόσταση των 200 ν.μ. από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης. Προβλέπεται δε ότι ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές ακτές, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (αφ’ης κηρυχθεί) είναι η μέση γραμμή, κάθε σημείο της οποίας απέχει ίση απόσταση από τα εγγύτερα σημεία των γραμμών βάσης (τόσο ηπειρωτικών όσο και νησιωτικών) από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης...

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Μέχρι τον Οκτώβριο αναμένεται να έχει εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα για τη σύσταση της εταιρείας «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων ΑΕ» («Hellenic Hydrocarbon Resources Management SA») η οποία με βάση τις προβλέψεις του νέου ενεργειακού νόμου θα αναλάβει για λογαριασμό του δημοσίου τη διαχείριση των αποκλειστικών δικαιωμάτων αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Το νέο θεσμικό πλαίσιο δημιουργεί προσδοκίες ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα προκηρυχθούν για πρώτη φορά μετά από αρκετές δεκαετίες απραξίας, διαγωνισμοί που θα κινητοποιήσουν σημαντικές επενδύσεις στην έρευνα και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το νέο νόμο η εταιρεία θα έχει μετοχικό κεφάλαιο 1 εκατομμύριο ευρώ και θα διοικείται από επταμελές Δ.Σ. που θα επιλέγεται από το ΥΠΕΚΑ μετά από σχετική προκήρυξη. Τρία μέλη, ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος επιλέγονται από το υπουργικό συμβούλιο και αφού εκφράσει γνώμη η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της βουλής. Η θητεία των μελών του Δ.Σ. είναι πενταετής.

Το έργο
Κατά κύριο λόγο η νέα εταιρεία θα διαχειρίζεται και θα παρακολουθεί τις παλιότερες συμβάσεις του δημοσίου, θα αξιολογεί το δυναμικό της χώρας και θα προγραμματίζει την ανάθεση πιθανών νέων ερευνών. Επίσης θα διαχειρίζεται όλα τα στοιχεία και δεδομένα από παλιές και νεότερες έρευνες καθώς και το παλιό αρχείο της ΔΕΠ ΕΚΥ. Επίσης η εταιρεία θα χορηγεί άδειες αναζήτησης υδρογονανθράκων και θα προετοιμάζει και θα διεξάγει τους σχετικούς διαγωνισμούς για τη σύναψη συμβάσεων έρευνας και εκμετάλλευσης. Επιπρόσθετα θα διαπραγματεύεται τους όρους των συμβάσεων, καθώς και θα παρακολουθεί την ορθή εκτέλεσή τους.

Έσοδα
Η εταιρεία θα μπορεί μεν να λαμβάνει επιχορηγήσεις από το Δημόσιο, ωστόσο ως κύριες πηγές εσόδων θα επιδιωχθεί να είναι τα ποσά που θα εισπράττει από τη διάθεση των στοιχείων και δεδομένων που έχει στην διάθεσή της. Επίσης η εταιρεία θα εισπράττει έσοδα από παραχώρηση δικαιωμάτων αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που βεβαίως θα αποδίδονται στο δημόσιο.

Αρχείο
Σύμφωνα με το νέο νόμο η ΕΔΕΥ ΑΕ θα διαχειρίζεται τα πάσης φύσεως αρχεία δεδομένων που προκύπτουν από ερευνητικές και παραγωγικές διαδικασίες. Όπως προβλέπει ο νέος νόμος, τα αρχεία και στοιχεία που αποκτήθηκαν στο παρελθόν για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου από εργασίες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια και περιήλθαν αυτοδικαίως σε αυτό μπορεί να παραχωρούνται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην ΕΔΕΥ ΑΕ, για φύλαξη – διαχείριση και αξιοποίηση.

ΑΟΖ
Ο νόμος προσδιορίζει ως υποθαλάσσιες περιοχές το βυθό και το υπέδαφος των εσωτερικών υδάτων, της αιγιαλίτιδας ζώνης, της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (αφ’ης κηρυχθεί) μέχρι την απόσταση των 200 ν.μ. από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης. Προβλέπεται δε ότι ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές ακτές, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (αφ’ης κηρυχθεί) είναι η μέση γραμμή, κάθε σημείο της οποίας απέχει ίση απόσταση από τα εγγύτερα σημεία των γραμμών βάσης (τόσο ηπειρωτικών όσο και νησιωτικών) από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης.

Οικόπεδα
Η νέα εταιρεία θα χορηγεί με απόφασή της που εγκρίνεται από τον υπουργό περιβάλλοντος 18μηνες άδειες αναζήτησης σε συγκεκριμένες περιοχές που δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην ξηρά και τα 20.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη θάλασσα. Η παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης γίνεται με τρεις τρόπους: είτε μετά από διακήρυξη, είτε μετά από αίτηση ενδιαφερόμενου επενδυτή, ή με ανοιχτή πρόσκληση (open door) για εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Φορολογία

Σύμφωνα τέλος με το νέο νόμο ο ανάδοχος υπόκειται σε ειδικό φόρο εισοδήματος με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%), καθώς και σε περιφερειακό φόρο με συντελεστή πέντε τοις εκατό (5%), χωρίς καμία πρόσθετη τακτική ή έκτακτη εισφορά, τέλος ή άλλη επιβάρυνση οποιασδήποτε φύσεως υπέρ του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου.
http://eurocapital.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.