Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Δάνειζε, μέσω του ΔΝΤ, μέχρι το Μάρτιο η Λιβύη



Στα τέλη Μαρτίου, ενώ είχε ξεσπάσει η εμφύλια σύγκρουση, η Λιβύη εξακολουθούσε να είναι μία από τις χώρες που δάνειζαν τον υπόλοιπο κόσμο μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε χθες Τρίτη στη δημοσιότητα ο χρηματοπιστωτικός αυτός θεσμός.

Οι αριθμοί αυτοί, που αφορούν την περίοδο από το Νοέμβριο ως το Μάρτιο, δείχνουν πως η χώρα που κυβερνούσε εκείνη την εποχή ο Μουάμαρ Καντάφι παρέμενε μεταξύ των πιστωτριών χωρών μελών, ο αριθμός των οποίων είχε μειωθεί από 54 στα τέλη Οκτωβρίου σε 53 στα τέλη Μαρτίου.

Μάλιστα κατά την περίοδο αυτή η Λιβύη αύξησε κατά 19% την υποστήριξή της προς τη διεθνή κοινότητα. Στις 31 Μαρτίου ήταν 469 εκατομμύρια δολάρια.

Το καθεστώς του Καντάφι πολεμούσε τότε τις δυνάμεις των εξεγερμένων που άρχιζαν να επωφελούνται από τη βοήθεια του ΝΑΤΟ, αλλά δεν ήλεγχαν παρά τις ανατολικές περιοχές της χώρας.

Το ΔΝΤ αντλεί από τις διαρκείς συνεισφορές των κρατών μελών στο κεφάλαιό του για να δανείζει σε άλλα κράτη μέλη. Επιλέγει ποιά θα είναι πιστωτές μεταξύ αυτών που έχουν την ισχυρότερη εξωτερική θέση και επιδιώκει να αναμιγνύει αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει εξίσου πλούσιες χώρες, μεταξύ των οποίων όλες της Ομάδας των Επτά (G7), όσο και αναδυόμενες ή μικρά κράτη μέλη όπως το Μπρουνέι ή το Τρινιντάντ και Τομπάγκο.

Η ταχεία κλιμάκωση της λαϊκής αμφισβήτησης στις αρχές του χρόνου στη Λιβύη είχε προκαλέσει την έκπληξη του ΔΝΤ. Σε μια σύνοψη της ετήσιας έκθεσής του για τη λιβυκή οικονομία που συντάχθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου, είχε γράψει πως η χώρα επλήγη λίγο μόνο οικονομικά από τις επαναστάσεις που προκάλεσαν την ανατροπή των προέδρων δύο γειτονικών χωρών, της Τυνησίας και της Αιγύπτου.

Η έκθεση αυτή, η οποία επρόκειτο να δημοσιευτεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, δεν δημοσιεύτηκε ποτέ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.