Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Καθοριστικός ο ρόλος των συστημάτων παρακολούθησης



The New York Times

Καθώς οι αντάρτες προέλαυναν στην Τρίπολη, Αμερικανοί αξιωματούχοι αποκάλυπταν ότι η εντατικοποίηση των αναγνωριστικών αποστολών πάνω από τη λιβυκή πρωτεύουσα διετέλεσε καθοριστικό ρόλο στο να γείρει επιτέλους η πλάστιγγα υπέρ των αντικαθεστωτικών μετά από μήνες επίμονης διάβρωσης των δυνάμεων του συνταγματάρχη Καντάφι. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν, ακόμα, ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο συντονισμός μεταξύ του ΝΑΤΟ και των ανταρτών είχε εξελιχθεί σε βαθμό τέτοιο ώστε να επιτευχθούν διαδοχικά «θανάσιμα» πλήγματα στον εχθρό, παρά το γεγονός ότι στα χαρτιά, τουλάχιστον, ο ρόλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας περιοριζόταν στην προστασία του άμαχου πληθυσμού και μόνο.

Το ΝΑΤΟ, λοιπόν, σε συνεργασία με τον αμερικανικό στρατό, καθιέρωσε ένα άτυπο σύστημα εικοσιτετράωρης από αέρος παρακολούθησης των περιοχών που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του συνταγματάρχη Καντάφι, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Predator. Την ίδια στιγμή, η Βρετανία και η Γαλλία, μεταξύ άλλων κρατών, ανέπτυξαν ειδικές δυνάμεις επί λιβυκού εδάφους προκειμένου να εκπαιδεύσουν τους αντάρτες.

«Γνωρίζαμε εξαρχής ότι θα έφτανε η στιγμή που το καθεστώς δεν θα ήταν σε θέση να διοικήσει αποτελεσματικά τα στρατεύματά του», δήλωσε διπλωμάτης υπό τον όρο της ανωνυμίας του. «Παράλληλα, οι αντάρτες εκπαιδεύονταν και εξοπλίζονταν με γρήγορους ρυθμούς», συνέχισε ο ίδιος. «Οσα συμβαίνουν τις δύο τελευταίες εβδομάδες στη Λιβύη, αποτελούν απόρροια της συνάντησης των δύο παραπάνω συνισταμένων», κατέληξε.

Μέχρι το Σάββατο, τα μαχητικά του ΝΑΤΟ και των συμμάχων του είχαν πραγματοποιήσει 7.459 εξόδους, πραγματοποιώντας επιδρομές εις βάρος εκατοντάδων στόχων, από εκτοξευτήρες ρουκετών μέχρι αρχηγεία των λιβυκών ενόπλων δυνάμεων. Οι επιθέσεις αυτές δεν είχαν μόνο ως αποτέλεσμα την καταστροφή των στρατιωτικών υποδομών της Λιβύης, αλλά προκάλεσαν και την αδυναμία των διοικητών του συνταγματάρχη Καντάφι να ελέγχουν τις δυνάμεις τους. Ετσι, ακόμα και οι πλέον αφοσιωμένες στο καθεστώς μονάδες έφτασαν στο σημείο να μην μπορούν να μετακινηθούν ή να εφαρμόσουν την όποια στρατηγική του καθεστώτος.

Τα χτυπήματα

Το Σάββατο, πάντως, το ΝΑΤΟ ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν 39 έξοδοι εις βάρος 29 στόχων, εκ των οποίων οι 22 εντός Τρίπολης. Ενδεικτικά, τις πρώτες εβδομάδες της επιχείρησης η Βορειοατλαντική Συμμαχία πραγματοποιούσε συστηματικά άνω των 60 εξόδων σε καθημερινή βάση. «Το ΝΑΤΟ άρχισε να συμπεριφέρεται πιο έξυπνα», σχολιάζει ο αναλυτής του ιδρύματος RAND, Φρέντερικ Γουίρεϊ. «Τα χτυπήματα έγιναν πιο ελεγχόμενα, ο συντονισμός βελτιώθηκε και οι παράπλευρες απώλειες μειώθηκαν», εξηγεί. Οι αντάρτες, μολονότι ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι και κυρίως ανοργάνωτοι, άρχισαν να εκμεταλλεύονται στο έπακρο την άμεση και έμμεση βοήθεια του ΝΑΤΟ, επιλέγοντας ουσιαστικούς στόχους και μεταδίδοντας την ακριβή τους θέση στους συμμάχους μέσω υπερσύγχρονων συσκευών που «δάνεισαν» μεμονωμένα κράτη–μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη νατοϊκή διοίκηση στην Ιταλία. «Να είστε απόλυτα βέβαιοι ότι οι αντάρτες έχουν τηλέφωνά μας», δήλωσε με νόημα αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, υπό τον όρο της ανωνυμίας του. «Πλέον έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα για τις εξελίξεις στο έδαφος», τόνισε η ίδια πηγή.

Οσον αφορά τους αντάρτες, αυτοί παραδέχονταν ότι το ΝΑΤΟ ανέκοψε προχθές μεγάλη αντεπίθεση των δυνάμεων του συνταγματάρχη Καντάφι για την ανακατάληψη της Ζαουίγια.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_23/08/2011_453548

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.