Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Η ώρα της διπλής ύφεσης; Δυσοίωνες οι προοπτικές για τις ΗΠΑ


Η εβδομάδα που μας πέρασε θα έπρεπε να είναι καλή για την αμερικανική οικονομία, καθώς οι ηγέτες της χώρας κατάφεραν εντέλει να συμφωνήσουν στην αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους. Αντί, όμως, η εξέλιξη αυτή να φέρει ανακούφιση, η είδηση συνοδεύθηκε από την αιφνιδιαστική υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο Standard & Poor's, προκαλώντας νέα παγκόσμια νευρικότητα στις αγορές.

Η ευθύνη δεν είναι αποκλειστικά της Αμερικής. Η ευρωζώνη βρίσκεται σε κακή κατάσταση, ενώ οι βιομηχανικές παραγγελίες κινούνται πτωτικά σε όλο τον κόσμο. Οι προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας έχουν ξαφνικά γίνει αρνητικές, με την ανάκαμψη να αποδεικνύεται τελικά λιγότερο ρωμαλέα από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Η αμερικανική οικονομία μπορεί έτσι να υποχωρήσει εκ νέου σε ύφεση.

Την ίδια στιγμή, οι ικανοποιητικοί αναπτυξιακοί ρυθμοί των αναπτυσσόμενων αγορών θα έπρεπε να στηρίξουν την παγκόσμια οικονομία. Η καιροσκοπική φύση της συμφωνίας για το ομοσπονδιακό χρέος, όμως, δημιουργεί μεγάλη ανησυχία. Ο πολιτικός κόσμος της Ουάσιγκτον είναι άραγε ικανός να οδηγήσει την οικονομία των ΗΠΑ στην ανόρθωση;

Ακόμη και οι πλέον αισιόδοξοι παρατηρητές εξεπλάγησαν αρνητικά από τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία τρίμηνα, με τις ΗΠΑ να εμφανίζουν μέσο ετήσιο αναπτυξιακό ρυθμό 0,8% για το τελευταίο εξάμηνο. Το φαινόμενο αυτό έχει και βραχυπρόθεσμα αίτια: Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου έπληξαν τις καταναλωτικές δαπάνες, ενώ ο σεισμός της Ιαπωνίας διατάραξε την προσφορά αγαθών. Ορισμένοι τομείς, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, βρίσκονται σε σαφή τροχιά ανάκαμψης.

Η πολύ πιθανή διπλή ύφεση, όμως, θα πρέπει να θεωρηθεί ευθύνη του πολιτικού κόσμου των ΗΠΑ, που επέλεξαν τη σκληρή λιτότητα ως απάντηση στην αναιμική οικονομική ανάπτυξη. Το Κογκρέσο όφειλε να έχει επιτύχει συμφωνία, που θα προέβλεπε τη βραχυπρόθεσμη διατήρηση των κρατικών δαπανών στα παρόντα επίπεδά τους, με έμφαση σε αναγκαίες επενδύσεις στον τομέα των εγγειοβελτιωτικών έργων.

Η αποτυχία του Κογκρέσου να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα και η δηλητηριώδης ατμόσφαιρα του Καπιτωλίου, δημιούργησαν νέα αβεβαιότητα, πραγματικό πολιτικό δώρο για τους νομοθέτες των Πάρτι Τσαγιού, πάντα πρόθυμων να αφανίσουν το ομοσπονδιακό κράτος.

www.kathimerini.gr με στοιχεία από The Economist

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.