Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

H «μία θητεία» και τα προβλήματα για τον Ομπάμα



The New York Times

Σε συνέντευξή του πριν από ενάμιση χρόνο, ο πρόεδρος Ομπάμα είχε δηλώσει ότι θα προτιμούσε να είναι ένας καλός πρόεδρος της μιας θητείας, παρά ένας μέτριος πρόεδρος δύο θητειών. Σήμερα, έχοντας βιώσει τη χειρότερη εβδομάδα από την ορκωμοσία του, καλείται να αποφασίσει εάν εννοούσε τη δήλωσή του αυτή. Είναι άραγε έτοιμος να επιβάλει το δύσπεπτο γιατρικό, που μπορεί να βοηθήσει την οικονομία να ανακάμψει μακροπρόθεσμα, ακόμη και εάν αυτό πλήξει τις πιθανότητες επανεκλογής του;

Η εκτίμηση της Fed την Τρίτη για ελάχιστες πιθανότητες ταχείας ανάπτυξης στα επόμενα δύο χρόνια ήταν τα τελευταία δυσάρεστα νέα, ενώ αξιωματούχος της κυβέρνησης αποκάλεσε την ατμόσφαιρα στην οικονομική ομάδα του προέδρου «οργισμένη και απαισιόδοξη».

Ο πρόεδρος, σύμφωνα με τον πρώην αξιωματούχο της κυβέρνησης Κλίντον, Ντέιβιντ Ρόθκοπφ, πρέπει να εστιάσει την προσοχή του στην ανάκαμψη της οικονομίας τους ερχόμενους 18 μήνες, ακόμη και εάν αυτό σημάνει την προώθηση πολιτικά επιβλαβών περικοπών δαπανών στον τομέα της περίθαλψης, των κοινωνικών παροχών και της άμυνας. Την άποψη του κ. Ρόθκοπφ μοιράζεται και ο Ρεπουμπλικανός σύμβουλος του γερουσιαστή Τζον Μακέιν, Τσάρλι Μπλακ, που λέει ότι ο κ. Ομπάμα αντιμετωπίζει δύο κρίσιμα προβλήματα: την ανεργία και το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Η αδυναμία του προέδρου να δημιουργήσει θέσεις εργασίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τους ψηφοφόρους, που εκτιμούν στη μεγάλη πλειοψηφία τους ότι η ανεργία είναι το σημαντικότερο πρόβλημα των ΗΠΑ.

Ανεξάρτητα, όμως, από το εάν ο πρόεδρος θα επιλέξει να εστιάσει στη βραχυπρόθεσμη τόνωση της οικονομίας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, ή στη μακροπρόθεσμη προσέγγιση αντιμετώπισης του ελλείμματος, το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Ομπάμα θα αναγκαστεί να ικετεύσει, να απειλήσει ή να εξαγοράσει το Κογκρέσο, ώστε αυτό να νομοθετήσει, ξεπερνώντας τις ιδεολογικές αντιρρήσεις των Ρεπουμπλικανών.

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, οι ελπίδες επανεκλογής του Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να υποστούν πλήγμα, εφόσον ο πρόεδρος αναγκαστεί να υπερασπιστεί εν μέσω προεκλογικού έτους, πολιτικά επιβλαβή πρόταση, την οποία οι Ρεπουμπλικανοί θα πετύχουν εντέλει να εμποδίσουν. Ορισμένοι πολιτικοί σύμμαχοι του Ομπάμα τον κατηγορούν, ζητώντας από αυτόν πολιτική τόλμη και ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες με στόχο τον περιορισμό του ελλείμματος και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Κύκλοι του Λευκού Οίκου αντιτείνουν, όμως, ότι μέχρι σήμερα ο πρόεδρος επιμένει να τοποθετεί τα εθνικά συμφέροντα πάνω από την προεκλογική του εκστρατεία, ακυρώνοντας για παράδειγμα σειρά εκδηλώσεων συγκέντρωσης προεκλογικών κεφαλαίων τον Ιούλιο, όσο οι διαπραγματεύσεις για το όριο του χρέους συνεχίζονταν. Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι ο κ. Ομπάμα ουδέποτε απέφυγε τις δυσάρεστες λύσεις, όπως απέδειξε με τις περικοπές που αποφάσισε σε κοινωνικές παροχές και προγράμματα, υποχωρώντας στις απαιτήσεις των Ρεπουμπλικανών του Κογκρέσου.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος προχθές κάνει λόγο για επικείμενη «οικονομική περιοδεία» του προέδρου στις μεσοδυτικές πολιτείες την ερχόμενη εβδομάδα. Παρότι το ταξίδι δεν αποτελεί προεκλογική περιοδεία, μπορεί να βοηθήσει τους ψηφοφόρους να αποφασίσουν εάν ο κ. Ομπάμα νοιάζεται περισσότερο να μείνει στην ιστορία ως ένας καλός πρόεδρος μιας θητείας ή θέλει διακαώς άλλα τέσσερα χρόνια στον Λευκό Οίκο.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_11/08/2011_452362

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.